ÁSZ: A magyar családpolitika eredményessége már érzékelhető

2019. szeptember 05. 11:10

Elkezdődött a III. Budapesti Demográfiai Csúcs.

2019. szeptember 05. 11:10

A magyar családpolitika eredményessége már jelenleg is érzékelhető, európai uniós összehasonlításban is szignifikáns mértékű a teljes termékenységi arányszám 2011-től bekövetkezett javulása – mutat rá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése, amelyre a csütörtökön kezdődő III. Budapesti Demográfiai Csúcs előtt hívta fel a figyelmet a szervezet.

Az eredetileg júniusban közzétett elemzésében a számvevőszék rávilágított: a teljes termékenységi arányszám vagyis az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekszületések száma Magyarországon 2011 és 2018 között 21 százalékkal nőtt, a 2011-es mélypontjáról, 1,23-ról 2018-ra fokozatosan 1,49-re emelkedett. Az ÁSZ azt is közölte, hogy ebben az időszakban a komplex intézkedések eredményeként a családtámogatásra fordított költségvetési források, adó- és járulékkedvezmények aránya a GDP-ben folyamatosan emelkedett: a 2010-es 3,5 százalékról, 2018-ban 4,8 százalékra nőtt. A családpolitikai támogatásokra szánt költségvetési források összege a 2010-2018 közötti időszakban megduplázódott, vagyis 960,2 milliárd forintról 1929,1 milliárd forintra emelkedett.

Az elemzésében kitérnek arra is: az elmúlt hetven évben – változó formában és hangsúlyokkal – folyamatos volt a gyermekeket nevelő családok állami támogatása, ami 1980-tól kapott különös jelentőséget, mivel azóta csökken Magyarország lakossága. A fejlett országokban általános tendencia a gyermekvállalás csökkenése, ezért a társadalmi fogyás megállítása komplex és következetes állami szerepvállalást igényel – írta az ÁSZ. A számvevőszék szerint a magyar kormány elkötelezett a kedvezőtlen demográfiai folyamatok javításában: 2010-től folyamatosan bővülő, komplex családtámogatási rendszer segítségével ösztönzi a kívánt gyermekek megszületését, és könnyíti a családok gyermeknevelésének terheit.

Pillérek

Az ország a szociális támogatásokra – ezen belül a családok támogatására – nemcsak az abszolút számokat tekintve, de a fejlettségéhez képest is különösen sokat fordít – olvasható az összegzésben. Az ÁSZ kiemelte, hogy a magyar családpolitika egyik legfontosabb alkotóeleme a munkára épülő családi adókedvezmény. Emellett a pénzbeli és természetbeni juttatások is segítik a jövedelmi egyenlőtlenségek, a gyermeket nevelő családok szegénységi kockázatainak csökkentését.

A másik pillért a több elemből álló otthonteremtési támogatások rendszere jelenti, amelynek középpontjában a 2015-től bevezetett, a lakással még nem rendelkező családok lakásépítésének és lakásvásárlásának támogatását célzó családi otthonteremtési kedvezmény (csok) áll – írták.
A 2019-ben meghirdetett hétpontos családvédelmi akcióterv – miközben tovább erősíti a meglévő támogatási formákat – új elemeket is tartalmaz, például az édesanyák négy gyermek után mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének terhe alól, és tovább emelkedik a lakástámogatásra felvehető hitelek összege azáltal, hogy a második gyermektől nő az állam által átvállalt jelzáloghitel-tartozás mértéke – idézte fel az ÁSZ.

Emellett új intézkedésként vezették be a kisgyermeket gondozó nagyszülők által igényelhető gyermekgondozási díjat, míg a gyermekvállalás elősegítésében kulcsszerepet játszó rugalmas foglalkoztatási formák elősegítése érdekében bővül a bölcsődei hálózat is. Az ÁSZ elemzése megjegyzi: bár az évtizedek óta tartó kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása csak hosszabb távon lehetséges, az erre a célra fordított jelentős közpénzfelhasználás hatásai már érzékelhetőek.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barbárné
2019. szeptember 27. 20:02
Ha több gyereket akarnak talán nem ártana több gyerekorvos, több bölcsöde, több pedagógus, és a gazdagok segélyezésére szánt pénzből végre a családi pótlékot is emelhetnék 10 év után.
Fideath
2019. szeptember 05. 13:10
Mondanám hogy miért egy totális csőd a magyar családpolitika: -Mert a gyerekvállalást kizárólag pénzkérdésnek tekinti -Úgy tesz mintha több pénz = több gyerek -A valóságban meg a tehetősebb házaspároknál van általában 0 meg 1 gyerek, a putriban meg 4-6 gyerek -Tehát a gyerekvállalás kurvára nem csak pénz kérdése hanem sok szociológiai meg társadalmi hatás függvénye Miért nem vállalnak akkor a magyar nők gyereket ha nem a pénz miatt? -Mert a gyerekvállalás még mindig nem összeegyeztethető a karrierrel (lehet anyázni a nőket hogy miért nem adják fel a karrierjüket, de nem fogják, ezt el kell fogadni) -Magyarországon még mindig nem elterjedt az online meg otthoni munkavégzés, se a rugalmas munkaidő, se a részmunkaidő, se a rugalmas munkaidő -Cégeknek lehetne adókedvezményt adni kismamáknak biztosítanak otthonról vgezhető munkát meg rugalmas és részmunkaidőt. A kormány nem csinálja. -Kismamákat brutálisan diszkriminálják a munkaerőpiacon. Ez ellen a kormány semmit nem tesz. -Kismamákat brutálisan diszkriminálják az ingatlanpiacon, ha bevallod hogy kisbabád van, mindenhol rádbasszák a telefont. Kormány ez ellen semmit nem tesz. -Bölcsődék, óvodák még mindig nem elégségesek ha meg igen akkor munkaerő nincs, mert óvodapedagógusok kezdő fizetése 130 EZER FORINT NETTÓ. A kormány ez ellen semmit nem tesz. -Oktatás, egészségügy minden szinten rohad. -Budapest egyáltalán nem gyerekbarát, nagyon kevés a zöldterület, játszótér, közösségi terek, ellenben belélegezhetetlen a levegő, beton, zaj és autótenger van mindenütt.
kizökkentidő
2019. szeptember 05. 13:02
Csak nehogy a cigány populációra is hatással legyen a népességrobbanás, ugyanis a népesség nem kizárólag mennyiségi kérdés.
Berecskereki
2019. szeptember 05. 12:42
"Az 1.49 a hazugság. A KSH szerint is 1.47-nél járunk." A KSH szerint is 1,49 https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!