Mit szervez a Likud Magyarországon? Tamir Wertzberger a Mandinernek

2019. június 14. 15:49

„A magyarországi cionizmust eddig főleg a baloldal dominálta, mégpedig olyan mértékben, hogy szinte már nem jelentek meg a másképp gondolkodók hangjai” – mondja Tamir Wertzberger a Mandinernek. A Netanjahu vezette Likud budapesti koordinátorát arról kérdeztük, miért alakult meg a Likud Magyarország egyesület és mik a céljaik.

2019. június 14. 15:49
Veszprémy László Bernát

Megalakult a Likud Magyarország egyesület – a hírt Tamir Werzberger, a Likud külügyi kapcsolatokért felelős koordinátora jelentette be, az egyesület elnöke Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára lett.

Az egyesület céljairól és hátteréről, illetve a jobboldali cionizmus mibenlétéről a Budapesten élő Wertzbergert kérdeztük.

*

Miért vannak a Likudnak ágai Izraelen kívül, és mit csinálnak ezek a szervezetek?

Ez egy összetett kérdés. Minden izraeli cionista pártnak vannak nemzetközi szervezetei, amelyek a mozgalom értékeit és érdekeit képviselik a világ cionista szervezeteiben. A Cionista Világszervezet (WZO) a diaszpóra zsidó közösségeinek szervezeteit fogja össze, ahol minden szervezetnek joga van küldötteket küldeni a cionista kongresszusokra. Tehát

a Likud külföldi szervezeteinek feladata a cionizmus általunk vallott értékeinek erősítése

a világ zsidó közösségeiben.

Miben fognak önök különbözni a többi zsidó szervezettől?

A magyarországi cionizmust eddig főleg a baloldal dominálta, mégpedig olyan mértékben, hogy szinte már nem jelentek meg a másképp gondolkodók hangjai. Mi azt szeretnénk, hogy azok a cionisták is szóhoz jussanak, akik a mi, konzervatív értékeink keretében képzelik el a cionizmust és a zsidó közösség megerősítését és büszkévé tételét.

Utasításokat is kap az egyesület a Likudtól? Milyen kapcsolatot ápolnak az izraeli párttal?

A Likud magyarországi ága a Likud világszervezetéhez tartozik. Nem kapunk semmilyen utasítást tőlük, de természetesen a mozgalom értékeit és elveit követjük. Én magam az izraeli Likud nemzetközi kapcsolatok koordinálásáért felelős tisztségviselője vagyok, és ezen kívül is jó kapcsolatunk van a párttal, köztük Kneszet-tagokkal és miniszterekkel. Az ilyen kapcsolatok fontosak számunkra és a közösség számunkra, főleg mivel az izraeli kormánypártról beszélünk. Ezek mellett viszont fontos tisztázni, hogy

az egyesület nem politikai párt.

Kapcsolatokat ápolunk politikusokkal de csakis abból a megfontolásból, hogy céljainkat népszerűsítsük.

Az egyesület elnöke, Szalai Kálmán azt nyilatkozta, hogy Ze'év Zsabotyinszkij jobboldali cionista örökségét vállalják. Mit jelent ez?

Ze'év Zsabotyinszkij a Likud szellemi atyja, a jobboldali cionizmus alapítója. Ő fektette le a „büszke zsidó” gondolatát, aki kiáll a jogaiért, szemben a korábbi zsidó szokással, ami a meghunyászkodásról és az üldözött kisebbségi szerepről szólt. Menachem Begin izraeli miniszterelnök Zsabotyinszkij tanítványa volt, és az ő eszméi és értékei a Likud alapvető ideológiáját alkotják.

Milyen szerepet vállalnak majd, ha esetleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elveszíti a következő választásokat, és hogyan látja a magyar-izraeli kapcsolatokat az ilyen forgatókönyv esetében?

Nyilván megtörténhet, hogy majd a Likud elveszít választásokat, de abban reménykedem, hogy bárki is lesz a következő miniszterelnök, értékelni fogja a Magyarországgal való jó kapcsolatokat és a stratégiai partnerséget, ahogyan azt Netanjahu is teszi. Mindenesetre a Likud Magyarország itt lesz, és

azon fog dolgozni, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok erősek maradjanak,

és hogy a zsidó közösség büszke és Izrael-párti, cionista közösség legyen.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik