Magyar Nemzet: A turizmusszakma a fővárosban tartaná a fapadosokat

2019. március 01. 07:20

A turizmusszakma taktikailag elhibázott lépésnek tartaná, ha a fapados repülőgépeket máshova telepítenék, mivel a beutazóturizmus még mindig Budapest-központú.

2019. március 01. 07:20

A turizmusszakma szerint taktikailag elhibázott lépés lenne, ha a fapados repülőgépeket kitelepítenék a fővárosból, mivel a beutazóturizmus még mindig Budapest-központú.

A ferihegyi légikikötő környezeti zajhatásainak és a fővárosi légszennyezésének csökkentését szolgáló felvetést értékelve Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek kifejtette: ez nem időszerű lépés most, amikor látványosan fejlődő pályára állt a beutazó forgalom.

A szakember a lap pénteki számában megjelent interjúban rámutatott: ma a turizmus nagyon kiszolgáltatott a légi közlekedésnek, a turisták nagy része repülővel utazik. A fapados gépekkel érkezőket jelentős pluszköltségekre kényszerítené, ha egy vidéki reptérre érkezve még Budapestre kellene utazniuk, ez esetleg már eltántorítaná őket az utazástól. De Budapest fizikailag is központi szerepet játszik, a turisták innen érhetnek el a legkönnyebben mindent – tette hozzá. Úgy vélte, az alternatív repterek a továbbiakban  sem hajtanának végre jelentősebb beruházásokat, és a kitelepített szolgáltatást egyszerűbb építményekkel oldanák meg, ahogy más országokban is. Ezt tetézné a fővárostól való távolság leküzdése, amely a közlekedési infrastruktúrát is megterhelné – sorolta az érveket. Hozzátette: a fapadosok kitelepítése a fővárosból elriaszthatja azokat a légitársaságokat is, amelyek közvetlen járatban gondolkodnak Budapesttel, a befektetőknek ez nem lenne jó üzenet az elkövetkező évekre.

Flesch Tamás szerint ezzel együtt indokolt, hogy a stratégiai jelentőségű Budapest Airport a szolgáltatásaiban fejlődjön, és a főváros kapujaként a magyarországi turizmushoz méltóbb színvonalon fogadja az érkezőket, szolgálja ki a fapados utazókat. A kormány részéről az üzemeltetőknek megfogalmazott minőségi kifogások indokoltak – emelte ki.

A lap kormányzati forrásból származó értesülésre hivatkozva jelezte: nincs napirenden a fapadosok átirányítása a vidéki repülőterekre. 

A MSZÉSZ elnöke kitért arra, hogy a magyarországi beutazóturizmus erősödésben nagy szerepe van a biztonságnak, amelyet a külföldi látogatók naponta elismernek, ez egyre inkább erősíti az ágazat versenyképességét. 

Flesch Tamás a lapnak elmondta még, hogy pozitív folyamat bontakozik ki az ágazatban, egyre több fiatal munkavállaló tér haza külföldről, mert visszacsábítják őket az itthoni lehetőségek és a külhoninál biztosabbnak látszó jövő. Végre látják a vállalkozók is, hogy vannak lehetőségeik, hogy a kormány odaállt a turizmus mögé, és az egyik legfontosabb húzóágazatnak tekinti – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ján Fortunák
2019. március 01. 10:58
Nevetséges, ami a repterek körül megy Mo-on. Debrecenben, Sármelléken működik rendesen a polgári reptér. Egy darabig Pécsett is ment a dolog. Még a Rákosi-korszakban is előrébb tartottunk, legalább belföldi légiközlekedés volt. Pl. 10-15 eFt-ot kifizetnék szívesen, ha Pécsről Debrecenbe repülhetnék, rengeteg időt és fáradságot spórolva. Ferhegy1-hez kiépítették a vasútállomást, aztán bezárták a terminált. Most kellene keménykedni a kormánynak a bérlővel, de persze a CEU-val, MTA-val könnyebb.
n0ri68
2019. március 01. 09:28
Műbalhé. Egy új reptér megépítése nem 2 fillér, és ahogy emlékszem, az elhatározástól a megvalósításig évek telhetnek el, ez csak amolyan választási duma. Jó közlekedéssel megoldható, ahogy Lutonnál is megoldották, és Párizsba is egy távoli városba érkeztek a repülők (a neve nem jut eszembe, de busszal vittek ki oda).
atila68
2019. március 01. 09:27
Az van, hogy a Böszme féle csapat úgy adta át a repteret az azt most kezelő cégnek, hogy a mindenkori magyar kormány nevében vállalták, hogy nem létesítenek 75 kilométeres körzetben másik nemzetközi repteret 99 évig. Akit zavar a zaj forduljon ide: https://dkp.hu/szervezeti-kereso központi telefonszám: 06-21-300-1000 e-mail: [email protected]
Coccothraustes
2019. március 01. 08:47
Tényszerűen butaságokat írsz, tájékozódj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!