Szlovák himnusztörvény: elnézést kér a Híd-Most politikusa

2019. április 04. 18:43

Bastrnák Tibor szerint hiba csúszott pártja gépezetébe.

2019. április 04. 18:43

Bastrnák Tibor Most-Híd politikusa szerint pártja nélkül is átment volna a himnusz éneklését büntető szlovák törvény – idézi a Pártria Rádió műsorát a korkep.sk. 

Bastrnák elsősorban azt emelte ki, hogy a törvényben nem az szerepel, hogy meg lesznek büntetve azok, akik a Himnuszt éneklik, csupán lehetősége van a járási hivatalnak arra, hogy pénzbüntetést szabjon ki.   „Ha érvénybe lépne is a törvény, akkor is ez nem azt jelenti, hogy ha a DAC-meccsen a Himnuszt fogjuk énekelni, mint ahogy azt eddig is tettük, akkor meg lesznek büntetve a szurkolók, vagy a DAC. (…) Meg lehetnek, de ez nem azt jelenti, hogy meg is lesznek. Sőt, meggyőződésem, hogy a dunaszerdahelyi járási hivatal ezt nem teszi meg.”   A most-hidas képviselő szerint az SNS törvénye már hónapok óta a koalíció asztalán volt, de komplexitása miatt „sokáig tolták maguk előtt”. Bastrnák kiemelte, hogy a magyar himnuszra vonatkozó „félmondat” a tárgyalások során nem szerepelt a javaslatban. „A legnagyobb szemétség, hogy milyen törvénynek van törvénymagyarázata (…) amit általában a képviselők olvasnak, (…) ott egy szó sincs, hogy ilyen változtatás bele van írva a törvénybe” .

Ők ott sem voltak

A műsorvezető felhívta Bastrnák figyelmét arra, hogy ha a törvénytervezetet nem is olvasták el a képviselők, vagy ha a párt bizottsági tagjai el is siklottak felette, a vitában akkor is előkerült a kérdés.   Bastrnák ezzel kapcsolatban elismerte, hogy itt tényleg hiba csúszott a Most-Híd gépezetébe.

„A vitában felszólaltak, sajnos valószínűleg pont abban a pillanatban, én biztos sajnos nem voltam ott, hisz akkor felfigyeltem volna rá. És mások vagy nem voltak a teremben, vagy nem vették észre. Egyértelmű tehát, hogy hiba történt részünkről. Mondhatom nyugodtan azt, hogy részemről.” – mondta Bastrnák, aki szerint nem arról van szó, hogy ne tudták volna, hogy miről szavaznak, hanem az általuk ismert verzióban nem szerepelt a magyar himnuszra vonatkozó módosítás.

„Éppen ezért, mikor rájöttünk a hibára, azonnal elmentem a koalíciós partnernek, az SNS-nek az elnökéhez, és elmagyaráztam neki, hogy itt egy olyan szemétség, egy olyan inkorrekt magatartás történt, amit nem tudunk elfogadni, és ha azonnal nem megváltoztatva ez a törvény, akkor az én számomra – és most a saját nevemben beszélek – olyan fontos kérdés, hogy én ebben a koalícióban többet nem szeretnék működni, és nem szeretnék együttműködni velük” – közölte.

Bastrnák elmondása szerint Danko erre rögtön behívatta a frakcióvezetőjét azzal, hogy ezt a törvényt meg fog kelleni változtatni.   Habár már akár csütörtök délután is a plénum elé vihetnék az ügyet, Bastrnák szerint ezt a jogi osztály javaslatára nem teszik meg, mivel még nem lépett hatályba a törvény, még Andrej Kiska reakciója sem ismert.

Mégis bocsánatot kért

A Most-Híd képviselője próbált azzal is érvelni, hogy a törvénymódosítás a Most-Híd nélkül is átment volna. A parlamentben így legkorábban a május 9-én kezdődő ülésen tárgyalnak majd róla.

Bastrnák úgy fogalmazott:

A műsorvezető kérdésére válaszolva Bastrnák elmondta, hogy szerda este felajánlotta Bugár Bélának, hogy miután elrendeződnek a törvénymódosítás körüli dolgok, felajánlja lemondását a frakcióvezetői posztjáról. Ez egyben azt is jelentheti, hogy ha a szlovákiai magyar sajtó szerdán nem hívja fel a figyelmet arra, hogy mit is szavazott meg a Most-Híd, akkor Bastrnákék sem kezdtek volna el „intézkedni”.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2019. április 05. 08:06
"Bastrnák Tibor szerint hiba csúszott pártja gépezetébe." Ez nem hiba, hanem BŰN! Csak nem gépfegyverrel a hátatok mögött szavaztatok? Vagy az olvasás nem megy? Birkák vagytok, tiétek a 30 ezüst.
szalard
2019. április 05. 07:00
Azokat a "magyarokat", akik ezekre szavaztak, úgysem érdekli, hogy a magyar himnusz be lesz tiltva, vagy sem?
tevevanegypupu
2019. április 05. 06:58
Sok hülye létezik a szlovákiai magyarok közöttde ezek szerint sajnos vannak aljasok is. Ilyen törvényt megszavazni és azokra szavazni akik ilyesmire képesek, az mindent elmond ezekről az emberekről.
teljesenertelmetlen
2019. április 05. 04:59
SZDSZ tempó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!