Orbán Kínában: A magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni

2019. április 25. 07:53

Az Egy övezet, egy út együttműködéssel kapcsolatosan „semmifajta ideológiai, külső nyomást” nem fogad el. Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

2019. április 25. 07:53

Kína Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezése teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben, a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen.

Orbán Viktor az állami vendégházban tartott tárgyalás elején azt mondta: a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia.

„Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell” – folytatta – , ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan „semmifajta ideológiai, külső nyomást” nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni.

A kormányfő megtiszteltetésnek és fontosnak nevezte a Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára szóló meghívást.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kínai vállalatok jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság korszerűsítéséhez, a kínai beruházások 4,5 milliárd dollárnyi értéket képviselnek Magyarországon. Egyúttal kérte, hogy a tőkeberuházások növekedésének ütemét tartsák fenn a jövőben is.

Li Ko-csiang a magyar kormányzati delegációt köszöntve a szoros kínai-magyar kapcsolatokat és együttműködést méltatta, amely – mondta – új területekre is kiterjedhet, például a digitalizációban. Hozzátette, a már eddig is kézzelfogható eredményeket hozó együttműködésben további óriási lehetőségek vannak nemcsak a nagyvállalatok, hanem a két ország kis és közepes cégei között is.

A kínai miniszterelnök beszélt a szabadkereskedelem és a gazdasági fellendülés fontosságáról is, ami szerinte megerősíti a világbékét.

A tárgyalás után a magyar és a kínai miniszterelnök jelenlétében több kétoldalú megállapodást is kötött a két ország, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írta alá az egyezményeket. Ezek egy magyar-kínai együttműködési központ létrehozásáról, a sport területén folytatott együttműködésről, a „digitális selyemútról”, valamint az akadálymentes kereskedelmet elősegítő munkacsoport létrehozásáról szólnak, továbbá aláírtak egy, a magyar baromfi kínai kivitelét lehetővé tevő kétoldalú megállapodást.

Pekingi látogatása folytatásaként Orbán Viktor tárgyal majd Hszi Csin-ping elnökkel, pénteken és szombaton pedig részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon, amelyen 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető lesz jelen. A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye. Az Új Selyemútként is emlegetett elképzelés eddigi eredményeivel kapcsolatban Vang Ji kínai külügyminiszter nemrégiben úgy nyilatkozott: mostanra összesen 126 ország és 29 nemzetközi szervezet írt alá együttműködési megállapodást Kínával az Egy övezet, egy út keretein belül.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ján Fortunák
2019. április 25. 13:04
Semmifajta ideológiai, külső nyomást nem tűrhetünk. A keresztény etika elveit sem. Ki kell adni a baltást, még ha keresztényt gyilkolt is, ha pénzt várunk az azeriektől. Nekünk egy ideológiánk van, a Mammon imádása. És ez egybe esik a kínai elvekkel. Emberi jogok? Ugyan már...
Vadakat terelő juhász
2019. április 25. 11:57
Orbán Viktor miniszterelnök úr ,mint a keresztények legfőbb védelmezője ,biztosan szóvá fogja tenni ,hogy Kínában azonnali hatállyal fejezék be a kinai keresztények üldözését , annál is inkább mert a protestánsok száma valahol 58 és 115 millió között van Kínában. Orbán Viktor is protestáns . "Xi Jinping elnök elgondolása szerint Kínában a tradicionális értékeket kell előtérbe helyezni, ezért a kereszténység egy háttérbe szorított szerepet kap a vallások tekintetében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2014 és 2016 között csak egyetlen tartományban 1500 keresztet szedtek le a templomokról. Hozzá kell tenni azt is, hogy míg taoizmus, a buddhizmus és más népi hagyományok előnyben részesülnek a vallásgyakorlást illetően, addig a muszlimokat is számos megszorítás éri, mint például a hosszú szakáll viselésének korlátozása, vagy a fejkendő viselete a nők esetében. A fentiek tekintetében azért is elszomorító a helyzet, mert Kína jó úton halad afelé, hogy a világ legnagyobb keresztény népességgel bíró országa legyen. A Council on Foreign Relations jelentése szerint a „földalatti” keresztény mozgalmakkal együtt a protestánsok száma valahol 58 és 115 millió között, míg a katolikusok száma 10-12 millió lehet. Március végén a Vatikáni Sajtóiroda által kiadott közleményben cáfolták, hogy a Szentszék és Kína közötti tárgyalásokban bármilyen előrehaladás is történt volna a távol-keleti országban élő keresztényekkel kapcsolatban."
VakzKommondor
2019. április 25. 10:28
Alapvetően igazat mond, csak azt gondolja, hogy ő a nemzet, és az érdeke, hogy a saját cégeit gazdagítsa.
3M..
2019. április 25. 10:12
"A magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni." Hazudta Orbán majd megkezdte a piacszerzést a magyarországi multik és a közpénzből feltőkésített oligarchák számára, akik nyilván ezért visszaosztanak a Fidesz számára. Ezen cégek Varga már meg is kezdte az ukrán, szerb, török munkások toborzását. Az utazás időpontja sem véletlen, mert a magyarországi multik vállalatai jelenleg be vannak zárva, ugyanis az ott dolgozó ukránok, szerbek hazautaztak az ortodox húsvét ünnepére. Nyitás pedig majd csak a jövő, vagy az az után való héten, hétfőn lesz, amikor az ukránok visszatérnek Magyarországra. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!