Egyelőre nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés

2019. október 21. 10:28

Meg kell várni, amíg az eredmény minden kerületben jogerőre emelkedik.

2019. október 21. 10:28

Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.

A jogorvoslati határidőig több kerületi polgármester-választás eredményét is megtámadták, ezek egy részében már döntött a Fővárosi Választási Bizottság, egy részét pedig hétfőn tárgyalja, ám még ezek ellen a döntések ellen is lehetőség van bírósághoz fordulni.

A polgármester-választások eredménye jogerőre emelkedésének elhúzódása hatással van a Fővárosi Közgyűlés megalakulására is. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző, polgármesterjelölt is. A 9 mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a kompenzációs listák között.

Amíg azonban nincs jogerős eredménye a kerületi polgármester-választásnak, nem lehet a kompenzációs mandátumokat sem kiosztani.

Békésben Zalai Mihály az elnök

Megalakult hétfőn a Békés Megyei Önkormányzat, a közgyűlés elnökének a Fidesz-KDNP megyei listavezetőjét, Zalai Mihályt választották. Zalai Mihály 12 igen, 5 nem szavazatot kapott a titkos szavazáson. Elnöknek jelölték Szabó Ervin jobbikos képviselőt is, aki 6 igen és 11 nem szavazatot kapott.

Az ülésen Zalai Mihály köszönetet mondott annak a 111 ezer 849 választópolgárnak, aki élt október 13-án választójogával, és külön annak a csaknem 57 ezer embernek (53,11 százalék), akik a Fidesz-KDNP listájára szavaztak. Így a pártszövetség az összes többi pártot egybevéve több szavazatot kapott, amellyel kényelmes többséget szerzett a grémiumban; a közgyűlés elnöke számít az ellenzéki képviselők támogatására is, és ígéretet tett az építő jellegű vélemények beépítésére.

Zalai Mihály az előző ciklusról szólva elmondta, a megyei önkormányzat csaknem 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrás odaítéléséről döntött, amelyből 71 településen 466 projekt valósult meg, illetve van folyamatban. „Látható nyoma van a fejlesztéseknek” – húzta alá. Kiemelte: négy település nem nyert még semmit, főként amiatt, mert nem is adtak be pályázatot. Az elnök reményét fejezte ki, hogy Békés megye felzárkóztatását fogják a következő öt évben az új testülettel közösen folytatni.

Az ülésen az elnök – az összeférhetetlenségi szabályokkal összefüggésben – eseti jellegű vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság felállítását javasolta. Bejelentése alapján a közgyűlés alelnökét és a bizottsági elnököket a következő, november közepi ülésen választják meg.

A 17 tagú megyei képviselő-testületbe az október 13-i önkormányzati választás eredményeképp tízen jutottak be a Fidesz-KDNP színeiben, a Jobbikot és a Demokratikus Koalíciót két-két, az MSZP-t, a Momentumot és a Mi Hazánk Mozgalmat egy-egy politikus képviseli. A testületnek három női tagja van. Az előző ciklushoz képest – a megye lakosságszámának csökkenése miatt – eggyel kevesebb megyei önkormányzati képviselő kapta meg megbízólevelét és tett esküt.

Megtartotta alakuló ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés

A 25 tagú testületbe az önkormányzati választás megyei listájára leadott szavazatok alapján a Fidesz-KDNP 18, a Jobbik és a Momentum pártszövetsége 3, az MSZP 2, a DK 1, míg az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület 1 tagot delegálhat.

Az öt évvel ezelőtti voksoláshoz képest a kormánypártok növelték képviselőik létszámát, a közgyűlésbe akkor 16 Fidesz-KDNP-s, 5 jobbikos, 3 MSZP-s képviselő mellett az Összefogás jelöltje ülhetett be.

A közgyűlés elnökének titkos szavazáson Seszták Oszkárt, a testület eddigi Fidesz-KDNP-s elnökét választották meg. A két főállású alelnök személye sem változott az előző ciklushoz képest: Baracsi Endre (Fidesz-KDNP) és a nem közgyűlési tag Szabó István mellett egy új, társadalmi megbízatású alelnököt is megválasztott a testület, ezt a tisztséget a következő öt évben Kerekes Miklós (Fidesz-KDNP) töltheti be.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 11:10
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
aussie
2019. október 21. 13:41
Magukból indulnak ki, amikor az Operaházból kikotródott a dicstelen libsibagázs úgy működtek az iratmegsemmisítők, hogy a szünetben szólnunk kellett az ügyelőknek, hogy bocsi, de zavarja az előadást. Emlékszünk még, hogy lett Alföldi színházigazgató? Balikó pályázatából eltűnt 11 oldal. Mindig azzal vádolnak, amit ők követnek el. Innen lehet tudni, hogy mit csináltak. Balikó azóta meghalt, 56 évesen, ezek átlag harmaddal többet élnek, köszönhető nekünk, vattába csomagoljuk és babusgatjuk őket. Megérdemeljük.
zakar zoltán béla
2019. október 21. 13:41
11.21-hez: A G-B I-V. prolyetilény söpredék megkezdte nyilas-maoista-liberál-überráltak a parlamentben.
a ló néz, a csikó lát
2019. október 21. 13:19
A helyi érdek hogy adjátok vissza amit elloptatok!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!