Tőkés Lászlót újra az EMNT elnökévé választották

2019. október 26. 17:51

„Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?” – tette fel a kérdést.

2019. október 26. 17:51

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Csíkszeredában tartott országos küldöttgyűlésén szombaton újabb két évre a szervezet elnökévé választották Tőkés Lászlót, a tanács alapítóját. Az ügyvezető elnöki feladatokat továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Tőkés László a közel száz küldötthöz intézett beszédében felidézte az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmét, és kijelentette: „Száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia.”

Úgy vélte: egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Magyar-magyar és magyar-román párbeszéd

Tőkés László azt is kijelentette, hogy az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége. „Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?” – tette hozzá.

A volt püspök szerint a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, s az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást. Úgy vélte, az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

(MTI)
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2019. október 27. 07:48
"„Száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia.” AMEN
Pelso j.
2019. október 27. 06:33
"hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?” Netán azért is kapja évtizedek óta innen a közpénzt, hogy a magyarok megértsék egymást, de csak élősködik az anyaországon. Közben megint az autonómiáról hazudozik, pedig tudja, hogy nem lesz belőle semmi.
Óbor Dezső
2019. október 26. 23:06
Igaza van Tőkés Lászlónak. "Hogyan is vonánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, ha mi, magyarok sem értjük meg egymást" Erre, bármilyen makacsok is vagyunk mi magyarok, meg kell találnunk a megoldást, mert ez a nyakasság teszi lehetetlenné, hogy a jogos követeléseink teljesüljenek! Lépjunk hátrébb egyet,...gondolkozzunk...legyünk bőlcsebbek!
packó_
2019. október 26. 22:29
Tiszteletes uram erősen jóhiszemű a románokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!