A Halászbástya elveszett szobrait találták meg

2020. január 28. 12:17

Álmos és Előd vezéreket ábrázoló műtárgyakra bukkantak a Dísz tér alatti pincében.

2020. január 28. 12:17
null

A Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra, valamint számos további épületmaradvány került elő a budai Várban, a Dísz tér 2. alatti egykori Külügyminisztérium pincéjének feltárásakor a Nemzeti Hauszmann Program során végzett munkálatok során.

A beruházást végző Várkapitányság munkatársai a közelmúltban kezdték meg a régóta városképi sebként tátongó, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt Egylet, majd a Külügyminisztérium által egykor használt, 1947 után lebontott épület születik újjá a következő években – mondta el a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón Kőrösi Gábor, a Várkapitányság NZrt. kommunikációs igazgatója.

Fullár Zoltán régészeti csoportvezető hozzátette: az Álmos és Előd vezéreket ábrázoló, Mikula Ferenc által készített szobrok 1945-ig a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették, jelenleg másolat áll a helyükön. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának igazgatója egy másik jelentős leletről is beszámolt: szintén a Dísz tér 2. alatti pincerendszerből került elő egy vörös mészkőből készített medence, amely középkori eredetű lehet, ezt azonban még további vizsgálatoknak kell tisztáznia.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. január 29. 08:39
Remélem Karácsony és a dagadt, nagyszáju első kerületi polgármesterné nem akadályozza meg,hogy restaurlják és visszahelyezék a szobrokat..
EMM195
2020. január 29. 08:25
Csodálatos!
Huffnágel Pista
2020. január 28. 22:03
FÉRFI!!!
annamanna
2020. január 28. 19:21
...... "is a Logodi utcai műteremben és műhelyben készültek... valamint az Erzsébet (Jánoshegyi) kilátó díszköveiben is Mikula munkássága testesül meg. Míg Budapesten nem, addig egykori családi fészkükben, a csehországi Mikulov várkastélyban megemlékeznek Róla."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!