Megmenthetik Herkulesfürdő legismertebb épületét

2019. október 25. 09:34

Temesvári építészhallgatók vállalkoztak a feladatra.

2019. október 25. 09:34

Február közepén beomlott herkulesfürdői Szapáry-fürdő teteje. Az évtizedek óta pusztuló műemlék körül felgyorsultak az események.

A temesvári LOCUS Egyesület Herculane Project néven gyűjtésbe kezdett és az épületet tulajdonló önkormányzattal is sikerült megegyeznie, ezzel elhárultak az akadályok a legfontosabb, a további pusztulást megelőző munkálatok elvégzésének útjából – számol be az Építészfórum.

A herkulesfürdői (román nevén: Băile Herculane) Szapáry-fürdő legújabb megpróbáltatásai a romániai privatizáció időszakában kezdődtek. Az állami tulajdonú fürdővállalatot és vele a műemléképületet fillérekért vásárolta meg egy befektető, átvállalva azok régóta esedékes felújítását és fejlesztését, amelyért állami támogatást is igénybe vett.

A felújítás azonban elmaradt, a tulajdonos viszont hiteleket vett fel az ingatlanokra, amelyek tulajdonjogi helyzete éppen ezért máig nem tisztázott. A Szapáry-fürdő épülete a polgármesteri hivatal birtokában van, az alatta lévő földterület viszont jelenleg is per tárgyát képezi.

Herkulesfürdő pusztuló műemlékeinek ügye a fent ismertetett elkótyavetyélés okán régóta témája a közbeszédnek, a megoldás azonban mindeddig a távolba veszett. A nem várt fordulatot végül egy szomorú esemény hozta el: február közepén beomlott a Szapáry-fürdő szalonjának teteje.

A temesvári építészhallgatókból álló (Asociația LOCUS) a Notre-Dame tetőszerkezetének leégésekor indult gyűjtéstől inspirálódva néven kampányt indított az épület megmentéséért. A fiatal műemlékvédők már korábban felmérték az épületet, elérték, hogy nyilvánítsák életveszélyessé a fürdőt, terveket és költségvetést dolgoztak ki a legégetőbb feladatok elvégzésére. Számításaik szerint 100 ezer euróból el tudnák kezdeni az állagmegőrzési munkákat.

A sikeres gyűjtés visszhangja azonban mást is megmozdított. Az önkormányzat – amely eddig azon az állásponton volt, hogy civil szervezet nem végezhet munkákat a tulajdonában álló épületen – az országos örökségvédelmi hatóság közvetítésével megállapodást kötött a műemlékvédőkkel: a munkákat egy cégre bízzák, a civilek adják az anyagi fedezetet, a hivatal pedig az engedélyeket. A gyűjtés jelenleg 58 ezer eurónál tart, amelyben a kis összegű adományok mellett a Dedeman – egy román tulajdonban lévő barkácsáruházlánc – valamint Ovidiu Şandor temesvári üzletember és műgyűjtő 18, illetve 20 ezer euróval járultak hozzá a felújítás költségeihez.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 21:40
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
harcimarci
2019. október 26. 13:27
Egyébként 2014-ig pont ilyen állapotban volt Budapesten a Várbazár is...
Mirtilla
2019. október 25. 18:17
A történelem során minden magas kulturáju,fejlett civilizációt egy nagyságrendekkel alatta lévő, barbár-primitiv , mindent bedaráló , durva agresszor pusztitott el. Nincs uj a nap alatt.
Mirtilla
2019. október 25. 15:39
Disznók elé hiába szórod a gyöngyöket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!