Szombathelynek békére és konszenzusra van szüksége – Balázsy Péter a Mandinernek

2019. szeptember 30. 10:50

Bárkivel együtt tud működni, nem vonja meg a díszpolgári címet Jordán Tamástól, és nagyobb figyelmet kíván szentelni a köztisztaságra, a zöldterületekre, valamint a fiatalok helyben tartására Szombathely fideszes polgármesterjelöltje. Balázsy Péterrel beszélgettünk.

2019. szeptember 30. 10:50
null
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Kereki Gergő interjúja a Mandiner hetilapban Balázsy Péterrel, Szombathely fideszes polgármesterjelöltjével

Balázsy Péter 1986-ban született Szombathelyen. A helyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Egyetemi tanulmányai mellett a Mathias Corvinus Collegium Jog szakirányának tagja. 2016 júliusa óta a szombathelyi egyetem címzetes egyetemi docense. 2012 és 2014 között a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőinek közvetlen munkatársa, e feladatkörében ellátta a szombathelyi gépészmérnökképzést megteremtő egyeztető fórum titkári feladatait. 2014-ben nevezték ki a Vas Megyei Közgyűlés főjegyzőjévé. 2018 februárjában az év fiatal vezetőjének választották állami kategóriában.

***

Fél Nemény Andrástól?

Nem félek.

Miért nem vitázik vele?

Bármikor készen állok vitázni vele.

Akkor lesz vita?

Ez Nemény Andráson múlik. Várom, hogy az ellenzéki térfélen eldöntsék, ki a valódi ellenzéki jelölt. Hasonló hangulatkeltés folyik a témában, mint Budapesten. Ha Nemény András valóban szeretne vitázni, akkor ne a sajtóban üzengessen, Szombathelyen bármikor megtalál.

Ungár Péter szerint ön alkalmatlan arra, hogy Szombathely polgármestere legyen.

Ungár Péter nem Szombathelyen él. Értelmetlen, hogy hetente itt tölt egy órát, felmond egy kitalált szöveget, majd hazamegy. Legalább maradjon pár napot, hogy megismerje a várost.
Mások is érvelnek azzal, hogy túl fiatal és tapasztalatlan. Miben jobb ön, mint Nemény András?

Harminchárom éves vagyok, eddigi karrierem során is mindenhol én voltam a legfiatalabb, így volt ez öt éve is, amikor a megyei hivatal vezetőjének neveztek ki. Az ellenfelem bár idősebb, lényegében a politikán kívül nem dolgozott. A kor a kérdés, vagy a tényleges munkatapasztalat?

Fiatalon az ember dupla energiával, megkettőzött bizonyítási vággyal és alázattal vág bele a munkába.

Az elmúlt tíz évben dolgoztam Budapesten, Brüsszelben, valamint Szombathelyen is. Több munkakörben megálltam a helyem, mindenhol sikerült eredményeket elérnem. Pontosan látom Szombathely helyét Magyarországon és Európában, tudom, hogy mire van szüksége a városnak, tisztában vagyok azzal, mi a sikerhez vezető út.

Mindjárt áttérünk Szombathelyre, de előbb azt mondja meg, kivel él együtt.

A barátnőmmel élek együtt saját háztartásban.

Nem véletlenül kérdeztem rá.

Igen, értettem a kérdést. Politikai ellenfeleim azzal próbálnak lejáratni, hogy harminchárom évesen édesanyámmal lakom. Nemény András kampánystábja valamiért erről az oldalról támad, létrehoztak egy Facebook-oldalt, amely engem mamahoteles politikusnak nevez. Szombathely nem olyan nagy város, itt mindenki pontosan ismer, tudják, kivel és hol élek. A szombathelyi polgárok nem politikusok által létrehozott kamuoldalakról tájékozódnak.

Összeférhetetlenségi vád is megfogalmazódott önnel szemben. Vas megyei jegyzőként indul a megyeszékhely polgármesteri tisztségéért.

