Rinne: Jobb Európát kell építenünk

2019. szeptember 30. 22:36

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: a jogállamiság Magyarországon becsületbeli kérdés.

2019. szeptember 30. 22:36

Közös cél a jobb Európa építése – mondta Antti Rinne finn miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyalt. A közös sajtótájékoztatón a finn kormányfő kiemelte: országa soros EU-elnökségéről beszélt Orbán Viktorral, a témák között szerepelt az EU bővítése, a Brexit és a költségvetés is.

Úgy vélte, az uniós pénzek felhasználásánál feltételként kell figyelembe venni a klímaváltozás elleni intézkedéseket és a jogállamiság elvének betartását is. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: kiegyensúlyozott és jogilag világos eszközre van szükség.

Az EU bővítését illetően kifejtette: szeretnék, ha az októberi EU-csúcson dönthetnének a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Albániával és Észak-Macedóniával. Meggyőző perspektívát kell nyújtani a nyugat-balkáni országoknak, ha a reformok a szükséges mértékben előrehaladnak, és a jogállamiság e tekintetben is fontos feltétel – közölte.

A finn miniszterelnök a Brexitről elmondta: az unió tagállamai között nagy az egyetértés a kérdésben. Remélhetőleg Nagy-Britannia kilépése megegyezéssel történik, de már nincs sok idő a tárgyalásokra – vélekedett.

Kérdésre azt is közölte:

az EU alapjait jelentő elvek békét, stabil Európát, az embereknek jólétet teremtettek,

és mindebben központi szerepe volt annak az értékrendnek, amely az egyenjogúságra és az emberi jogok tiszteletben tartására, továbbá a jogállamiságra épült.

Kérdésre válaszolva Antti Rinne kitért rá: Máltán négy ország célként tűzte ki, hogy időleges megállapodásra jussanak azoknak a bevándorlóknak az elosztásáról, akik a Földközi-tengeren át érkeznek. Az EU soros elnökeként figyelemmel kísérik ezt a folyamatot – közölte.

Ugyancsak kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az uniótól érkező erőforrások felhasználását illetően nagyon jól működő ellenőrző rendszerek vannak, és ha nem az előírásoknak megfelelően használják fel azokat, akkor szankcióknak kell következniük.

A finn miniszterelnök méltatta a kétoldalú kapcsolatokat, azt mondta, sok területen szorosan együttműködik a két ország, kapcsolataik hosszú múltra tekintenek vissza.

Orbán nem akar fejmosást

A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este a sajtótájékoztatón. „Amikor kérdőre vonnak bennünket vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor

– mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre. „Nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiságügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem” – fogalmazott Orbán Viktor.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. október 01. 09:25
Még hogy szerencsésebbek voltak a Finnek? Csak mintegy 100 évig voltak orosz fennhatóság alatt, előtte Svéd, azóta is kétnyelvűek, a Finn és Svéd nyelv a hivatalos. Csak okosabbak voltak, az adót pedig fejlesztésre használják, nem a haveri, rokoni pénztárcában landol. Azért az nem semmi, amikor egy ország miniszterelnöke egy nemzetközi sajtótájékoztatón belehazudik a világ szemébe. Hát ember, papírod van róla, hogy a vejkó 23 milliárdot síbolt el az EU-s támogatásból, melyet aztán ki sem mertetek küldeni elszámolásra az EU-nak. Akkor ezek szerint nem sértjük meg Orbán Viktort , ha azt mondjuk az Ő becsülete olyan mint Magyarországon a jogállamiság .
silenceCZ
2019. október 01. 06:31
azt azért nagyon jó látni, hogy végre egy KKE ország nem hajbókol a nyugati észosztók előtt. Persze nagyon nehéz meccs, de meg kell vívni. Hajrá Fidesz.
öszödibeszéd
2019. október 01. 06:30
Ebben is teljesen igaza van a miniszterelnökünknek.
Senye Péter
2019. október 01. 03:58
Már csak az hiányzik, mint a cucilista idők kezdetén, EU-s szakértőket küldjenek a miniszterek mellé, akik megmondják, hogy mit hogyan kell csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!