Origo: Térképet hamisított a Népszava, hazudott Karácsony

2020. január 14. 14:24

A portál szerint a Népszava hamis térképpel illusztrált egy olyan cikket, amelynek állításait azóta cáfolták.

2020. január 14. 14:24

Karácsony Gergely és a mellette álló balliberális sajtó megint hazugságoktól hemzsegő kampányba kezdett – írja az Origo.

Mint írják, a Népszava ehhez a kampányhoz még meg is hamisított egy dokumentumot, amiben az Origo szerint azt hazudja, hogy Budapest a kormány politikájának eredményeként nem kap majd uniós forrást a következő ciklusban. Ezzel szemben a portál szerint a valóság az, hogy a hivatkozott dokumentumban a kormány külön prioritásnak nevezi Budapestet, fejlesztési támogatást pedig a magyar főváros éppen a brüsszeli szabályok miatt nem kaphat eleve – lévén lényegesen fejlettebb, mint az uniós átlag.

Ráadásul az is kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik anyaga szerint nemhogy kap pénzt Budapest, de egyenesen a prioritások között szerepel a főváros a következő ciklusban a kormány tervei szerint. Miután az ITM nyilvánosságra hozta ezeket a dokumentumokat, Karácsony kínos magyarázkodásba kezdett, de kénytelen volt elismerni, hogy Budapest neve tényleg szerepel a dokumentumban.

Karácsony folytatta a hazudozást

Az Origo szerint az ellenzéki oldalon „most éppen azt hazudják”, hogy a kormány elvenné az uniós pénzeket Budapesttől. A portál szerint Népszava írta meg, hogy a következő években nem jutna pénz Budapestre, mert a kormány büntetni akarja Budapestet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonnal cáfolta ezt.

Az ITM egyértelmű cáfolata ellenére később Karácsony Gergely „folytatta a hazudozást”: az Origo szerint ugyanis azt állította Facebook-oldalán, hogy személyesen látta a brüsszeli repülőjáraton Palkovics Lászlót, amint Brüsszelbe megy arról tárgyalni, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől. Csakhogy azon a napon Brüsszelben a hetes cikkelyről szóló tárgyalás volt, a miniszter oda ment, ennek bizonyságául az Origo Palkovics Varga Judittal közös sajtótájékoztatóját hozta fel. A portál arra is emlékeztet: már csak azért sem a kormányt terheli felelősség az ügyben, hiszen Budapest azért „nem kaphat az elmaradott régióknak szánt uniós fejlesztési” pénzekből, mert nem elmaradott régió, az uniós átlagnál jóval magasabb a budapesti GDP.

A Népszava meghamisította a térképet?

A portál szerint Népszava sem csak passzív szereplő az ügyben, ugyanis a napilap az Origo másik cikke szerint olyan térképet közölt, amely nem valós állapotot tükrözik: a kormányzati prezentációra hivatkozó térkép ugyanis lényegesen különbözik az idézett kormányzati prezentációban szereplő ábrától.

Az Origo szerint a Népszavában közölt térkép címének azt adták „Az EU-támogatások tervezett célterületei”, szerintük ráadásul meg is jelölték, hogy ezt a részt a kormányzati prezentációból szedték ki. Lilával jelölték a kedvezményezett területeket, míg sárga pöttyel a gyerekek felzárkózását segítő intézményeket. A portál szerint azonban a kormányzati anyagban közölt eredeti térkép már címében is teljes mértékben különbözik a Népszavában szereplőtől, mivel ez a térkép azokat az önkormányzatokat mutatja, amelyek a legkevésbé fejlettek. Ez is a térkép címe (Least developed municipalities, magyarul: Legkevésbé fejlett önkormányzatok).

Mindezeken felül olyan kifejezés sem szerepel benne sem magyarul, sem angolul, hogy kedvezményezett területek.

MÚOSZ-elnök bajban?

A két térképet nézve ezért teljesen világos a portál szerint, hogy a Népszava meghamisította a kormányzati anyagot, és ebből próbált politikai előnyt kovácsolni Karácsony Gergely csapatának.

A cikket, amiben a térkép is szerepelt, Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke jegyezte. Az Origó ezzel kapcsolatban megkereste a szervezetet is: levélben arról érdeklődtek az etikai bizottságnál, és a titkárságnál is, hogy ezt követően maradhat-e az elnöki székben Hargitai. Mint emlékeztetnek, az újságírószervezet az elmúlt években szabályos háborút indított az álhírek ellen.

A kormány prioritásai között szerepel Budapest

Karácsonyékat és a fake news-gyárakat azonban nemcsak a tények buktatták le, hanem az atv.hu is – teszi hozzá másik, témába vágó írásában az Origo. A televízió szerint az ITM végül beazonosította azt az anyagot, amelyről Karácsonyék azt hazudták, hogy Palkovics László miniszter prezentációja volt. Ez egy angol nyelvű prezentációs munkaanyag, melyekkel eddig ügyintézők foglalkoztak, és a címe „Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary”, azaz Lehetséges operatív programok a 2021-2027-es időszakra Magyarországon.

A dokumentum tartalmazza a következő tervezési ciklus alapelveit. A 8. oldalon szerepel az az ábra/dia, mely szerint nemcsak arról van szó, hogy kap pénzt Budapest, hanem egyenesen a prioritások között szerepel a főváros. Az Origo szerint ezért éppen arról van szó, hogy Karácsonyék és a balliberális sajtó azért kezdett nyílt hazudozásba az uniós források kapcsán, mert már előre a kormányra akarják hárítani a felelősséget a hazug kampányígéretek nem teljesülése miatt. 

A kampányban ugyanis a jelenlegi főpolgármester olyan uniós fejlesztési pénzeket ígért meg, amelynek odaítélésre a brüsszeli bürokrácia szabályai szerint esély sincs. Saját hazugságaik és tehetetlenségeik miatt másra próbálják hárítani a felelősséget.

Az Origo kiemeli: miután a hazugsággal lebukott Karácsony, kínos és zavaros magyarázkodásba kezdett az ATV Egyenes beszéd című műsorában, elismerve, hogy Budapest neve valóban szerepel egy ponton, de szerinte ez csak azt jelenti, hogy „van egy pont, ahol szerepel Budapest neve”, nem pedig azt, hogy Budapest prioritásként lenne kezelve.

(Mandiner)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
argreened
2020. január 16. 01:15
M︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
protoutmie
2020. január 15. 19:11
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆X︆︆︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
seculo
2020. január 15. 16:22
M︆︆︆o︆o︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
cutcopy
2020. január 14. 18:31
"az ellenzéki oldalon „most éppen azt hazudják”, hogy a kormány elvenné az uniós pénzeket Budapesttől" Röhej, épp ezek akarják elvenni az uniós pénzeket Magyarországtól.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!