Jól ismerem a szabályokat, egyértelmű, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Az összeférhetetlenségi helyzet akkor fog fennállni, amikor október 13-án a szombathelyiek bizalmából a város polgármesterének megválasztanak. Egyébként, bár a törvény nem kötelez erre, a választási kampány első napjától fizetés nélküli szabadságon vagyok. Ez is csak egy az ellenzéki hazugságok közül.

Jordán Tamást nemrég Szombathely díszpolgárának választotta a helyi ellenzék. Ha ön lesz a polgármester, visszavonja Jordán díszpolgári címét?

Díszpolgári címet akkor szokás adományozni, ha konszenzuson alapul. Úgy elegáns, ha valaki közfelkiáltással lesz a város díszpolgára. Korábban Király Gábor is így kapta meg a címet. A szombathelyi színház alapításakor egyhangúan választották meg Jordán Tamást az intézmény igazgatójának.

A színház nem politikai ügy, Nemény András viszont politikai ügyet kreált a kérdésből.

Felhasználja Jordán Tamást, és az ő személye köré kreált politikai játszmát.

Jordánról mi a véleménye?

Jordán Tamás életműve országos és európai szinten is elismerésre méltó. Kevés olyan szépen szavaló színésze van ennek az országnak, mint ő. Rengeteg emlékezetes szerep kapcsolódik Jordánhoz, én magam is kedvelem a karakterét. Kezdetektől fogva látogatója, bérletese vagyok a Weöres Sándor Színháznak. Sőt, premierbérletes vagyok, ráadásul egy sorban szoktam ülni azzal a Nemény Andrással, aki most engem vádol Jordán-ellenességgel. Nemény hazudik, politikai érdekből teszi mindezt.

Akkor megvonja a díszpolgári címet Jordántól vagy sem?

Dehogy vonom meg! Az igazi fricska az lesz Nemény Andrásnak, hogy novemberben, Szent Márton ünnepén én fogom átadni Jordán Tamásnak a díszpolgári címet.

Már ha nyer. Milyennek érzi az esélyeit?

A választás október 13-án lesz, de sokat mond, hogy a Nyugat.hu olvasóinak többsége is engem támogatott egy nemrég kiírt szavazáson. Az eredményt aztán utólag megváltoztatták, de furcsa volt, hogy a szavazás utolsó perceiben több mint kétszáz szavazat érkezett az ellenfelemre.

 

 

Mi lesz, ha ön nyer, de a testületben kisebbségben marad a Fidesz?

Bárkivel együtt tudok működni, akit a szombathelyiek felhatalmaznak arra, hogy a város érdekében dolgozzon, feltéve, ha tényleg a városért dolgozik. Nem politikai játszmákra van szükség Szombathelyen, hanem konszenzuson alapuló közös munkára. Ezzel együtt arra készülünk, hogy a polgári oldal többséget szerez a közgyűlésben.

Czeglédy Csabával is együtt tud működni?

A Czeglédy-kérdést a baloldal belső ügyének tekintem. Az általam egyébként nagyra becsült korábbi szocialista polgármester, Ipkovich György maga mondta azt, hogy Czeglédy Csabának nincs helye a szombathelyi közéletben. A Momentum helyi szervezetének fiatal elnöke pedig Ungár Péter lapjában beszélt arról, hogy Czeglédy nemkívánatos a baloldali együttműködésben.

Ehhez képest Czeglédy ott van, sőt ő diktál.

Hogyan értékeli az elmúlt évek városvezetését? Mi az, amin feltétlenül javítani kell?

Fontos leszögezni, hogy olyan mértékű fejlesztés, mint ami az elmúlt kilenc évben megvalósult, még nem volt Szombathelyen. Több mint háromszázmilliárd forint értékben zajlottak beruházások a városban, megépült az M86-os út Szombathely és Győr közötti szakasza, vasutak, óvodák, iskolák, bölcsődék újultak meg, és húszmilliárdos fejlesztésen esett át a kórház is. Rengeteg jelentős fejlesztést hajtottak végre, de a várost érintő apróbb dolgokra kevesebb figyelem jutott. Én arra készülök, hogy a következő öt évben ezekre is ugyanakkora hangsúlyt fektetünk.

