Orbánnal is tárgyal Merkel Sopronban

2019. augusztus 16. 18:40

A német kancellár a magyarországi határnyitás 30. évfordulójának alkalmából látogat a városba, hogy kifejezze nagyrabecsülését a magyaroknak a Németország újraegyesítéséhez nyújtott hozzájárulásért.

2019. augusztus 16. 18:40

Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával – mondta a német kancellár szóvivője pénteken Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján ismertette, hogy a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen a német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

A megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és külpolitikai témák állnak. A tervek szerint a találkozó után közösen sajtótájékoztatót tartanak. A német kormányszóvivő kérdésre válaszolva kiemelte: Magyarország „európai partnerország", amellyel Németország „nagyon intenzív gazdasági kapcsolatot" folytat, és olyan ország, amelynek kormányával „nézetkülönbségek" mutatkoznak a migrációs politikában. Ezek a különbségek „ismertek, és továbbra is fennállnak".

Aláhúzta: „soha nem szabad elfelejteni Magyarország szerepét" abban, hogy Németország egysége helyreállt „békében, szabadságban". Mint mondta, „a jelenkorban is fontos megemlékezni mindarról, amit más országok tettek azért a történelmi szerencséért, hogy újraegyesülve élhetünk" .  Ez az a „történelmi ok", amiért Angela Merkel Sopronba látogat, ugyanakkor ott van az „aktuális európai politika" is, amely „biztosan szóba kerül" majd – fejtette ki Steffen Seibert.

Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóját ünneplik meg hétfőn. A Fertő-tó melletti Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában 1989. augusztus 19-én tartott rendezvény alkalmából ideiglenesen megnyitották a határt, így több száz Magyarországra menekült keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.

(MTI)

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lezli
2019. augusztus 18. 16:06
1989. Március 3-án Németh Miklós miniszterelnök egy kétoldalú találkozón puhatolózott Gorbacsovnál arról, hogy Magyarország szeretné elbontani a vasfüggönyt.[7] Az osztrák–magyar határ melletti baráti találkozó gondolatát Mészáros Ferenc a debreceni Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja vetette fel[8] 1989 júniusában a Nemzetközi Páneurópa Unió akkori elnöke, Habsburg Ottó előadását követő vacsorán. A Német Demokratikus Köztársaság vezetése nem korlátozta a szocialista országokba történő utazásokat az állampolgárainak, így több száz keletnémet állampolgár szökött át a zöld határokon az akkori Nyugat-Németországba. 1989 nyarán sokan a budapesti nyugatnémet nagykövetségen kértek menedéket, de annak épülete nem sokáig tudta befogadni a tömeget.[9] Több tízezer távozni próbáló keletnémet állampolgár gyűlt össze a magyar fővárosban, akiknek Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtott humanitárius segítséget.[10] A máltaiaktól ekkor a nyugatnémet nagykövet azt kérte, hogy Zugligetben hozzanak létre egy befogadó tábort, amelyet a nyugatnémet titkosrendőrök is őriztek, mert a külképviselet részben ott és részben a zugligeti plébánia templomában is működött.[11] Nos, ez is a wikipedia, ami a tényeken alapul!!! Nem kell a rizsa és az önfényezés, minden LE VAN ÍRVA!
kowecses
2019. augusztus 18. 07:03
De Dodó, az csak városi legenda, hogy Jani bácsit is manikűrözték. A valóság az, hogy Kádár et. tudott az ÁVH módszereiről és kérte, hogy hozzák az előre megírt vallomását, mert ő látatlanban is aláírja. Egyébként egy napon születtem Angéla Dorothea Kasnerrel, néhány évvel korábban.
áfonya
2019. augusztus 18. 04:01
Hálából segíthetnének egyesíteni a Magyarokat is... De valahogyan trianonról tudomást sem akarnak venni .
áfonya
2019. augusztus 17. 12:48
Mit keres itt ez a nemzetközi terrorista nőszemély? Jó lenne ha tartórudakkal és merevítőkkel kitámasztanák majd a vén boszorkányt hogy meg ne próbáljon leülni a magyar himnusz alatt. Európa gyilkosának nincs helye Magyarországon! Csak nem a határnyitáskor még a STASI-nál szorgoskodó Merkel jön Magyarországra a határnyitást ünnepelni? És nem sül le a bőr a képéről! Nincsenek ennek a nőnek véletlenül román felmenői? A köpönyegforgatás arrafelé divatos foglalkozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!