Rétvári: A tehetségek felkarolása nemzeti érdek

2020. február 06. 11:26

A tehetség túlmutat önmagán, az egyénen, és az egész nemzet közössége számára fontos – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2020. február 06. 11:26

Rétvári Bence a Nemzeti Múzeum dísztermében a 2019-es nemzetközi tudományos diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket Kisfaludy Lászlóval, a tárca köznevelésért felelős helyettes államtitkárával. Ünnepi beszédében az államtitkár kiemelte: a fiatalok a biológia, a csillagászat, az asztrofizika, a filozófia, a fizika, az informatika, a kémia, a matematika és a nyelvészet területén értek el sikereket, hat arany-, hét ezüst- és 16 bronzérmet szereztek. 

Hozzátette: az elmúlt tíz évben soha nem hoztak el ennyi érmet a magyar diákok, ez is azt mutatja, hogy a magyarok tudnak világszínvonalú teljesítményt nyújtani. Ez visszatükröződik abban is, hogy a PISA-felmérésben javultak a magyar diákok eredményei szövegértésben, matematikában és természettudományokban, és már majdnem elérik az OECD-átlagot – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: más felmérésekben – TIMSS, PIRLS – is jobb eredményt értek el a magyar diákok. Nagyon fontos a lappangó tehetség megtalálása és kibontakoztatása – közölte Rétvári Bence.

Ezért fontos, hogy az új Nemzeti alaptanterv megduplázza a pedagógusok számára azt az időkeretet, amelyben tehetséggondozással is foglalkozhatnak – emelte ki. A törzsanyag és az iskolák által a saját pedagógiai programjukban hozzátett, szabadon választhatót anyag aránya 80-20 százalék. Így minden iskola a maga karaktere szerint határozhatja meg, mire koncentrál. Ez lehet tehetséggondozás vagy felzárkóztatás is – mondta Rétvári Bence.

Ezzel jelentősen bővül a tanárok lehetősége, hogy a tehetséges diákokkal foglalkozzanak, felkarolják és segítsék őket – tette hozzá az államtitkár. Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegálásával kilenc nemzetközi tudományos olimpián vettek részt csapatok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 560 millió forinttal támogatta a magyar diákok részvételét a nemzetközi diákolimpiákon.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2020. február 06. 13:36
Mit ér a tehetség, ha nincs kibontakoztatva? Egy feltaláló mennyire tudja levédeni a találmányát mikor milliókat kell költeni rá? Hova kerül az a találmány amit nem tudnak levédetni? Ellopják vagy így vagy úgy. Az államnak kellene fizetni a találmányok védelmét. Ezekre a találmányokra lehetne valódi magyar gazdaságot építeni. Persze a labdarúgásnál messzebb csak szavakban látó politikusokkal nehéz valódi magyar jövőt építeni.
Nehidd El
2020. február 06. 12:26
Ebből is tisztán látszik, hogy a bolsik mindig azzal vádolják az ellenfeleiket, amiket ők terveznek elkövetni, vagy már el is követtek: Ők záratták be egymás után az iskolákat, rontották le a tanárok reálbérét az átlag alá, hatalomra jutásuk után első dolguk volt, hogy megszüntessék azt a szabályt, hogy a tanköteles korú gyerek után családi pótlék nem jár, ha a gyerek túl sokat hiányzik igazolatlanul. Ők tiltakoznak a NAT miatt, mert túl sok tananyagot tartalmaz. Mert tudják, hogy csak a lumpen, iskolázatlan tömegekre számíthatnak áruló csak a saját zsebüket tömő politikájuk támogatásához, őket lehet újra és újra becsapni a választásokon.
Emmanuel Goldstein
2020. február 06. 11:36
Szerintem az igazi nemzeti érdek az alkotmányos alapelvek betartása az oktatásügyben is: "(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez. (2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja. (3) Törvény a felsőfokú oktatásban való részesülés anyagi támogatását meghatározott időtartamú olyan foglalkoztatásban való részvételhez, illetve vállalkozási tevékenység gyakorlásához kötheti, amelyet a magyar jog szabályoz." (Alaptörvén y, XI. cikk)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!