Áder: A fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek

2019. október 20. 08:12

A magyar államfő szerint Magyarországon elegendő víz van ugyan, de az ország csaknem 10 százalékát fenyegeti az elsivatagosodás.

2019. október 20. 08:12

Az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek, a víz központi kérdéssé vált - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az államfő a héten Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozót felidézve kiemelte: a feladat az, hogy ahol még lehet, az emberiség előzze meg a vízválságot, ahol pedig az már bekövetkezett, ott keresni kell a lehetőségeket, hogyan csökkenthetők a vízválság okozta károk.

Áder János a magyarországi helyzetről szólva elmondta: a hazai vizek több mint 90 százaléka a határokon túlról érkezik, ebből a szempontból kiszolgáltatottak vagyunk a vízszennyezéseknek, és annak is, ha mások a víz egy részét felfogják, megtartják.

A csapadék éves mennyisége összességében nem változott, de rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék esik. Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy egy nap alatt lehullott másfél-kéthavi eső, villámárvizeket és jelentős károkat okozva – tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte, hogy Magyarországon elegendő víz van ugyan, de ennek eloszlása egyenlőtlen, az ország csaknem 10 százalékát fenyegeti az elsivatagosodás. A Duna-Tisza-közének egy része súlyos vízhiánnyal küzd, és a következő 15-20 évben komoly összeget kell a költségvetésből fordítani arra, hogy a helyzet javuljon. Kitért arra is, hogy a hazai vízvezeték-hálózat jelentős részét fel kell újítani a következő évtizedekben.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a tanácskozást kísérő szakkiállítás az eddigi legszínvonalasabb volt. Egyre rutinosabbak a magyar vállalkozók, minden standon beszéltek angolul, voltak angol nyelvű tájékoztató anyagok és rövid filmes összefoglalók a cégek működéséről, termékeiről – közölte.

Az expón bemutatott új fejlesztésekről szólva jelezte, ezek egy része hatékonyabb víztisztítást tesz lehetővé, és kiemelte a termőtalaj minőségének, valamint vízháztartásának javítására kifejlesztett magyar megoldásokat is. Hangsúlyozta, hogy a vízipar által jól használható magyar innovációkat mutattak be az expón.

A világ más részein is foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, és ha a tudást összekapcsolják, akkor a problémák megoldhatók az árvízi védekezés, az öntözés vagy a szennyvíztisztás területén is – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió műsorában.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 11:14
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akitlosz
2019. október 20. 20:18
Pár száz tigris = túlnépesedés Pár ezer medve = túlnépesedés Pár ezer elefánt = túlnépesedés Pár milliárd ember = vízhiány. Kristálytiszta logika. Részemről a megtiszteltetés, hogy a Föld bolygó önmagát a legintelligensebbnek tartó fajához tartozhatok. Vajon mit gondolhatnak a struccok? Szívesebben bíznám rájuk a Föld bolygó megmentését, mint az ember politikusokra.
afterall33
2019. október 20. 12:54
Legfőbb fenntarthatósági céljaink élén-ahogy ez a 2010-es kormányprogram meghirdetésekor is kiviláglott- a magyar szabadságjogok állnak, úgymint: szabad pálinka-és borkészítés. Víz nélkül ezek csak igen kis hatékonysággal működhetnek, ami nemzetgazdaságnak is keményen odab*sz.
vizesnyolcas
2019. október 20. 11:44
Magyarország vízből viszonylag jól el van látva. Olyannyira, hogy az egyszer még komoly veszélyt jelenthet az ország számára, ha egyszer az édesvíz nagyon nagy kincsnek fog számítani. Ha egy ország kivételes kinccsel rendelkezik, de azt képtelen megvédeni, pusztító intervencióra vagy külső erők által szervezett/szított anarchiára számíthat. (Lásd Belga Kongó / Zaire.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!