Milyen apróbb dolgokra nem jutott kellő figyelem?

Utcák, járdák, köztisztaság, zöldterületek. Ezekre jobban oda fogunk figyelni a jövőben.

Sok fiatal elhagyja Szombathely városát. Mi lesz velük? Őket hogyan próbálja meg hazacsábítani? 

A település jövője szempontjából meghatározó, hogy minél több fiatal hazatérjen. Én magam is hazatérő fiatal vagyok. Fontos, hogy be tudjuk mutatni a fiataloknak, miért érdemes Szombathelyen élni, gondolok itt az életviszonyokra, a munkalehetőségekre, a munkahelyekre.

A lényeghez érkeztünk. Hogy állnak a szombathelyi bérek a budapestiekhez képest?

A szombathelyi kórházban vagy autóipari cégeknél pont ugyanannyit lehet keresni, mint Budapesten. Nagy lehetőségek nyíltak meg a szombathelyi iparban dolgozók előtt, tanárként, ügyvédként, mérnökként és a legtöbb szakmát művelve minőségi életet lehet élni a városban.

Mit tud tenni a város annak érdekében, hogy a fiatalok ne vegyék Pest felé az irányt?

Az a célunk, hogy szociális helyzettől függetlenül minél többen jussanak el egyetemre.

Ennek érdekében kibővítjük a Szombathely visszavár ösztöndíjprogramot. A csaknem kétezer önkormányzati bérlakás kapcsán pedig a szociális kritériumok mellett új szempontként fogjuk bevezetni a fiatalsági szempontot. Indítunk egy ötéves programot, amelynek részeként az első évben az itthon maradó és a hazatérő fiatalok albérleti díjának elengedjük a száz százalékát, a második évben a nyolcvan százalékát, majd a hatvan, negyven és húsz százalékát.

Milyen szerepet szán a helyi egyetemnek?

Vidéken egyedül Szombathelyen van ELTE, erre nagyon büszkék vagyunk, ahogy arra is, hogy az intézmény rektora a szombathelyi Borhy László. Új képzéseket kívánunk a városba hozni, meg szeretnénk duplázni a hallgatói létszámot. Ez fontos előrelépés lenne a városnak, hiszen a megnövekedett hallgatói létszám megjelenne a szórakozásban, a kultúrafogyasztásban, a város hangulatában. Fejleszteni fogjuk az egyetemi infrastruktúrát,

olyan egyetemi kampuszt fogunk kialakítani, amellyel Szombathely igazi egyetemi várossá válhat.

Hogy fog kinézni a település öt év múlva?

Tiszta, rendezett várost szeretnék. Öt év alatt legalább száz szombathelyi utcát szeretnénk felújítani. Évente ültetni fogunk ezer fát, újra a parkok és a fasorok városa lesz Szombathely, akárcsak a századfordulón. Az ipari park folyamatosan bővül, olyan tudásalapú iparágak települhetnek ide, amelyek nagyobb hozzáadott értéket termelnek majd. Ez nemcsak több munkahelyet jelent Szombathely számára, de több adóbevételt is.

Fotók: Ficsor Márton

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2019. szeptember 30. 19:44
A könnyem kicsordult...:)
Bástyaelvtárs
2019. szeptember 30. 16:43
Annyira szép mikor a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás nevében az összes fideszes cseledről portrét hoz le a mandiner :))
Senior
2019. szeptember 30. 16:19
Nyugat.hu szerint lesz vita az ellenféllel, de lehet, hogy kettővel.
3M..
2019. szeptember 30. 13:06
Balázsy Péter, Szombathely réme. Éppen az ő megosztó személye zavarja meg a megyeszékhely és az ott élők békés nyugalmát. Méltatlan a város vezetésére, de még az arra való jelölésre is. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!