Hiába magyarázkodik Őrsi, továbbra is összeférhetetlen

2020. február 20. 20:47

Miután megírtuk, hogy egy polgármesterséggel összeférhetetlen pozícióból származó jövedelmet tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, levélben és Facebookon kezdett el magyarázkodni a szocialista polgármester, de válaszából kiderült: továbbra is összeférhetetlen.

2020. február 20. 20:47
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Összeférhetetlenül juthat felügyelőbizottsági elnöki jövedelemhez a második kerületi szocialista polgármester – írtuk meg hétfőn Őrsi Gergely második kerületi MSZP-s polgármester nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatára és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv.) 72. szakasz 2. bekezdésére hivatkozva.

Mint megírtuk, az Mötv. 72. szakasz 2. bekezdése szerint „a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere – a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével – egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.” Ehhez képest Őrsi a vagyonnyilatkozata szerint a FŐKERT Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként havi bruttó 322 000 forintot keres.

Cikkünk megjelenése után jelentkezett lapunknál Őrsi Gergely, aki szerint a felügyelőbizottsági pozíciója nem összeférhetetlen, hiszen a kinevezését követően a felügyelőbizottsági tisztségért járó tiszteletdíjat minden hónapban a FŐKERT egy munkavállalója kapja. A szocialista politikus azt állítja, egy január 16-i ülésen kezdeményezte, hogy a tiszteletdíját a cég egy „fizikai munkása” kapja meg helyette minden hónapban.

Őrsi magyarázata több sebből vérzik.

A vagyonnyilatkozatot a teljesség elve és a valódiság elve alapján kell kitöltenie a nyilatkozattételre kötelezetteknek. Ez azt jelenti, hogy az esedékességkor a valóságnak megfelelő jövedelmi viszonyairól kell beszámoljon Őrs. Ha tehát valóban egy munkavállalónak juttatja a felügyelőbizottsági tisztségért járó tiszteletdíjat, akkor azt a valóságnak megfelelően fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Őrsi érvelése azonban már ott sántít, hogy egy főállású polgármesterséggel összeférhetetlen pozícióból (felügyelőbizottsági elnökség) származó jövedelemről rendelkezett állítása szerint egy január 16-i ülésen. Összeférhetetlen pozícióból ugyanis nem származhat olyan keresménye, amely felett szabadon rendelkezhet. A törvény szerint a polgármesterre az önkormányzati képviselőre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat kell alkalmazni. Ezek a szabályok (Mötv. 37. szakasz 1. bekezdés) pedig világosan fogalmaznak: amennyiben felmerül az összeférhetetlenségi ok, akkor azt „az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül” meg kell szüntetni, méghozzá „összeférhetetlenségi ok alapjául szolgáló jogviszony” megszüntetésével. A megszüntetésnek tehát az a módja, hogy

vagy lemond a felügyelőbizottsági elnöki vagy polgármesteri pozíciójáról, vagy bármelyik tisztségét díjazás nélkül folytatja tovább

(például társadalmi megbízatásban), és nem az, hogy az összeférhetetlen tisztségből származó jövedelme felett rendelkezik, azt elosztogatja.

Őrsi 2019. december elseje óta a Főkert Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. Állítása szerint azonban csupán január 16-án ajánlotta fel, hogy az összeférhetetlen pozícióból származó jövedelmét egy munkavállalónak adja. Megkérdeztük a polgármestert, hogy januárban vajon felvette-e mindkét pozíciója után a decemberi tiszteletdíját, és, ha igen, akkor visszafizette-e azt. Rákérdeztünk arra is, hogy a januári tiszteletdíját február elején – ígéretének megfelelően – valóban megkapta-e a FŐKERT Zrt. egyik munkása. 

A polgármester helyett a II. kerületi Polgármesteri Hivatal Közösségi Kapcsolatok Igazgatója, Varga-Nagy Eszter válaszolt kérdésünkre: „Őrsi Gergely egyértelmű kérése volt, már az első ülés során, hogy dolgozzanak ki egy olyan megoldást, mely lehetőséget ad arra, hogy felajánlhassa a FEB-elnöki tiszteletdíját a FŐKERT ZRT. valamelyik fizikai munkása számára. 
Ez a megoldási javaslat tudomásunk szerint még nem készült el, így majd akkor tudja átutalni a megfelelő módon és helyre, visszamenőlegesen is, ha ez elkészül.”

A Főkert Zrt. jogi osztálya tehát egy hónap alatt nem készült el a javaslattal. Nem véletlen, hiszen – ahogy azt már levezettük – a szocialista polgármester által felvetett ötlet a hatályos törvények szerint nem kivitelezhető.

A kormányhivatal már összeférhetetlenségi eljárást indított

Időközben egyébként Budapest Főváros Kormányhivatala bejelentette, hogy

összeférhetetlenségi eljárást indítanak 9 ellenzéki és 1 kormánypárti fővárosi vezetővel szemben.

A főállású polgármestereknek és alpolgármestereknek sem szabad fizetést felvenniük két helyről, főleg nem ha az közpénz – jelentette ki Sára Botond kormánymegbízott. Tájékoztatása szerint 2 ellenzéki polgármesterrel (Őrsi Gergely és Szaniszló Sándor), 7 ellenzéki alpolgármesterrel és egy kormánypárti alpolgármesterrel szemben vetődött fel az összeférhetetlenség gyanúja. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy pártállástól függetlenül kivizsgálják az ügyeket.

Címlapkép: MTI, Horváth Csaba Zugló MSZP-s polgármestere és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsUP
2021. február 15. 17:38
https://kecsup.hu/2021/02/szovetseg-dobbenetes-hogy-a-polgarmester-16-milliot-kap-az-egyetemi-alapitvany-felugyelobizottsagi-tagsagaert/
llnnhegyi
2020. február 21. 11:49
Tisztelt Kereki Gergő főszerkesztő helyettes úr! Kiváló minőségű munkát végez. Lassan, Ön hatásosabban érvel/ dolgozik a művelt jobboldali közönség győzelméért,mint a Fidesz Kdnp frakció tagjai összesen!
Emmanuel Goldstein
2020. február 21. 10:40
Az összeférhetetlenséget fel kell számolni. Az MSZP-nek csak akkor van morális alapja a Fidesz bírálatához, ha a tagja nem követik el ugyanazokat a stikliket, amiket ők.
röviden
2020. február 21. 10:03
A kis Robin Hood. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!