Magyar Nemzet: Eltérések a közvélemény-kutatások eredményeiben

2019. október 03. 11:07

Az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik – fogalmazott Farkas Örs.

2019. október 03. 11:07

Míg a legtöbb nagy közvélemény-kutató felmérése Tarlós István egyre nagyobb támogatottságáról számol be, addig a kisebb intézetek egyre zsugorodó különbséget mérnek a főpolgármester és Karácsony Gergely között – írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet rá, hogy a Medián – amelynek Karácsony egykor a kutatási igazgatója volt – pedig tegnap azzal állt elő, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje beérte Tarlóst.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások és az idei májusi európai parlamenti voksolást megelőző közvélemény-kutatások eredményéből az rajzolódik ki, hogy az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Farkas Örs. Az Oeconomus igazgatója szerint ennek oka részben az lehet, hogy a kisebb think tankek szűk megrendelői körrel rendelkeznek.

– A Publicus, a Republikon, illetve többek között az Iránytű hajlamosak arra, hogy a velük közösen gondolkodó politikai pártok esélyeit növeljék, kampánycélra használják a kutatásaikat, hiszen a választói hajlandóságra motiválóan hat, ha azt érzi egy választópolgár, hogy elfogadható eredményt ér el a pártja – fejtette ki az elemző.

Az Oeconomus igazgatója szerint az Iránytű Intézet esetében az is kérdéseket vet fel, hogy bár az országgyűlési választást követően bejelentették, beszüntetik a tevékenységüket, ennek ellenére az elmúlt másfél évben kétszer is visszatértek egy-egy kutatással: először az EP-választást megelőzően, majd most a főpolgármester-jelöltek támogatottsága kapcsán.

Hozzátette: az Iránytű mérése – amely szerint fej fej mellett áll Tarlós István főpolgármester és baloldali kihívója, Karácsony Gergely – azért sem reális, mert Zugló polgármesterének népszerűségét bizonyára rontották a városrész gazdálkodásával kapcsolatos botrányai, valamint a múlt héten napvilágot látott leleplező felvétel, így ebben az esetben teljesen egyértelműen a kampányszempontok érvényesülnek.

Farkas Örs arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte a kormánypárti oldalon nincsenek hasonló skandalumok, tehát nem az a kérdés, hogy vezet-e Tarlós, csak az, hogy mennyivel.. Hangsúlyozta: a Századvég Alapítványhoz és a Nézőpont Intézethez hasonló, több évtizedes múltra visszatekintő intézetek – amelyek széles ügyfélkörrel rendelkeznek – nem engedhetik meg maguknak az elfogultságot, hiszen csak a pontosan megjósolt eredményekre alapozva képesek hosszú távon fenntartani a szakmai renoméjukat.

A Magyar Nemzet rámutat, hogy szoros a kapcsolat Karácsony Gergely és a Medián között. Mint írják, Karácsony Gergely a diplomájának megszerzése után a Medián piac- és közvélemény-kutató cégnél kapott kutatásvezetői állást. 2007-ben a cég kutatási igazgatója lett. A cégtől 2010-ben ugyan távozott Karácsony, azonban információink szerint a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre a mai napig tanácsokat ad egykori kollégájának.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2019. október 03. 16:23
Persze, a fideszseggnyaló nézőpont és századvég tökéletesen pártatlan... Hahahahaha Nagy lesz a koppanás a fideszes berkekben jövő vasárnap...
Berecskereki
2019. október 03. 13:06
Már ideje, hogy a rendőrség nyomoz Karácsony állítása tekintetében. Ennek során bebizonyosodhat, hogy mikor és mit hazudott, vagy igazat mondott. Számára ez a 22-es csapdája.
Berecskereki
2019. október 03. 12:52
Bukhat az MSZP zuglói vezetője? – Kényszerítés miatt nyomoz az ügyészség a Karácsony-féle hangfelvétel ügyében https://pestisracok.hu/bukhat-az-mszp-zugloi-vezetoje-kenyszerites-miatt-nyomoz-az-ugyeszseg-a-karacsony-fele-hangfelvetel-ugyeben/
Berecskereki
2019. október 03. 12:47
Karácsony Gergő a szocialista polgármester-jelölt a feleségével elmegy szavazni. Este eredményhirdetés. Eredmény három szavazat. Mire az asszony: „Gergő, neked van valakid…”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!