Mentőövet nyújtana Schengennek az Alapjogokért Központ

2019. május 08. 13:53

A valódi megújulás érdekében az Alapjogokért Központ összeírta, miképpen lehetne optimálisan működtetni a schengeni térséget.

2019. május 08. 13:53

„Az Alapjogokért Központ álláspontja szerint valódi megújulást  nem a Macron elnök által javasolt »totális brüsszelesítés« jelentené, hanem a visszatérés az eredeti Schengenkoncepcióhoz, melyben a döntések nem a tagállamok feje felett születnek meg, hanem maguk hozzák azokat” – olvasható az Alapjogokért Központ Mentőöv Schengennek című dokumentumában.

Mint leírják, ez a módszer egyszerre tenné lehetővé az EU-n belüli szabad mozgást és a külső határok védelmét, valamint a migrációval kapcsolatos politikai döntéseket a tagállamok közösen hozhatnák meg. „Ezzel szemben föderalisták terve még egy lépéssel közelebb vinne minket az Európai Egyesült Államok kialakításának irányába ahol a határvédelem helyett pusztán »határmenedzsment« van és a tagállamok közötti »szolidaritás« valójában a migránsok legalizált beengedését jelenti” – emelik ki.

Az Alapjogokért Központ szerint az eredeti schengeni modellt kellene visszaállítani, melyben a nemzeti kormányok döntéshozási joga előnyt élvez az uniós testületekkel szemben.

„Kétségtelenül a belső határok nélküli schengeni térség az EU egyik legnagyszerűbb vívmánya, ami a mindennapokban is sok uniós polgár életére van kihatással a személyek szabad mozgásának joga révén. Éppen ezért bizonyára sokaknak meginogna az európai projektbe vetett hite, ha az elhibázott uniós migrációs politikának köszönhetően összeroppanna a belső határellenőrzések nélküli térség. Az Alapjogokért Központ álláspontja szerint ahhoz, hogy megmenthessük Schengent, a tagállamoknak vissza kell venniük a hatásköröket és lehetővé kell tenni, hogy a schengeni zóna tagjai maguk döntsenek az őket érintő kérdésekben: a migráció és a határellenőrzés terén is” – zárják az írást.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. május 08. 14:18
"Éppen ezért bizonyára sokaknak meginogna az európai projektbe vetett hite," Ezt a megingást simán meg lehetett spórolni úgy, hogy ha az ember eleve soha nem is hitt ebben az "európai projektben".
Akitlosz
2019. május 08. 14:17
"Kétségtelenül a belső határok nélküli schengeni térség az EU egyik legnagyszerűbb vívmánya, ami a mindennapokban is sok uniós polgár életére van kihatással a személyek szabad mozgásának joga révén. " Örülnek is ennek a terroristák, a bűnözők, a csempészek, a migránsok. Fogalmuk nincsen a schengeni övezetes országoknak a területükön átcsászkálókról. De azért függetlenek mi? Mitől is? Mert egymástól és az EU-tól aztán ugyan nem azok!
Berecskereki
2019. május 08. 14:17
Webernek már későn van a mentőöv. Már fuldoklik és kékül, zöldül, vörösödik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!