PS: Meddig viselheti a véreskezű kommunista belügyminiszter nevét egy intézmény?

2020. február 26. 10:02

„Az is kiderült, hogy a diákok sem érzik magukénak Rajk László örökségét, de az intézményi identitásuk része a név, ezért akadozik az átnevezés” – írja a Pesti Srácok.

2020. február 26. 10:02

„A kommunizmus áldozatainak emléknapján különösen jogos a kérdés: miért van még mindig sok száz magyarországi közterület kommunista bűnözőkről és a diktatúra működtetőiről, kiötlőiről elnevezve? Sőt, miért gáncsolja az átnevezésüket a Magyar Tudományos Akadémia? Ezeket a kérdéseket is feltéve, de ezúttal a Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiumára összpontosítva vétette észre magát a Magyar Patrióták Közössége” – írja a Pesti Srácok.

A portál hozzátette: „megdöbbentő módon azonnal diákok sereglettek ki az épületből, akik indulatosan kikeltek a Patrióták húzása ellen, és megpróbálták elmagyarázni, hogy ez a Rajk nem olyan Rajk, és ha mégis, akkor sem úgy értendő már. Az is kiderült, hogy a diákok sem érzik magukénak Rajk László örökségét, de az intézményi identitásuk része a név, ezért akadozik az átnevezés”.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2020. február 27. 10:43
A hetvenes évek közepén az volt a kérdés, lehetséges-e egy autonóm egyetemi diákszervezetet létrehozni. Akkor Rajk neve egészen mást jelentett, mint most, üzenetértéke volt. Egyáltalán nem volt könnyű elfogadtatni, végül Aczél bólintott rá. A kollégiumban élő diákok megtapasztalhatták a szabad véleménnyilvánítást, amely óriási dolog volt akkoriban. Ez a szakkollégium 'reformista', majd ellenzéki közgazdászok nemzedékeit nevelte ki és mintája lett a nyolcvanas években már gombamód szaporodó autonóm diákszervezeteknek. Ebből a mozgalomból nőtt ki a Fidesz is a rendszerváltozás során. Chikán Attila nélkül ez a kollégium nem maradhatott volna fenn, a mozgalom nem bontakozhatott volna ki. Attila ott követte el a hibát, hogy nem fogta fel, a rendszerváltozás után a kollégiumnak nem maradhat ez a neve, mert attól kezdve Rajk csak egy ócska kommunista, akit az elvtársai eltettek láb alól és megbélyegzi a kollégiumot. Valóban itt az ideje változtatni. Egyetlen név jöhet szóba, Chikán Attiláé. Igaz, hogy még él, de már nyugdíjas, az életműve előttünk áll. Nem mint közgazdász alkotott nagyot, bár az egyetem legendás professzora is volt, a diákság kedvence, hanem nevelőként. Az egész életét a kollégiumban, a diákok között élte le, a nevelést tartotta az igazi életművének. Nem volt olyan diákja, aki ne szerette és ne ismerte volna el őt. Nem szabad megvárni a halálát, még életében meg kell tisztelni azzal, hogy elnevezik róla a kollégiumot. És egyúttal megszabadulnak egy ballaszttól is.
BőröndÖdön
2020. február 26. 21:34
A prosti srácokat meg a László Petra nem zavarja...
Box Hill
2020. február 26. 16:24
Meddig? Amíg minden kommunistát föl nem kötöttünk.
makapaka2
2020. február 26. 16:15
Göncz Árpád tér??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!