Román államfő a briteknek: Nincs újratárgyalás!

2019. január 16. 11:41

Klaus Iohannis leszögezte, hogy az Európai Unió a brit kormánytól várja, hogy tisztázza álláspontját.

2019. január 16. 11:41

A Nagy-Britannia tervezett európai uniós kiválása (Brexit) után az EU-ban maradó országok egységesek és nem tárgyalják újra a hosszas egyeztetéssel kidolgozott, általuk korábban elfogadott, de a brit parlament által elutasított megállapodást – szögezte le szerdán Klaus Iohannis, az EU soros elnökségét ellátó Románia elnöke.

Hozzátette: az Európai Unió a brit kormánytól várja, hogy tisztázza álláspontját, a folytatás attól függ, mi történik Nagy-Britanniában. Iohannis úgy vélekedett: (a britek) még nem merítettek ki minden procedúrát, amelynek nyomán végül mégiscsak elfogadhatják a megállapodást és szerinte ez lenne a legjobb megoldás. Másfelől a 27 maradó tagországból álló EU más forgatókönyvekre is felkészült, a román uniós elnökség pedig készen áll szerepének ellátására bármilyen forgatókönyv esetén – jegyezte meg.

„Nem kell pánikba esni, nem kell mindenféle lehetséges forgatókönyv kommentálására ragadtatnunk magunkat. Az EU-27-ek elfogadták a megállapodást, és majd ha a brit kormány tisztázza álláspontját, meghozzák a szükséges intézkedéseket" – mondta Iohannis. 

A román államfő igyekezett megnyugtatni a Nagy-Britanniában dolgozó románokat és szülőföldjükön hátrahagyott rokonaikat is, mondván, hogy érdekeiket akkor is érvényesíteni fogják, ha Nagy-Britannia nem fogadná el az EU-27-ekkel kidolgozott megállapodást.

Kedd este George Ciamba, a román uniós elnökség lebonyolításáért felelős román tárca nélküli miniszter is – a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást kategorikusan elutasító londoni alsóházi döntés után – higgadtságra intett, és úgy értékelte: még nem vált bizonyossá, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága megállapodás nélkül fog megszűnni.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2019. január 16. 15:33
Nagy Britannia és Franciaország szülte Nagyromániát. Hadd bábáskodjon mindkettejük döglödésénél, mielőtt maga is megdöglik.
Sulammit
2019. január 16. 15:23
Most veszel revansot, amiért az EU legutáltabb népei vagytok Angliában?
flesh ripper
2019. január 16. 14:20
A nagyfejú bakszász oláh, mennyire elszemtelenedett, pár napja a a 6 hónapos rotációs protokoll-elnökséget tölti be Romaország s máris ráugat a nagyokra...Közben az "ország" szétesik, egymást gyepálja a kormány, az államfő, a nyolcféle titkosszolgálatok, hétféle ügyészségek, gyakorlatilag egymást vezetik el bilincsbe verve...
zoles
2019. január 16. 13:02
Iohannis 100%-ig Soros embere. Máskülönben sváb létére nem is lehetett volna oláhia elnöke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!