Cseh EP-képviselő tiltakozik a magyar veszélyhelyzetet meghosszabbító törvényjavaslat ellen

2020. március 23. 11:06

Radka Maxová Ursula von der Leyen bizottsági elnök fellépését sürgeti a magyar veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos törvényjavaslat ügyében – értesült a Mandiner.

2020. március 23. 11:06

Andrej Babis cseh miniszterelnök ANO pártjának a liberális Renew Europe EP-frakcióhoz tartozó, a Momentummal egy frakcióban ülő képviselőnője, Radka Maxová levelet intézett az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez – értesült lapunk.

A levélben Maxová kifejti aggodalmait annak kapcsán, hogy a magyar Országgyűlésben olyan törvényt fogadhatnak el, ami határozatlan ideig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, és felhatalmazná a kormányt, hogy „a veszélyhelyzetben – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – áll a magyar törvényjavaslat szövegében.

Maxová szerint a változtatások megszüntetnék a fékeket és ellensúlyokat, aláásnák a jog uralmát, a demokratikus értékeket és az alapvető jogokat. A cseh EP-képviselő szerint bármilyen hasonló változtatás csak szükséges és arányos mértékben történhet meg, és csak ideiglenes jellegű maradhat. 

A cseh politikus ezért felszólítja az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a magyar kormányzattal, hogy olyan rendkívüli szabályozások szülessenek, amik beleférnek a jog uralmának és a demokratikus elveknek az európai szterderdjeibe.

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2020. március 31. 17:45
Komcsi (soros bagázs) recept a lényeg az, hogy ott legyen a fejekben, hogy már megint baj van a magyar kormánnyal...
airmax
2020. március 31. 17:42
Soros NGO-k dogoznak... Saul Alinsky recept szerint... Támadj, támadj, támadj, ne engedd megpihenni, üss amikor leggyengébb, üsd ha el van foglalva a dolgával....
toef36
2020. március 24. 14:18
Ez nyílván a "radai rosszseb" csak nevet változtatott Radkára...
Selamat
2020. március 23. 14:35
Ez a cseh nőszemély csak annyit jelent, hogy Anna és Katka megbújtak ennek háta mögött, és így nem kell egyenesben támadniuk a magyarokat. Görgények ezek bárhol is éljenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!