Babakocsiktól az autóiparig – családvédelmi konferencia Brüsszelben

2018. december 01. 16:13

Nemzetközi családvédelmi konferenciát tartottak Brüsszelben Hölvényi György EP-képviselő és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezésében.

2018. december 01. 16:13
Leimeiszter Barnabás

Családvédelmi konferenciát tartottak november 27-én a brüsszeli Európai Parlamentben Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezésében.

Az Egy családbarátabb Európa felé címmel megrendezett találkozóra Európa számos országából érkeztek felszólalók, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és közösen gondolkozzanak el a családbarát gondolat elterjesztésének lehetőségeiről.

Babakocsiktól az autóiparig

Hölvényi György elmondta: a fiatal generációban rejlik az európai népesedési fordulat lehetősége, így

a jövőt a fiatalok szemüvegén keresztül kell szemlélni,

az idősebbeknek pedig támogatniuk kell őket, hogy „bátorsággal vállalják a családépítés kihívását”. A családi szempontoknak minden szakpolitikai döntést (így a munkahelyteremtést vagy a környezetvédelmet érintő döntéseket) át kell itatniuk, hiszen a család a társadalom alapköve – hangsúlyozta Hölvényi.

A képviselő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Magyarország rendkívül komolyan veszi ezt a küldetést, a családpolitikát prioritásként kezeli, 2018-at pedig a családok évének nyilvánították. Hölvényi szerint a férfi-női kapcsolatok alapján lehet egy erős Európát építeni, valamint válaszolni a demográfiai és más természetű kihívásokra. Kiemelte: a migráció nem jelenthet megoldást a demográfiai problémákra, ha azonban egy ország mégis a bevándorlás útján igyekszik válaszolni ezekre a kihívásokra, semmiképpen nem erőltetheti rá az akaratát más országokra.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő II. János Pál kijelentését idézte, miszerint „egy valóban szuverén és lelkileg erős nemzet olyan családokból áll, akik tisztában vannak történelmi hivatásukkal”. Gál hangsúlyozta:

a család európai alapérték,

sajnálatos módon azonban mostanában egyre többen kérdőjelezik meg ezt az elvet, ez pedig olyan válsághoz vezethet, amilyet még nem látott Európa.

A képviselő úgy véli, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden mindennel összefügg. „Négygyerekes anyaként nagyon is jól tudom, mennyire fontos, hogy családban nőhessünk fel: a biztonság, a hovatartozás erős érzetével ajándékoz meg bennünket. A család a legjobb tanítómester: szeretetet, együttműködést, tiszteletet tanulhatunk tőle” – hangsúlyozta. Felnőttként a családtól kapott szeretet jobb munkahelyi teljesítményt biztosít, így a család támogatása záloga a prosperáló gazdaságnak – tette hozzá.

Gál az Európát sújtó elöregedésről, a változó családmodellekről is beszélt, ennek kapcsán rámutatott: a családot védő és a gyerekvállalásra buzdító szervezetek kulcsszerepet játszanak Európa jövőjének alakulásában. A képviselő magyarul zárta beszédét, Böjte Csaba testvér szavait idézte : „Imádkozzunk, hogy minél több családnak legyen szüksége egy új babakocsira. Szerintem a gazdasági krízis hullámvölgyéből a babakocsigyár kellene, hogy minél hamarabb kihúzzon, ami fellendítené a többi iparágat is. Mert ha megnő a kereslet a babakocsik után, akkor hiszem, hogy ez magával fogja hozni a roller, a görkorcsolya, a bicikli, majd a kis autók után a hatalmas családi autók piacát is. De ha a babakocsigyár nem indul be, akkor útjaink ki fognak ürülni, és csak magányos emberek fognak bolyongani céltalanul az elnéptelenedett utakon”.

Ideológiai választóvonal lett a család

A konferencia társszervezője, a hetvenezer taggal rendelkező Nagycsaládosok Országos Egyesülete arra biztatja a családszervezeteket, aktivizálják magukat az uniós választások kapcsán, kérdezzék meg a jelölteket, mit gondolnak a család szerepéről, a válaszokat pedig juttassák el a szavazókhoz, hogy ezt figyelembe véve hozhassanak döntést.

