Gulyás: Továbbra sem tudunk itthoni megbetegedésről

2020. február 26. 12:53

Aki a vírus gócpontjainak környékére utazna, az mindenképp regisztráljon a konzuli szolgálatoknál, vagy az operatív törzsnél – hívta fel rá a figyelmet Láng-Bognár Kinga.

2020. február 26. 12:53

A vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye, hogy eltudjuk kerülni, hogy hazánkat is érintse, de pillanatnyilag nem tudunk itthon fertőzésről – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: Európában már 12 fő hunyt el, ebből 11 Olaszországban. Magyarokat érintően két megbetegedésről tudunk, ebből az egyik Bécsben, a másik pedig a Japánban tartózkodó hajón van. A miniszter hangsúlyozta: minden bajbajutott magyar állampolgárnak igyekszünk segíteni, hozzátéve, hogy akik erre igényt tartottak, azokat Vuhanból hazahoztuk, továbbá karantént biztosítunk a már itthon lévő fertőzötteknek.

Gulyás Gergely elmondta azt is: a szerdai nap folyamán Pintér Sándor belügyminiszter hatpárti egyeztetést hívott össze a koronavírus ügyében. A vírussal kapcsolatos álhírekkel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre a miniszter azt mondta: „álhírterjesztéseknek, – ami egyébként bűncselekmény – tere most nincs. Ha bármilyen megbetegedés bekövetkezik, akkor azonnal tájékoztatjuk a sajtót.

Az operatív törzs folyamatosan figyeli a történéseket

Láng-Bognár Kinga az operatív törzs szóvivője: A januárban felállt operatív törzs – ami a Belügyminisztérium irányítása alatt működik – folyamatosan figyeli a történéseket és hozza a megfelelő döntéseket. Emlékeztetett: az operatív törzs elfogadott egy 28 pontból álló akciótervet, amely egyelőre nem igényel egyéb hozzáfűzni valót vagy intézkedést. Elmondta, hogy a rendőrség szakemberekkel kiegészítve végzi a határátkelők vizsgálatát, a Szent László Kórházban pedig karantént állítottak fel, ahol az esetlegesen vírusos eseteket fogják majd ellátni. Láng-Bognár Kinga hangsúlyozta: a lakossági kérdéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs ingyenesen hívható zöld számain válaszolják meg. A szerdai nap folyamán pedig egy Facebook-oldalt is létrehoznak a lakossági kérdések megválaszolására. Láng-Bognár hangsúlyozta: pillanatnyilag nem javasolják a gócpontokba, vagy azok környékére való utazást, de aki mégis így tesz, az mindenképp regisztráljon a konzuli szolgálatnál, illetve az operatív törzsnél.

Az operatív törzs szóvivője elmondta azt is, hogy azokat, akik az vírus gócpontjai környékén jártak minden esetben kikérdezik és ha indokolt megfigyelik, vagy pedig karanténba helyezik. Ehhez hozzátette, hogy egy lázas beteg szűrése meg is történt, de kiderült, hogy nem fertőzött. A szájmaszkok gyártásával kapcsolatban Láng-Bognár Kinga arról tájékoztatott, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben folyamatosan gyártják azokat. Újságírói kérdésre a miniszterelnökséget vezető miniszter annyival egészítette ki a szóvivő által elmondottakat, hogy a szájmaszkok patikákba való eljuttatását is az operatív törzs végzi, az viszont technikai kérdés, hogy pontosan melyik gyógyszertárba mikorra tudják feltölteni a készletet.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy az állami iskolákat is értesítették róla, hogy ne szervezzenek kirándulásokat a fertőzött területekre, illetve a panziók és hotelek személyzetét is arra kérte, hogy aki esetleges fertőzöttel találkozik, az azonnal értesítse a szakszolgálatokat. Hozzátette, hogy a közmédiában rendkívüli tájékoztatást rendeltek el arra az esetre, ha itthon is megjelenik a vírus. Láng-Bognár Kinga ígéretet tett rá, hogy az operatív törzs minden nap tájékoztatást fog nyújtani és a lehető leggyorsabban fognak információkkal szolgálni.

Kásler: Egyre több információval rendelkezünk a vírussal kapcsolatban

Kásler Miklós általánosan a koronavírussal kapcsolatban kijelentette: „a tünetegyüttes rendkívül sokféle lehet. Sokan úgy jutnak túl rajta, hogy észre se veszik, de van olyan eset is aki viszont belehal”. Kérdésre válaszolva az emberi erőforrások minisztere elmondta: „a japánban levő magyar fertőzöttet akkor fogják hazaengedni, amikor teljesen tünetmentes lesz és veszélyforrás nélkül elhagyhatja a karantént”. A miniszter hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a pánik és a pánikkeltés elkerülése az ügyben.

A miniszter hangsúlyozta: „a vírus behurcolásának a megelőzése az egyetlen reális lehetőség az eredményes védekezésre. Ha mégis megjelenik hazánkban is, akkor ugyanilyen határozottsággal kell a megbetegedett embert izolálni”.

Hozzátette: „a koronavírusról egyre több információval rendelkezünk. Kezdjük megismerni a terjedési információkat és a virulenciát is. Rámutatott: „itthon a WHO irányelveit figyelembe véve, egy kicsit mindig szigorúbb intézkedéseket hozunk”. Elmondta azt is, hogy az ismeretek bővülésével szükségessé vált az eljárási rendek módosítási. „Tegnap volt a harmadik módosítás, amit minden háziorvos is megkapott. Ebben részletesen le van írva, hogy mik a teendők ha vírusos beteget észlelnek”. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely hozzátette: „ha technikai okokból valamely háziorvos nem kapott ilyen eljárási rendet, akkor az operatív törzs azonnali tájékoztatást ad a részére”.

Arra a kérdésre, hogy a vízilabdázók esetében miért nem rendeltek el karantént, ha egy iskolai csoport esetében igen az emberi erőforrások minisztere azt mondta: ha valaki nagy eséllyel találkozott a vírussal akkor karanténba küldik, de ha a gyanú esélye kicsi akkor csak megfigyelés alatt tartják. Kifejtette, hogy az érintett vízilabdázók nem tartózkodtak fertőzött területen, azért nem is volt szükség a karanténba küldésükre.

(Mandiner)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. február 27. 07:29
A tájékoztatás hiánya probléma... "Koronavírus: A kormány szerint kicsi az esély, hogy elkerüli Magyarországot" https://bit.ly/2PqNt9y
még fokozza
2020. február 26. 15:54
A háziorvosok lehetnek a potenciális vírusgazdák.
formaegy
2020. február 26. 15:47
Rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Népesség Népegészségügyi Központ Tisztiorvosa amit élőben közvetít a Hír-Tv. Az újságírók is részt vesznek, kérdezhetnek! Érdekes megjegyezni, hogy a vergődő ATV nem közvetíti, hanem az agymosottak, éhhalál küszöbén élők telefonálását közvetíti. Itt látszik, hogy csak egy vergődő csürhe!
Belakiss
2020. február 26. 15:32
Ez a Gulyás egyre csak dagad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!