Hajós tragédia: zajlik a Hableány felkutatása

2019. június 03. 12:28

Halad a Hableány-roncs felkutatása, a nehézbúvárok el tudtak lépni a létrától a mederben. Nemzetközi és belföldi összefogás a dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajó kiemeléséért. Tudósításunk a TEK sajtótájékoztatójáról!

2019. június 03. 12:28
Matsuzaki Diána Sayuri

Sikeresnek mondható merülést hajtottak végre a búvárok a Hableány felkutatásakor – közölte a kiemelési és mentési munkálatok koordinálásával megbízott TEK-főigazgató. Hajdu János sajtótájékoztatón adott helyzetjelentést a roncs felkutatásáról. Hangsúlyozta: fokozottan veszélyes műveletről van szó, de a búvároknak már sikerült úgy lemerülniük, hogy el tudták hagyni a létrát – ez az elmúlt napokban az erős áramlat miatt eddig lehetetlen volt. 

Hajdu János közölte: minden, a kiemeléshez szükséges technikai eszköz már a helyszínen van, egyedül a 200 tonna emelési teherbírású darunak kell néhány nap, hogy a vízszint olyan magasságúra apadjon, hogy a Duna-hidak alatt elférjen, és a Margit hídhoz tudják szállítani. A felderítő merülést már a dél-koreai búvárokkal közösen végzik, a műveletek során a roncs kötési és emelési pontjait keresik és alakítják ki. A főigazgató kiemelte: ha a búvárok a merülések során holttesteket találnak, a kegyeleti szempontokat szem előtt tartva járnak el. 

A Hableány katasztrófája után szoros belföldi és nemzetközi összefogás jött létre, kezdve a baleset utáni pillanatokban kezdett mentéstől az áldozatok felkutatásán át a roncsok kiemeléséig. Hajdu elmondta: a magyar hatóságokkal együttműködik a hazai tudományos élet is, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia, valamint számtalan civil szervezet is tudását adja az akcióhoz. Nemzetközi szinten a TEK külföldi partnerszervezetei, valamint a dél-koreai kormány is jelentős segítséget nyújt. Szöulból 54 fős küldöttség érkezett, közte 27 speciálisan kiképzett búvárral. A baleset után elsőként az osztrák Cobra különleges egység ajánlotta fel egységeit, 24 órán belül, saját helikopterükön küldtek egy nagy teljesítményű szonárt. Technikai és személyi segítséget küldött Csehország is, Norvégia pedig azt a nagy teljesítményű szonárt bocsátotta a mentőalakulatok rendelkezésére, amivel sikerült a roncs pontos helyét bemérni. 

Hajdu János tájékoztatott a hét további terveiről is, ha az időjárási viszonyok engedik, még több merülést végezhetnek majd, az egység elsődleges célja, hogy minél hamarabb a felszínre hozzák a holttesteket. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy ezt a célt minden esetben felülírja a búvárok testi épsége, ezért egyelőre szigorúan tilos ilyen körülmények között behatolni a roncs belsejébe. 

A sajtótájékoztatón a budapesti dél-koreai katonai attasé ismételten köszönetet mondott a magyar hatóságoknak az erőfeszítésekért, és azt is hozzátette: 110 órával a baleset után kijelenthető, hogy nincs remény túlélők találására. Közölte azt is, hogy Dél-Korea tudomásul vette a magyar hatóságok kiemelési tervét, a magyar lakosságot pedig arra kérte, hogy ha a Duna közelében olyan holttestet találnak, akiről gyanítható, hogy összefüggésbe hozható a hajóbalesettel, jelezzék a magyar hatóságoknak. 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. június 03. 13:02
Örülök, hogy osztrákok és dél- koreaiak is részt vesznek a mentésben, mert a külügyminiszter megszólalásai nem sikerültek és a saját búvárai majd tájékoztatják.
3M..
2019. június 03. 13:00
Elkezdődött végre valami és a csoszoniak is fellélegezhetnek. Jó szerencsét! Szebb Jövőt!
Senior
2019. június 03. 12:48
Origo: A hétvégén több holttestet is találtak a Duna Ercsi alatti szakaszán – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból. A holttestek azonosítása még tart, így nem lehet kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán elsüllyedt Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakiket.
kispufi
2019. június 03. 12:43
"ha a Duna közelében olyan holttestet találnak, akiről gyanítható, hogy összefüggésbe hozható a hajóbalesettel, jelezzék a magyar hatóságoknak" Hát ez így elég morbid. Találtam egy holttestet, de szerintem nincs összefüggés a hajótragédiával, úgyhogy nem szólok senkinek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!