Itt a színek reneszánsza Budapesten

2019. május 28. 12:03

A városi levegőtől megfakult, kopár házfalak helyett színes épületek – ez sok városlakó szerint része a magasabb minőségű életérzésnek, amiért egy nagyvárosban jól lehet élni. Egy hetedik kerületi projekt után most a nyolcadikban lesznek színes tűzfalak, igaz, nem a megszokott módon.

2019. május 28. 12:03
Jerez Julio

Nem újdonság, hogy a nagyvárosok egyhangúságát házméretű festményekkel teszik elviselhetőbbé: a nyugati nagyvárosokban már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy a színek bizony boldogabbá tehetik az ott lakókat, különösen, ha egy metropolisz épületeinek nagy része egyszínű üveg, acél és beton.

A világtrendek persze a vasfüggöny lebomlásáig nem szűrődtek át, csupán tűzfalra festett reklámok jelezték még a '80-as években, hogy Budapesten is megmozdult valami a szmog és a por szürkesége ellen.

Az áttörést még nem hozta el a késő kilencvenes években a Matáv reklámja, ami a Csalogány utca Széna téri végénél egy üresen álló tűzfalra került. Ez a hirdetés „lakókkal” népesítette be a téglafal közlekedéstől megszürkült felületét, igen kreatívan és látványosan. De ennek ellenére ez még csak egy fecske volt, ami nem csinált nyarat.

Legalább tíz évig nem: ugyanis 2010 után az egyre terebélyesedő és izmosodó bulinegyed miatt az erzsébetvárosi önkormányzat arról döntött, hogy elég a szürke és jellegtelen házoldalakból. Összefogtak hát a Neopaint Works-szel, és elindították a Tűzfal Rehab nevű projektet, amely egyre több tűzfalat varázsolt színessé és tette vizuálisan nem megszokottá, különlegessé. Az elsőt követte a többi, és ma már tizenötnél több tűzfal és falfestmény hirdeti, hogy Budapest egy színes város. És nem csak kortárs életérzést közvetítve.

2018-ban követőkre talált a hetedik kerületi program: az évekkel ezelőtt elindított Józsefváros Újjáépül program keretében a kerületi önkormányzat a tűzfalak megújításának támogatására is biztosított forrást, mindezt a gyermekbarát város kialakításának koncepciójához illeszkedve.

A kerület nem a kortárs művészetből, hanem a legendás magyar rajzfilmgyártás örökségből is merít, amikor kiköti, hogy a festés alkalmával csak meseábrázolásra használható fel a támogatási összeg, házfalak esetében is.

Igen, házfalak, nem csak tűzfalak: ugyanis panelházak oldalára is felkerülhetnek ilyen festmények – mint ahogy a Losonci tér egyik 15 emeletes házára már felkerült a Szaffiból három jelenet. Ezeken Szaffi, Botsinkay Jónás, Feuerstein kormányzó és természetesen a macska-Szaffi is látható.

Fotó: MTI

Nem csak ezért érdekes a józsefvárosiak által a társasházakra kiírt pályázat: abban is különleges, hogy a festés előtt hőszigetelést kap az adott falrészt. Erre – akárcsak a festésre – 85%-os önkormányzati támogatás kapható. Maga a szigetelés a festés előtt kerül fel a falakra, így az önkormányzat szándékai szerint nem pusztán új arculatot kapnak a falak, hanem fel is újítják őket festés előtt.

A Szaffi jeleneteinek felfestése több mint 150 millió forintba került, ennek nagy részét a festményre költötték. Azt is megírták, hogy a projekt kivitelezését nem más, mint Henrik Irén, a Szaffi alkotója, Dargay Attila özvegye, animációs operatőr felügyelte, aki saját maga is segédkezett a jelenetek kiválasztásában, a koncepció megformálásában és a festés irányításában is.

2019-ben több mint 100 millió forintot különített el az önkormányzat a pályázó lakóépületek számára. Ebből az az idei évben többek közt a Szigony utca 8. két tűzfala, valamint a Baross utca 109., a Német utca 10., a Tolnai Lajos utca 45. és a Leonardo da Vinci utca 12-14. társasházak egy-egy épületének jelenleg szürke-piszkos fala újulhat meg a program keretein belül.

Ugyan azt nem részletezi a közlemény, hogy ezekre milyen mesékből kerülnek több méteres mesealakok, de a Szaffi meséjére épülő festményhez hasonlóan már tervben van a Vízipók-csodapók és a Vuk mesék jeleneteinek ábrázolása is kerületi házakon.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. május 29. 08:50
Nagyon tetszik !
Zsolt75
2019. május 28. 21:10
Tetszik. Jobb, mint a lakógép szürke oldala.
Lópitzi
2019. május 28. 16:08
Sok asshole mélymagyar,nektek semmi nem tetszik. Puhítsátok a húst továbbra is a nyereg alatt.
békalepcse
2019. május 28. 14:47
Nagyon helyes a kezdeményezés, de volna pár észrevételem; Ez így nagyon hamar tönkre megy, miért nem valami cserélhető módon oldják meg? A mesefigurák jó ötlet, garantáltan politika mentes, csak a művészi érték marad ki belőle. Amennyiben cserélhetővé csinálnák, simán lehetne korunk partizán grafittiseinek is lehetőséget adni a legális megjelenésre, mert jártamban keltemben igen komoly alkotások is szegélyezik utamat, amik nagyon hamar más, selejt firkáknak a felületévé válnak. A cserélhető darabok lényegesen kevesebb helyszíni munkálatot igényelnek, vélhetően így olcsóbbak is lennének! Nem kéne évekig, évtizedekig egy megkopott értéktelenné vált falat bámulni. (lásd Budafokon a vermut reklám) Kisebb mezőkre osztva a felújítás, avagy a cseréje sem akkora feladat. Technológiailag meg kéne fontolni az ilyen nagyméretű felületek printeléssel történő megvalósítását, festését. Technikailag egyáltalán nem utópia! Egyes felületeket meg kéne hagyni a mostanában divatos fényfestésre, ami igencsak megemelné Budapest látvány értékét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!