Alapjogokért Központ: Remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert

2019. május 29. 16:04

Párkányi Eszter szerint abszurd volt azt gondolni, hogy az emberek hazájukban azért szavaznak egy pártra, mert az európai parlamentben is a párt frakciójának csúcsjelöltjét támogatják.

2019. május 29. 16:04

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert, amit kedden vetettek el az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Párkányi Eszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, abszurd volt azt gondolni, hogy az emberek hazájukban azért szavaznak egy pártra, mert  az európai parlamentben is a párt frakciójának csúcsjelöltjét támogatják.

Felidézte, hogy felmérések szerint Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét a németek kétharmada nem ismeri. Az elemző szerint ez nem meglepő, hiszen Manfred Weber 15 éve EP-képviselő, fontosabb politikai szerepet nem töltött be a hazájában. Legitimációját egyébként az is aláásta, hogy a parlamenti választások eredményét nézve pártja, a német Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága történelmi mélyponton van – mondta. 

Hangsúlyozta, hogy az uniós szerződésekben nem szerepel a csúcsjelölti rendszer, amit először 2014-ben, német nyomásra alkalmaztak. A rendszert azért találták ki, hogy közelebb hozzák az Európai Uniót és intézményeinek vezetőit az emberekhez, de látható, hogy ez a szerepet nem tudta betölteni a csúcsjelölti rendszer - vélekedett Párkányi Eszter.

(MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2019. május 29. 18:57
MSchulz hülyesége illetve öröksége. Reméljük vége.
emhem
2019. május 29. 18:10
úgy tűnik az alapjogokért központ nevű fideszes álcivil szervezet már meg sem próbál úgy tenni, mintha egy civil szervezet lenne konkrét szakterülettel..
gyaloggos
2019. május 29. 16:23
VAN MÁS IS! AZ ALDE frakcióvezetőjének pártja, az ALDE csúcsjelöltje mindössze kettő képviselőt küldhet az EP-be! SAJÁT hazájában is csak a negyedik helyen végeztek! HÁT miről beszélünk? Hm....?
Kopa
2019. május 29. 16:19
Pedig az isiászos milyen sokat tett a csúcsjelölti rendszer elfogadásáért, népszerűsítéséért. Ilyen remek szereplés után nem is értem, miért nem tetszik nektek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!