EP-választás: délután lejár a megfigyelők bejelentésének határideje

2019. május 16. 08:34

A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt küldhetnek.

2019. május 16. 08:34

Ma 16 órakor lejár a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra a megfigyelők bejelentésének határideje. Szerdáig mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, valamint az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt küldhetnek. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Az NVB eddig húsz külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Fidesz-KDNP jelentette be.

Az EP-választáson listát állító pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket is delegálhatnak, akik egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok szavazási iratainak és a levélszavazatoknak a feldolgozását. A listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt-öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg. Az NVB eddig tizennégy, az NVI mellé delegált megfigyelőt vett nyilvántartásba: ötöt a Fidesz-KDNP, ötöt a Jobbik jelentett be, négyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom.

Mivel az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a listát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak két-két megfigyelőt. Az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken a leadott levélszavazatokat az iroda folyamatos felügyelete alatt álló urnába lehet bedobni, a jelölőszervezetek által megbízott megfigyelők pedig jelen lehetnek az urna felügyelete során. Az NVB eddig három ilyen megfigyelőt vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP által bejelentett megfigyelő a kisvárdai, a vásárosnaményi és a mátészalkai egyéni választókerületi választási irodánál ellenőrzi a levélszavazatok gyűjtését.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. május 16. 17:10
Zavecz új kutatást csinált:-) az előzőben hát százalékra merte a jobbikot, most tizenkettőre. Érdekes mérések.
Zokni
2019. május 16. 09:52
Érdekes hír jelent meg. No nem az MTI-ben, de biztos vagyok benne, hogy ITT senki sem "tud" róla. Jelenleg (ma 16 h a határidő) 1500 ellenzéki párt-delegált jelölt van a választási biztosságokba. Szemben az elvi 180 ezer (pártonként, és helyenként két-két) hellyel a 10 ezer bizottságba. Amit "NEM tudtunk", az az, hogy 2013 óta CSAK helyi lakos jelentkezhet ilyen feladatra. Vagyis egy településen csak helyi lakos mondhatja nyíltan, hogy ő egy ellenzéki pártot képvisel. Milyen érdekes, hogy senki sem akar a Jobbik vagy az Mszp stb. embere lenni ott, ahol ismerik személyesen? AZT senki sem tudja megmagyarázni, gondolom, nem is tette, hogy miért ne mehessen bárki egy másik településre ellenőrnek? Talán ott másképp számolnak? A pecsét másképp ragad? A nyelvet másképp írják? Orbán Viktor plakátját más nyállal lehet leköpni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!