Határtalanul: 300 ezer résztvevő, egyszerűsítik a pályázást

2019. augusztus 22. 13:09

Több mint 300 ezren vettek eddig részt a Határtalanul programban, mely a diákok határon túli területekre való utazását segíti – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki beszélt a program változásairól is.

2019. augusztus 22. 13:09
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A Határtalanul program 2010-ben indult, hogy erősítse a magyar-magyar kapcsolatokat azáltal, hogy minden iskolás járjon a határon túli területeken a kormány támogatásával. Azóta több, mint háromszázezren vettek benne részt – mondta budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Fontos, hogy a mai gyermekek megismerjék a száz évvel ezelőtti országterületet, kicsit megismerjék a határon túli magyarság mai helyzetét, városait, és kapcsolatokat építsenek ki – mondja el Potápi. Hozzátette: remélik, hogy később a diákok a saját családjukkal is ellátogatnak a határon túli területekre.

Idén április 30-ig lehetett jelentkezni a programra, aminek keretében ötmilliárd forint pályázati pénzt osztanak szét három kategóriában: támogatást lehet kérni hetedikesek tanulmányi kirándulására; középiskolások tanulmányi kirándulására; és középiskolások kapcsolatépítési útjára egy másik, határon túli középiskolával. Az új elem, a programban, hogy a középiskolások számára kétfajta kirándulás lehetséges, a hagyományos tanulmányút, illetve a középiskolák közti együttműködés erősítése, amiben egy kinti iskolához mennek, ők meg visszajönnek ide.

Erdélyi Rudolf, az államtitkárság alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt vezérigazgatója hozzátette: a határon túli területek közt is szeretnék így erősíteni a kapcsolatot, nem csak Magyarország és a határon túli magyarság között. A cél tehát az, hogy a diákok magyarlakta területekre menjenek, ne például Dubrovnikba vagy Trogirba.

2019-ben 2219 pályázat érkezett be hatmilliárd forintnyi igényre. Rekordszámú diák fog tehát kiutazni a nyári szünetben és a következő tanévben: több mint százezer gyerek utazik. Emiatt a kormány 590 millió forint kiegészítést adott a program számára. Erdélyi megjegyezte: idén egyszerűsítették a pályázati kiírást és az elszámolást is. 

Elhangzott: a Határtalanul 100 százalékban állja az utakat, nem kell tehát pluszpénzt szedni a diákoktól, habár ha egy osztályközösség szeretné kiegészíteni a támogatást, lehetősége van rá. Változás az is, hogy eddig magyarországi éjszakát nem lehetett elszámolni a programon belül, idéntől azonban egy éjszakát elszámolnak, hogy így segítsék például a nyugati határhoz közeli iskolák tanulmányútjait. A repülést ugyanakkor nem állja a program. Idén a Rákóczi Ferenccel kapcsolatos emlékhelyek meglátogatását javasolják a szervezőknek. 

A államtitkár elmondta: az úticélok kiválasztásában általában a személyes kapcsolatok és az utazási irodák kínálata a döntő. A népszerűség többnyire arányos a területek méterével, tehát Erdély az első, a Felvidék a második, és így tovább. Kevesebben mennek a Mura-vidékre, Dél-Erdélybe vagy a Partiumba. Kárpátalja is népszerű úticél, ám visszatartó erő, hogy oda útlevelet kell csináltatni, és hogy határellenőrzés van. 

A nemzetpolitikai államtitkárság februárra vetélkedőt hirdet a programmal kapcsolatban, a Kántor Zoltán által vezetett Nemzetpolitikai Kutatóintézet pedig kutatást készít a Határtalanul programmal kapcsolatban. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ökobetyár
2019. augusztus 22. 16:51
Ne pályáztassanak! Öröm Önöknek irodákban naphosszat szgépet püfölni, számlákat nyálazni? Új, hatékonyabb támogatási rendszert kérünk! Dolgozunk. Ne szedjenek rá bennünket hetekig tartó pályázatok írására, amit aztán visszadobnak! (Dátum rossz helyen?). Félő, hogy a pénz javarésze elszivárog holdudvarokra, szépen megírt kérvényekre, ügyesen előadott jószándékokra. *Kérvény nélkül támogassanak! *Kövessék a csoportok munkáját és látni fogják, ki dolgozik! *Menjenek ki a csoportokhoz, vegyenek részt pár napig a munkájukban, ismerjék meg őket! Ekkor látni fogják, mire van szükségük és a fantomcsoportok is törölhetők. *Nekem a kérés nagy szégyen - kérés nélkül adjanak, annak, aki dolgozik! *Ne pénzt adjanak, hanem szakembert, anyagot, szerszámot! *Küldjenek szakembert szgépek karbantartására, kertészt, ácsot, hegesztőt. *Központi, nagybani beszerzés olcsóbb és környezetbarátibb. *A civilek füzeteit nyomtassák a központi nyomdáikban - így olcsóbb és egyszerűbb. *Szervezzenek összehangolt akciókat, pl. faültetést, szállítsák oda az eszközöket, szakembert - én csak a helyismereteimet és embereimet adjam hozzá. *Néha pénz sem kell, az Energia körséta az iskolában 0 forintos projektünk, csak a megtakarítást kell meghagyni az iskolának.
nyugalom
2019. augusztus 22. 15:46
A libsik ilyesmit ki sem tudnának találni, mint ahogy nem is tették, csak irigykednek, pocskondiáznak, miközben rengetegen élnek a lehetőséggel, örülnek a családok, gyerekek - nekik meg marad a gyűlölködés, irigység és az aljasságuk! hajrá Magyarország, hajrá Potápi!
Öreg
2019. augusztus 22. 14:59
Több unokán vett rész ilyen látogatásokon és csak jót tudtak mondani az útjaikról!
OberEnnsinnen
2019. augusztus 22. 14:51
Az EU-s és állami pénzek NEVESÍTÉSE, TULAJDONJOGOSÍTÁSA mellett - amit a Fidesz politikájának nevezhetünk, - a második lehető legjobb dolog, ami történhet a magyarsággal, az: az Orbán-kormány NEMZETPOLITIKÁJA, a benne foglalt megoldási eszközökkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!