Meglepődve olvastam Baán László nyílt levelét

2020. február 25. 15:34

Bár nem nekem szól, Budapest főtájépítészeként muszáj reagálnom rá.

2020. február 25. 15:34
Bardóczi Sándor

„Meglepődve olvastam Baán László miniszteri biztos úr nyílt levelét, amelyet főpolgármester úrnak címzett. Bár a levél nem nekem szól, Budapest főtájépítészeként és a Városliget rehabilitációjának városházi felelőseként muszáj reagálnom rá.
Miniszteri biztos úr néhány gondolata ugyanis egyszerű tévedésekre, a vonatkozó jogszabályok ismeretének hiányára utal. Másfelől sorai nem adnak tiszta képet arról, ami az elmúlt hetekben a Városligettel történt.

A jelenleg hatályos építési törvény szerint (2. § 36. pont) a kertészeti tevékenységek nem minősülnek építési tevékenységnek, így a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett változtatási tilalom Baán László állításával szemben egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra.

Tehát miniszteri biztos urat – ha ez volt a félelme – semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával.

A Városliget rehabilitációjával kapcsolatban maximálisan az átláthatóság és az őszinte párbeszéd hívei vagyunk, éppen ezért hívtuk meg a Városházára február 10-re a civilek mellett a Városliget Zrt. képviselőit is, hogy közösen egyeztessünk az előttünk álló lépésekről annak érdekében, hogy megvédhessük legpatinásabb közparkunkat, legalábbis azt, amit a pusztítás és a betonozás után maradt belőle.

A Városliget Zrt. előzetesen visszaigazolta, hogy részt vesz az egyeztetésen, majd később lemondta és külön egyeztetést kért. A Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításának idején a Fővárosi Önkormányzat ezt az egyeztetést biztosítani fogja neki, ám kizárólag a civilek szószólójának megválasztása után, akit tanácskozási joggal ezekre a tárgyalásokra minden esetben meg fogunk hívni. A jelenlegi városvezetés ugyanis a döntéshozatalba be kívánja vonni a lakosságot, a civil társadalmat.

Kormánybiztos úr levelében az is meglepő, hogy felháborodik, amiért a Fővárosi Önkormányzat tíz nap alatt határozott egy várhatóan néhány hónapra szóló változtatási tilalomról; közben éppen Baán László nevéhez fűződik az a precedens nélküli eset, hogy elintézte, hogy egy hét alatt önálló képviselői indítvánnyal minden eljárásrendet nélkülöző módon egy olyan kétharmados törvény szülessen a Városligetre, ami ellentmond minden más építésjogi törvénynek és rendeletnek, valamint Budapest összes településfejlesztési és rendezési elképzelésének.”

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morton
2020. február 26. 12:32
Ő lesz az egyik civil szakértő, akinek vétójoga is lesz? http://kanadaihirlap.com/wp-content/uploads/2016/06/IMG_3293.jpg
catalina9
2020. február 26. 09:36
Tehát miniszteri biztos urat ha ez volt a félelme semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával. hát Bardóczi elvtárs, majd megteszi Lackner elvtárs, legalább lesz forrása az évi 100 millió ft/képviselő Lacknerapanázsnak
catalina9
2020. február 26. 09:32
én nem lepődtem meg Bardóczi elvtárs levelén, régi hű elvtársa ő a libsiknek, amolyan aláíróember: Legyen Karácsony Gergely az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje! BALOLDALI ÉRTELMISÉGIEK Népszava Tisztelettel: .... BARDÓCZI Sándor tájépítész mérnök BOZÓKI András, a politikatudomány kandidátusa, volt kulturális miniszter .... FÖLDES György történész ..... HAJÓS András dalszövegíró, műsorvezető HORGAS Péter tervező, aktivista ... KÉRI László politológus ... WITTINGHOF Tamás polgármester szóval a hazafogyatékosok keménymagja..
villogókékfog
2020. február 26. 09:05
Azt írja meglepődve olvasta! Ezt a sok újdonságot, igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!