Fürjes Balázs: Álhír, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól

2020. január 13. 18:52

Az államtitkár rámutatott arra, hogy még nem született döntés a 2021-2027 közötti EU-s költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem.

2020. január 13. 18:52

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár fake newsnak tartja, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban; Fürjes Balázs a Népszava hétfői számában megjelent írásra reagálva az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született.

A hír teljesen alaptalan  mondta Fürjes Balázs, rámutatva arra, hogy még nem született döntés a 2021-2027 közötti európai uniós (EU-s) költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem. Az unióban még egyetlen kormány sem hozhatott döntést a saját nemzeti forráselosztásáról – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, 2010 és 2020 között az Orbán-kormány döntésének köszönhetően nagyon komoly uniós források áramoltak Budapestre, elsősorban a fővárosi közlekedés javítására. Példaként említette, hogy az 1-es és a 3-as villamos felújítására és meghosszabbítására 55 milliárd forint, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére 16 milliárd, a Széll Kálmán tér felújítására, a 4-es metró megépítésére, valamint a 3-as metró felújítására és járműcseréjére összességében több százmilliárd forint állt rendelkezésre.

Kiemelte: eddig is elkötelezettek voltak és elkötelezettek is maradnak Budapest fejlesztése iránt. Ezt az elmúlt években tettekkel bizonyították, és az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül. „Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke” – fogalmazott az államtitkár.

A Népszava cikkében megjelent állításokkal szemben ugyanakkor születtek olyan kormányzati döntések, amelyek előzetesen leszögezték, hogy bizonyos budapesti projekteknek részesülniük kell majd a 2021-2027-es uniós ciklus forrásaiból – közölte Fürjes Balázs. Az államtitkár az uniós forrásokból megvalósítandó projektek között említette a teljes HÉV-hálózat több százmilliárd forintból megvalósuló felújítását, a HÉV-járműpark cseréjét és a soroksári Duna-ág rekultivációját legalább 80 milliárdból.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
follnece
2020. január 15. 10:12
M︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆n︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
B_kanya
2020. január 14. 08:29
Háde tezsvírek, ázt mondtátok, hogy 2020-tól nem izs lesznák junijós forrázsok és megbukik á Zorbábvájdá....
tango47
2020. január 14. 00:09
"A hír teljesen alaptalan mondta Fürjes Balázs, rámutatva arra, hogy még nem született döntés..." Ha viszont sokat ugrál Karácsony, akkor elgondolkoznak rajta, hogy mivel büntessék.
KannibálTatárÚr
2020. január 14. 00:07
Márpedig a kormánynak kötelessége az uniós pénzeket a fejletlenebb régiók felzárkódtatására fordítani. Bp.-n az átlagkeresetek 445000 ft. Ez mintegy 24 %-kal több, mint az egész ország átlaga. Miért kellene Bp.-t még különpénzekkel is támogatni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik