Varga Judit: Elutasítjuk a kettős mércét

2019. július 08. 18:57

Európai körutat tesz a magyar igazságügyi miniszter-jelölt.

2019. július 08. 18:57

A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Helsinkiben folytatott hétfői tárgyalásairól beszámolva az MTI-nek. Varga Judit kijelentette: fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás, amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt, és az is lényeges, hogy a tagállamok többségének akaratát tudja maga mögött az elnökség.

Helsinkibe a hetes cikk miatt látogat el

Emlékeztetett: mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztet betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek. Finnország számára fontos kérdés a hetes cikk szerinti eljárás, így ebben az ügyben az EU-elnökség által tervezett lépésekről is tárgyaltak – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: Finnország már hónapokkal ezelőtt beharangozta, hogy számukra a jogállamiság az elnökségük egyik kulcsszava lesz, mert fontosnak tartják, hogy az európai értékeket mindenki tiszteletben tartsa.

Varga Judit hangsúlyozta: ezt az álláspontot Magyarország is osztja, hiszen „számunkra is nagyon fontosak az alapértékek”. Minden demokrácia sarokköve az alapértékek követése – fűzte hozzá.

Kijelentette: Magyarországnak az a legfontosabb, hogy az EU-elnökség – amelynek elfogulatlannak és pártatlannak kell lennie az eljárás során – a tisztességes eljárás feltételeit garantálja, és „ne vádaskodásba, egymásra mutogatásba torkolljon az eljárás”. Megjegyezte: amikor a tényekről, a jogi részletekről beszélnek, „hamar kibújik a szög a zsákból, ha politikai támadásokról van szó”.

Mindenre választ ad Magyarország

Az államtitkár közölte: Magyarország kész minden felmerülő aggályra részletes választ adni, „bebizonyítani, hogy rendben működik az ország”. Remélhetőleg mielőbb sikerül minden aggályt eloszlatni – tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország kész válaszolni a kérdésekre egy európai dialógusban, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jogállamiságnak fontos eleme a tisztességes eljárás, az egyenlő bánásmód és a jogbiztonság.

Kitért arra: az eljárásban lényeges, hogy minden lépés mögött a tagállamok többségének akarata legyen, vagyis az elnökség mindig biztosítsa a demokratikus többséget. Varga Judit arról is beszélt: bár korábban tervezték, hogy júliusban lesz meghallgatás az ügyben, erre legközelebb szeptemberben kerülhet sor.

Jól teljesít Magyarország

Az európai parlamenti mandátumot szerző Trócsányi László helyére az igazságügyi miniszteri posztra jelölt politikus közölte: a megbeszéléseken szó volt a következő többéves uniós költségvetésről és a klímacélokról is. Magyarország nagyon jól teljesít a klímacélok tekintetében – fűzte hozzá.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt. Az EU soros elnöki posztját júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország ellen folyó hetes cikk szerinti eljárásban.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2019. július 10. 01:14
"A fidesz politizlása ellenzékben és hatalomra jutása után." valami konkrétumot, esetleg?
syphax
2019. július 09. 08:50
"Ennél a nőnél az volt a legfőbb plusz, hogy jól dekázik..." SEGGHÜLYE VAGY BAZZDMEGANYÁD! NEM TIUDOD MIKET POFÁZOL ÖSSZEVISSZA TE ÁLLAT! Én tudom ki Dr.Varga Judit, Te barom ugatod a témát. HÜLYESÉGEKET FAKITASZ, ÉS FOGALMAD SINCS ARRÓL MIT BESZÉLSZ-IRSZ. BUNKÓPARASZT LUMPENPROLI!
gonterl
2019. július 09. 07:54
A mércék egységesítése bizonyos esetekben kívánatos (mértékegységek stb.), más esetben értelmetlen, mert a sokszínűséget az érintett emberek értékesebbnek tartják az egyhangúságnál. A kötelező egyenruhákat sem szereti mindenki.
Box Hill
2019. július 08. 21:10
Ann Coulter, amerikai publicista szerint egy liberális a kettős mérce alkalmazásáról ismerszik meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!