Deák: Nem csökkentené egy néppárti kilépés Magyarország érdekérvényesítési képességeit

2020. január 21. 19:01

A Fidesz néppárti kilépésének esélyeit elemezte a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában Nagy József, a 24.hu újságírója, és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

2020. január 21. 19:01

Nagy József szerint nem a Fidesz, hanem Orbán Viktor akar kilépni az Európai Néppártból, viszont Deák szerint a Fidesz tagsága is azon a véleményen van, hogy el kell hagyni a pártcsaládot. Az elemző szerint a Néppárt elszakadt a hagyományos európai értékektől; Nagy József viszont úgy látja: a kommunikációban van változás. Az újságíró szerint Orbán a feszültségekből akar politikai tőkét kovácsolni, amit a Néppártban nem néztek jó szemmel. 

Deák Dániel rámutatott: a Néppárt mindig is olvasztótégelyként működött, de eddig még volt egyensúly a Néppárt jobb- és baloldala között, viszont a 2015-ös migrációs válság óta ez az egyensúly felborult, a liberális oldal került túlsúlyba. Nagy kiemelte: nem a Néppárt változott meg, hanem Orbán Viktor gondolta úgy, hogy átformálhatja a pártcsaládot – ennek ellenére úgy gondolja, a Fidesznek bent kellene maradnia a pártcsaládban. 

Deák szerint jelenleg jó esély van arra, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot, de a következő néhány hét lesz döntő ebből a szempontból. Szerinte a Néppárttól jobbra álló erők összességében így is a harmadik legerősebbek az Európai Parlamentben, az ügyek mentén való együttműködés eddig is sikeres volt közöttük. Nagy viszont úgy látja: ezeknek a pártoknak az össezborulása viszont nem lenne kedvező a Fidesznek, mert így csak a harmadik legnagyobb erő lehetne az így létrejövő szövetségben Salviniék után. Deák Dániel viszont kihangsúlyozta: párthovatartozástól függetlenül egyre jobban működnek az Európai Unióban a regionális együttműködések, mint például a visegrádi csoport, aminek a vezetői mind külön pártcsaládokban politizálnak. Nagy szerint a Néppárt elhagyása után a Fidesznek jóval nehezebb lenne fenntartani a magas szintű együttműködést a V4-en belül.

Deák Dániel úgy gondolja: a jövőben az Európai Parlament súlya csökkenni fog, és a tagállami döntések kerülnek majd előtérbe. Nagy ironikusan megjegyezte: csodálatos együttállása a történelmi tényeknek, hogy éppen akkor kezd meggyengülni az Európai Parlament, amikor Orbán összeveszik a Néppárttal. Deák viszont aláhúzza: az EP pont azért hoz most ilyen döntéseket, mert csökken a jelentősége. Nagy József úgy reagált: ha egy pártnak az az identitása, hogy nemzetállami, akkor nem kell belépni egy olyan közösségbe, mint például az Európai Unió.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:40
M︆o︆︆o︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
olajfa1
2020. január 22. 10:55
A mai EPP-vel Magyarország "törököt fogott"... Az EPP az európai polgárok érdekei ellen szavaz, és politizál! Szerintem egyre "cikibb" nekünk az EPP...
kispufi
2020. január 22. 09:36
ez a 24-es nagy egy igazi gyűlöletgombóc, libsibolsi fóbiás mélyfasz, a legótvarabb fajtából.
Esvány
2020. január 22. 07:20
"Nagy kiemelte: nem a Néppárt változott meg, hanem Orbán Viktor gondolta úgy, hogy átformálhatja a pártcsaládot" Barom ez a Nagy! Miért akarná Orbán átformálni, Salvinivel, Kaczynskivel megerősíteni a Néppártot, ha nem változott volna meg? Ja, és miért gyengült meg a CDU/CSU és hasonlóan az EPP is, ha nem változott meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!