Orbán: Európa csak egy van

2019. augusztus 19. 12:40

Orbán Viktor és Angela Merkel is felszólalt a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten. Orbán Merkelre utalva elmondta: a keményen dolgozó sikeres nők előtt a magyarok már messziről leveszik a kalapot. Merkel köszönetet mondott a magyaroknak, amiért hozzájárultak a német egység megteremtéséhez.

2019. augusztus 19. 12:40

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten – írja az Index.

Európa csak egy van

Orbán megtiszteltetésnek nevezte, hogy a német kancellár ellátogatott a rendezvényre. Nagyrabecsülésének adott hangot, hogy Merkel „Európa legnépesebb és legerősebb államának 14 éve, négy egymást követő választáson megválasztott vezetője”, és hogy azóta a kancellár „Európa megerősítésén és újraegyesítéséért dolgozik”. Az európai egység sosincs kész, konfliktusról konfliktusra, vitáról vitára, napról napra kell újraalkotni – fogalmazott Orbán.

Magyarországon a hölgyeket is kitüntetett figyelemmel kísérik, a keményen dolgozó sikeres nők előtt pedig a magyarok már messziről leveszik a kalapot – tette hozzá.

Keletről bontottuk le a keletről felépített falat” – jelentette ki Orbán, kifejtve: a magyarok mindig is hívei voltak a német újraegyesítésnek. „Jobban támogattuk, mint akkoriban a németek” – mondta.

A kormányfő szerint Magyarország számára csak akkor lett végleges a szovjet világból való kiszakadás, amikor egyesült Németország, majd a NATO-ba és az EU-ba "bemasírozhattunk". Orbán hozzátette: Helmut Kohl ezért is a magyarok hőse, és ezért van hatalmas kultusza idehaza.

Első királyunk máig meghatározó, súlyos döntéseket hozott, koronát Rómából, de feleséget Bajorországból hozatott.” Ez is bizonyítja, hogy a magyar-német kapcsolatok történelme nagyon hosszú, a viszonyra a magyarok mindig különleges kapcsolatként tekintettek. Régi dolog ez, régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a 20. századi közös vereségeink – mondta Orbán.

Orbán beszélt az 1946-ban Sopronból kitelepített németekről is, szerinte olyan fájdalom ez, ami sosem múlik el, de azóta lélekszámban és önbecsülésben is megerősödtek a kisebbségi németek, és mindezek egy erős Európa irányába mutatnak. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakadt Európa idején is tudták, hogy Európa csak egy van. Ma is ezen múlik minden – jelentette ki.

A Páneurópai Piknik világraszóló esemény volt

Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak” – hangsúlyozta beszédében Angela Merkel.

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba – tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

(Index, MTI)

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. augusztus 20. 07:14
"Első" István a második királyunk volt. Apja is keresztény királlyá koronáztatta magát, szintén István néven.
gacsat
2019. augusztus 20. 07:11
Már egy sincs.
Besenyő István
2019. augusztus 19. 20:04
"Angela Merkel német kancellár [...] felszólalt a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten" Ateista tehén a templomban szónokol? Ez egy hindu rémálom!
rajgy
2019. augusztus 19. 17:23
"...............„Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak” .............." Merkel annyira köszönetet mond, hogy a német sajtó évek óta magyarellenes. Szinte beleojtják az olvasókba a magyargyűlöletet, mert mindennek oka a "NEMZET"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!