Koronavírus Zalaszentgróton: aggodalom és kitartás a városban

2020. március 21. 07:43

A legnehezebb, hogy nem látjuk a végét – mondja lapunknak Vass Csaba, a település egyik lakosa. A gyógyszertárak előtt vannak ugyan sorok, de az emberek kezdik felfogni, hogy a kialakult helyzetet komolyan kell venni.

2020. március 21. 07:43
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Pár nappal ezelőtt Baracskai József Zalaszentgrót polgármestere közösségi oldalán hívta fel a helyiek figyelmét, hogy térségükben is regisztráltak egy koronavírusos (Covid-19) megbetegedést. „A hatóságok szakszerűen végzik a dolgukat, a városban zavartalanul folyik az élet” – olvasható a bejegyzésben.

A hatezres településen az élet lelassult, nagyon kevesen vannak az utcákon – mondja lapunknak a családjával Zalaszentgróton élő Vass Csaba.

„Pánikhangulat nincs, de félelem van, aki nem ezt mondja, az hazudik”

– szögezi le. Mint kifejti, a zalaszentgrótiak tudomásul vették a kialakult helyzetet, megpróbálnak vigyázni és betartani az előírt higiénés szabályokat, hogy ne legyen probléma. Hozzátéve elmondja: látott olyan házat is, amelynek ablakában piros matricás karanténjelzés is található. 

Vass Zalaszentgrót közeli településének iskolájában tanít, hétfő óta ő is digitálisan oktatja másodikosait. „Még tanulom az új rendszert, nem egyszerű, főleg alsósokat kihívás így tanítani” – mondja. Hozzáteszi: „kis másodikosaim meglepő módon hamar megtanulták a számítógép kezelését”. Nála az vált be, hogy osztályát hat-hét fős csoportokra osztva videocheten adja le a tananyagot és a feladatokat. Mint mondja, a gyerekek betartják a szabályokat, de rajtuk is – különösen a lányokon – érezhető a félelem.

„Reméljük megoldjuk valahogy, a legnehezebb, hogy nem látjuk a végét, nem tudjuk, mi lesz nyáron. Annyi ideig otthon lenni, nem egyszerű, főleg gyerekkel” – mondja. A szülők türelmesek,

sokan mondják, hogy várták, hogy végre több időt tölthessenek a gyerekükkel, de nem így gondolták.

Úgy látja, sok szülőben félelemmel vegyes várakozás uralkodik, tartanak attól, hogy be kell menniük dolgozni, ha pedig így lesz, ki vigyáz majd a csemetékre. Mindenesetre igyekeznek, és remélik hamar tudnak találkozni ő és diákjai, addig is arra is kérte a gyerekeket, ültessenek babot, gondozzák, készítsenek hozzá állványt, fessék ki. Ha pedig újra találkozhatnak, megnézik, melyik csemete babja lett a legszebb. 

Egyre többen felmérik a helyzet komolyságát

Egy másik helyi lakos nem érez különösebb félelmet a helyieken, mint mondja, talán a nyugodt a legjobb szó most a településre. „Különösen kedd óta egyre kevesebb embert látni, a délelőtti órákban a szokásosnál kisebb a forgalom, délutánra szinte teljesen elnéptelenedik a város” – mondja neve elhallgatását kérő nyilatkozónk. Hozzáteszi: tényleg úgy néz ki, hogy

az emberek próbálják a lehető legkevesebb időt tölteni a köztereken, utcákon.

A boltokban is kevesebb vásárlót látni, mint előző héten. Az autósforgalom is csökkent valamelyest az elmúlt napokban, több szabad parkolóhely van. Pánikhangulatot egyáltalán nem lehet érezni, úgy néz ki viszont, hogy egyre többen felmérik a helyzet komolyságát, és figyelembe veszik a járványügyi szakemberek tanácsait. Persze azt nehéz felmérni, hogy vannak -e emberek és mennyien, akik maradhatnának otthon, mégis az utcán járkálnak. Nehéz azt is meghatározni, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek miatt muszáj kimozdulni otthonról, és melyek a halasztható dolgok, ez egyelőre egyéni mérlegelés kérdése. 

Nyilatkozónk nem találkozott piros karanténjelzéssel, viszont több olyan személyről is van tudomása, akiknél házi karantént rendeltek el. A városban egy gyógyszertár üzemel, ahol ő legutóbb szerdán volt gyógyszereket kiváltani, heten voltak előtte, és fél óra alatt végzett. De a sorban egy hölgy arról számolt be, hogy a héten előfordult, hogy több mint húszan várták a sorukat. Vannak, akik komolyan betartják a kétméteres távolságot a sorban, vannak viszont, akik egyáltalán nem foglalkoznak vele. Mint mondja, többször olvasta az elmúlt napokban a közösségi médiában a felhívásokat, hogy a szülők ne vigyék a játszótérre a gyerekeket, ebből arra következtet, hogy vannak/voltak szülők, akik kiengedték a gyermekeket. Szerinte az idő előrehaladtával egyre inkább célba érnek a felhívások, és megértik a szülők is gyermekek is, hogy

mindenki biztonsága érdekében jobb az, ha otthon maradnak.

A közösségi oldalakon keringő kommentek kapcsán elmondja, szinte naponta változik a helyzet: kezdetben sok bagatellizáló, a helyzetet nem a helyén kezelő bejegyzést lehetett olvasni, azonban ez az utóbbi napokban ez is kezd változni. „Ez talán arra is vezethető vissza, hogy városunkban igazoltan megjelent a fertőzés, ez így már nem egy távoli veszély, hanem nagyon is valós, helyi történet” – mondja. Hozzáteszi: az emberek kezdenek rádöbbenni, hogy ez a probléma mindenkit érint, egyre többen szólítják fel ismerőseiket arra, hogy maradjanak otthon, dolgozzanak otthonról, ha lehet, és kerüljék az összejöveteleket. 
 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darázs
2020. március 21. 08:19
Mi a baj Bencsik megállapításaival? Tán annyi hogy olasz hullahegyek közelségében nehéz higgadtnak maradni. Mert valójában igaza van. Az eddigi becslések alapján 3,x% a mortalitás de már a kínaiak is erősen csökkenteni kezdték a számot ahogy egyre többet tudnak a vírusról. Ha idevesszük hogy a fiatalokon tünetmentesen száguld át és Vuhanban már nincs új megbetegedés akkor könnyen eljuthatunk egy megszokott és elfogadott értékhez. Persze a gyorsan termelt hullák érzelmeket korbácsolnak de könnyen lehet hogy a vége az lesz hogy szétcsesztünk mindent pedig csak sírásókat kellett volna felvenni és nyugtatót szedni.
monuskaroly
2020. március 21. 08:10
Kitartást mindenkinek az egész országban. A sok aljas hozzászólónak üzenném, akik fikázzák a kormányt hogy most kell szétnézni az irigyelt, fejlett nyugaton. Olasz, francia, belga stb., hogy ott mi a helyzet, hogyan kezelik a kormányok a járványt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!