Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Az uniós agrárpolitika áremelkedést fog eredményezni

2019. április 18. 20:45

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut Magyarországnak.

2019. április 18. 20:45

Amennyiben az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkennek, az meg fog mutatkozni az élelmiszerárakban, s az Európai Unión kívüli import élelmiszerek beáramlását eredményezheti; mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtöki sárbogárdi sajtótájékoztatóján.

Győrffy Balázs a Fejér megyei városban tartott gazdafórum előtt kiemelte, hogy a magyar és az uniós gazdáknak olyan állatjóléti és élelmiszerbiztonsági kritériumoknak kell megfelelniük, amelyek példa nélküliek a világon, miközben az unión kívülről érkező élelmiszerek esetében ugyanez nem mondható el.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut Magyarországnak. Hajmeresztőnek nevezte azt a brüsszeli javaslatot, hogy a KAP-ból óriási pénzeket elvonjanak és a forrásokat a migrációs költségek ellensúlyozására használják.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thomsen
2019. április 19. 12:33
A cukorgyárakra nagy szükség van Magyarországon, hiszen a magyar emberek étrendjéből ez a rendkívül fontos összetevő már most is jellemzően hiányzik (mint ahogy a tömény szesz is). A jellemző aszketimus miatt, ami ráadásul aktív életmóddal párosul, a magyarok világviszonylatban sem túlsúlyosak, sőt. A cukorbetegség előfordulása rendkívül alacsony, a következményes súlyos szövődmények, pl. végtagamputáció tekintetében pedig az utolsók között vagyunk. Ja nem. https://i.imgur.com/Q1DCHSZ.png
Valodi
2019. április 19. 11:01
"Aztán egyszer csak nem jött a nádcukor, gyárak meg lebontva, eldózerolva." - van ám Orbániában ennél sokkal nagyobb gond is: (dr. Ángyán József, 2013) "... Hogy a saját területemnél maradjak, az eddig bérbe adott állami földek több mint negyven százaléka tizenegy érdekeltség kezébe került. Ha ez a folyamat folytatódik, számításaim szerint 250-300 nagy csoport kezében lesz a magyar föld, vagyis a helyi gazdáknak, családoknak nem jut semmi. Ez a folyamat nyugodtan nevezhető dél-amerikanizálódásnak. Ott az észak-amerikai és a helyi tőke hatalmas latifundiumokat, tömegtermelő, embert alig foglalkoztató, iparszerű gigabirtokokat hozott létre, és a szó szoros értelmében elüldözte a falu népét. Sok helyütt még a települések is megszűntek."https://168ora.hu/itthon/diszn.. (Schmidt Jenő TÖOSZ elnök, 2018) „... Azok a falvak lesznek még nehéz helyzetben, amelyek környékén túl jó a föld, ugyanis a nagybirtokos mezőgazdaság nagyon kevés embernek ad munkát... .a 3100 önkormányzatból 2700-nak szinte nincs adóbevétele, csak a központi költségvetésben meghatározott támogatásból gazdálkodik." https://www.penzcentrum.hu/ott.. Ne legyenek kétségeink - pusztulásra van ítélve az a falu és rajta keresztül az a nemzet, amely földjeinek jövedelme nem marad a helyi földművelő családoknál megélhetési jövedelemként „szétterítve”, hanem idegenek profitjaként elhagyja a területet!
Pelso j.
2019. április 19. 09:52
Aha, mégis kell a haldokló EU pénze, - aminek egy részét nem kizárt, hogy a nagyfőnököd arcoskodása miatt esetleg elvonnak majd. Áremelkedések meg folyamatosan vannak, menj ki a piacra.
Bell & Sebastian
2019. április 18. 22:56
A manipulált cserearány-viszonyok nem tarthatóak a végtelenségig. Ha komolyan gondolják a transzatlanti megállapodást, a valódi élelmiszer drágulni fog, mellette majdnem mindenki olcsó műszart eszik majd, és a Mercedes olcsóbb lesz. A britek kiesésével egy nettó befizetőtől is elbúcsúzunk, ez is van mínusz húsz százalék. A valóság nem pont úgy néz ki, mint aminek lefestik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!