Az első, amit a családbarát Európáért tehetünk, hogy élünk azzal a lehetőséggel, amelyet az egyesületünk mögött álló közösségek alapoznak meg. Az európai politikának számolnia kell a családszervezetek által képviselt széleskörű társadalmi igényekkel. A mi feladatunk, hogy minél hatékonyabban megismertessük véleményünket, és azt minél egyértelműbben adjuk a politikusok tudtára” – jelentette ki a NOE elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, hozzátéve: el kell mondani azt is, hogy a házasság és család egy férfi és egy nő szeretetközössége, olyan lelki és szellemi kapocs, amely a gyermekvállalással válik még teljesebbé.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a családok évét mutatta be, hangsúlyozva, hogy a kormány hathatós hozzájárulása a családok havi költségvetéséhez a fiatalokat gyerekvállalásra sarkallja. Kitért arra: a kormány 2010 óta folyamatosan bővíti a családtámogatások rendszerét, ezzel hazánk listavezetővé vált a kontinensen. Molnár Balázs a demográfiai folyamatokat kutató Kopp Mária Intézet tevékenységéről számolt be. Jan Ledóchowski, a Kereszténydemokrata Platform nevű osztrák civilszervezet elnöke arról beszélt, hogy míg a közelmúltig konszenzus övezte azt a nézetet, hogy a hagyományos házasság és család az alapjai az erős társadalomnak,

Európa számos részében ma már ideológiai választóvonalat jelent a család kérdése.

Elisabetta Gardini, a Forza Italia EP-delegációjának vezetője hangsúlyozta: a felbomló családi struktúrák komoly társadalmi problémákhoz vezethetnek. Az olasz társadalom családközpontú maradt, továbbra is a család jelenti a legfőbb támogatást a társadalom leggyengébb részei – a gyerekek, a bizonytalan élethelyzetű fiatalok, az idősek – számára. Sajnálatos módon a gazdasági válság azt is magával hozta, hogy az anyagi problémákkal küzdő fiatal párok nem mernek gyereket vállalni. Ennek megváltoztatása érdekében erős elhatározásra, jelentős családtámogatási programokra van szükség – hangsúlyozta Gardini. Ezt pedig egy társadalmi-kulturális szemléletváltásnak kell kísérnie, amely a politika középpontjába helyezi a családot.

Az érzékenyítés a fő cél

Az Európát fenyegető demográfiai katasztrófa volt Marijana Petir horvát néppárti EP-képviselő felszólalásának központi eleme. Mint rámutatott: az uniós tagállamok felében a születésszám alacsonyabb az elhalálozási számnál, a fiatalokat sújtó nehézségek pedig késleltetik a gyerekvállalást. Ugyanakkor számos európai szervezet száll szembe a modern trendekkel, amelyekben a fiatalok is nagy számban vállalnak szerepet. Honfitársa, Željka Markič, egy horvát családvédelmi szervezet vezetője részt vett abban a kezdeményezésben, amely megakadályozta a szexuális felvilágosítási programok bevezetését az országban, valamint a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként rögzíteni kívánó népszavazás sikerében is nagy szerepe volt. Markič bemutatta,

mekkora ellenszélben kellett a hagyományos családmodell mellett kampányolniuk,

: a horvát média 70%-ban negatív színben tüntette fel kampányukat.

A konferencián a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által kezdeményezett, European Youth Initiative for Future Families névre hallgató kezdeményezésről is sok szó esett, amelynek keretében 20 és 35 év közötti fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy kifejtsék gondolataikat a családot érintő kérdésekről. Az EYIFF workshopjain konkrét javaslatokat is megfogalmaznak azzal kapcsolatban, miként lehet a családok segítségére az állam. 2016 óta évente kétszer szerveznek ilyen workshopot, a helyszín mindig változó: Brüsszel, Budapest, Varsó, Lisszabon.

Idén elindult az EYIFF PLUS nevű program is, ami az eddigi workshopok legtehetségesebb és leglelkesebb résztvevői számára nyújt jogi ismereteket, szakmai tréninget és lehetőséget a valódi terepmunkára. A cél az, hogy ők aztán eredményesen lépjenek fel a családok érdekében hazájukban és uniós szinten egyaránt. E kezdeményezés képviselőiként szólalt fel Edel Irén Segersam svéd, valamint Inese Muceniece lett családvédelmi aktivista, utóbbi arról beszélt, milyen fontos szerepet játszhat a technológia, a közösségi média a családközpontú gondolkodás elterjesztésében. Eplényi Kata és Mihálffy Andrea, az EYIFF nemzetközi koordinátorai elmondták: az érzékenyítés a fő célkitűzésük: „Egy fecske nem csinál nyarat”, de sok fecske hatalmas munkát vihet végbe annak érdekében, hogy Európa (ismét) családbaráttá legyen.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik