Illetékmentesen igényelhető a babaváró hitel és az autóvásárlási támogatás

2019. július 02. 11:12

Akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, a NAV visszafizeti az illetéket.

2019. július 02. 11:12

Az Országgyűlés kedden 182 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, házszabálytól eltérve fogadta el az illetéktörvény módosítását úgy, hogy a mentesség már a július 1-jétől benyújtott igényekre érvényes legyen. A változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az állami adóhatóság fizeti vissza az illetéket. Ehhez igazolniuk kell, hogy azt a babaváró támogatás igénylésével, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban fizették be. Mindkét támogatás a családvédelmi akcióterv része, amelyet április 1-jén fogadott el az Országgyűlés.

Kocsis: Gyurcsányék kivonulása sokat mond

Magyarország erősödését mutatja, hogy július 1-jével elindult a családvédelmi akcióterv és a parlament döntése nyomán további adócsökkentések is várhatók – mondta a döntéssel kapcsolatban ocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten újságíróknak.

Kiemelte: a családvédelmi akcióterv elindítása sok százezer magyar családnak jelent segítséget a mindennapokban. A frakcióvezető üdvözölte, hogy a július 1-jétől életbe lépett lehetőséggel már az első napon sokan éltek.

Kocsis Máté kitért arra: amikor a támogatáshoz szükséges tb-igazolás illetékmentességéről szavazott a parlament, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke távozott a teremből. Ezzel világossá vált, hogy a családvédelmi akciótervvel és a családok támogatásával összefüggő döntéseket a DK elnöke tudatosan nem szavazza meg – mondta.

Megindult a roham

Zökkenőmentesen indult hétfőn a családvédelmi akcióterv, az új családtámogatások iránt már most nagy az érdeklődés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, hétfőn sokan keresték fel a kormányablakokat, a járási hivatalokat és az államkincstárat a támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások beszerzése miatt, és már megköttettek az első szerződések a babaváró támogatásról is.

A babaváró hitel 2022 végéig igényelhető, maximum 10 millió forintos, kamatmentes támogatás, amely szabadon felhasználható. Házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés.

Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam. A nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, maximum a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn.

Július 1-jén a családvédelmi akcióterv további két pontja lépett hatályba: a csok kiterjesztése, valamint a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás.

Az akcióterv további három pontból áll: a bölcsődefejlesztési program – a jelenlegi 50 ezer férőhely 70 ezerre bővítése – hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
táltos
2019. július 02. 23:37
"Zökkenőmentesen indult hétfőn a családvédelmi akcióterv" BABaváró hétfő: Kormányablak: Kell illetékbélyeg, de mégsem. Scannelve nem fogadja be a megyeszékhely a bélyeg miatt, futár csak pénteken. Trv. nincs kihirdetve tehát majd csak csütörtökön lép életbe az illetékmentesség:(. Bank: Az ügyintéző hétfőn még azt sem tudta, hogy július 31-ig akkor is lehet igényelni, ha júliusban megszületik a gyerek. Pl. Mi: Hogyan igazoljuk, hogy házasok vagyunk? Ügyintéző: Hát az látszik a feleség nevéből. Ezt nem nevezném zökkenőmentesnek.
Bástyaelvtárs
2019. július 02. 21:22
"2019 első két hónapjában a születések száma 5,1 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 11 százalékkal több volt, mint 2018 azonos időszakában – közölte a KSH. Ezek a gyerekek azok, akik akkoriban fogantak, amikor tavaly tavasszal Orbán Viktor bejelentette, hogy szövetséget ajánl a magyar nőknek; úgy tűnik, a szép ígéret még nem volt elég ahhoz, hogy gyerekvállalásra buzdítsák a családokat. Így a természetes fogyás 36 %-kal, 3230 fővel nőtt 2018. január–februárjához képest. Pedig már 2018 sem volt jó év: akkor az elmúlt hetven év harmadik legnagyobb népességcsökkenését mérték."
3M..
2019. július 02. 13:13
A Fidesz a fiatal családokat is adósrabszolgákká tenné, a bankok számára. Hitelből családot? Köszönjük nem! Emberhez méltó tisztességes fizetést! Szebb Jövőt!
cutcopy
2019. július 02. 12:09
Szél Bernadett: Orbán Viktor és kormánya hadat üzent a gyermekeinknek! .. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!