DK: Mészáros Lőrinc kérjen bocsánatot a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésért!

2019. december 17. 13:41

Követeli a DK, hogy Mészáros Lőrinc kérjen bocsánatot a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésért és kártalanítsa a megbetegedett dolgozókat.

2019. december 17. 13:41

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli, hogy Mészáros Lőrinc kérjen bocsánatot a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésért és kártalanítsa a megbetegedett dolgozókat – jelentette ki a DK szóvivője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az elmúlt időszakban az erőmű területén két alkalommal is százszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket a károsanyag-kibocsátás szintje – idézte fel Barkóczi Balázs.

Hozzátette: a DK megdöbbentőnek tartja, hogy az OKF, amely csak közérdekű igénylés nyomán adta ki a mérési adatokat, illetve az erőmű illetékesei Mészáros Lőrinc érdekeit képviselték a szennyezés ügyében a visontaiak és az erőmű területén dolgozók érdekei helyett.

A politikus emlékeztetett:  a Viresol búzakeményítőből az Őzse-völgyi víztározóba engedett szennyvíz miatt hetekkel ezelőtt kénhidrogén, foszforhidrogén és nitrogén-monoxid került a levegőbe, amitől a településen élők, valamint az erőmű dolgozói közül többen rosszul lettek, és mérgezéses tünetekkel kerültek orvoshoz. Eközben az illetékesek tagadtak, és perrel fenyegették az ügyet feldolgozó sajtóorgánumokat.

A szóvivő hangsúlyozta: a DK követeli, hogy Mészáros Lőrinc adjon magyarázatot arra, hogyan következhetett be egy az erőmű történetében eddig példátlan mértékű környezetszennyezés.

A szennyezés ügyében a DK parlamenti képviselői írásbeli kérdéssel fordulnak a kormány illetékeseihez. Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője pedig január elején személyesen találkozik az erőmű vezetőivel, hogy tőlük tudja meg, miért voltak Mészáros Lőrinc „gazdasági érdekei fontosabbak az emberek egészségénél és a dolgozók biztonságánál” – fogalmazott Barkóczi Balázs.

(MTI)
 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2019. december 18. 17:19
Olvasom, fiatal Rónai Sándor dkás európai parlamenti képviselő elbeszélget az erőmű vezetőivel. ÉRT HOZZÁ? én ezt olvastam a dkás honlapon Rórnai Elvtársról: "30 éves, az ELTE Társadalomtudományi karán diplomázott, korábban gépipari-számítástechnikai technikus képesítést szerzett. Angol és német nyelven beszél". Azt már nem tudtam meg, a társadalomtudományi karon mit végzett. Vajon ez a tudás elég lesz a látogatáshoz, mert gyanúm az elfogultsága a fosszilis energiaforrások irányába....
cosadi
2019. december 17. 21:15
https://mooxi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Gregorius
2019. december 17. 21:06
Csak szólok, hogy a szintén képződő foszfin sokkal veszélyesebb, mint a nitrogénmonoxid....Valamikor rágcsálóírtásra használták, ma már szerintem nem engedélyezik...A kénhidrogén is toxikus viszont annyira büdös, hogy már kis koncentrációban is jelzi azt, hogy képződött.
Menhetten
2019. december 17. 17:12
Értem én, hogy nem szabad pánikot kelteni, de azért ne nézzük már teljesen hülyének az embereket. Milyen veszélytelen gáz az, amelytől az embernek hasmenése, fejfájása és hányingere lesz? A „veszélytelen gáz” nem más, mint nitrogén-monoxid, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz. Persze a történetnek nem lesz következménye, hiszen hogy nézne már ki az, hogy Orbán Viktor kedvenc strómanjának erőművében komoly gondok vannak? Nem beszélve a folyamatos veszteség termeléséről. A problémák elhárítására érkezik az állami MVM Zrt., amely megoldja a pénzügyi gondokat azzal, hogy visszavásárolja Mészáros Lőrinctől az ország számára egyébként fontos erőművet, amely ugyan elavult és környezetszennyező, jelen pillanatban mégis szükségünk van rá. Lényegében tehát nem történt más, mint hogy Mészáros kivett a veszteséges cégből pár milliárd forintot – ezzel azt kvázi tisztára mosva – majd amikor már az állami segítség sem volt elég – hisz Mészáros 7 milliárd forint állami támogatást kapott korábban – akkor bedobta a törülközőt és lemondva a részesedéséről inkább megtérülő befektetések felé veszi az irányt. Ezzel már csak az a gond, hogy megint csak a magyar adófizetők a vesztesei az egésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!