Antall József letiltott beszéde

2018. december 12. 15:30

Az országot érő kihívásokról beszélt Antall József 1990 szeptemberében – az interjút Hankiss Elemér tévéelnök nem engedte adásba. Ezzel tört ki az első médiaháború.

2018. december 12. 15:30

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Miklós
2018. december 13. 16:27
Antall József ezen helyzetelemzése a magyarokhoz őszinte, tiszta, becsületes - de a nem tudta megszólítani a népet. Egy történész, egy bölcsész megnyilatkozása, aki ahhoz szokott, hogy értelmes, kvalifikált emberekkel beszél, ezért mindent el lehet magyarázni nekik. Nem, nem lehetett, ez a beszéd nem tetszik népünknek; érzelemmel teli szónoknak kell lenni könnyen érthető üzenettel. Ezt tudta és tudja Orbán Viktor. Az SzDSz - MDF paktum paktum azért köttetett meg, mert az 1990-es választásokon nem éppen kedvező eredmény jött létre az Egyesült Államokban működő nagytőkés csoportok számára, s nem az általuk támogatott SzDSz került kormányra. Egyik napról a másikra kivonták a banki tőkét Magyarországról, Antall kormányának csak egyetlen lehetősége maradt: egy íratlan egyezményt kötni a nagytőke pártjával, az SzDSz-szel. Ennek értelmében a köztársasági elnök és a közmédia (akkor még nem volt kereskedelmi Tv Magyarországon), emellett pedig a kultúra irányítása az SzDSz irányítása alá kerül. Ők azonban elég gyorsan levetették az antikommunista kabátot, s a hatalomért cserébe az addigi legfőbb ellenségükkel szövetkezve kerültek kormányra 1994-ben. Horn-Bokros-Magyar Bálint-Csillag István-Suchmann Tamás - szép idők voltak ezek néhány elvtársnak, bizony.
teljesenertelmetlen
2018. december 12. 22:12
Szerencsétlen szobatudós volt. A zsidók megették reggelire. Orbán viszont reálpolitikus. Miután felfogta, hogy hol húzódnak a valóságos frontvonalak, eltakarította őket. Van is sívás-rívás, ruháknak szaggatása...
fran
2018. december 12. 21:24
Ne feledjük a korabeli narratíva az volt, hogy kiegyensúlyozottan kell kommunikálni a köztévében. Az ellenzéknek ugyanannyi időt biztosítva, mint a kormányzatnak. A kérdés vajon, ha a baloldal és az szdsz került hatalomra, akkor ez a narratíva meddig tartotta magát. Milyen szépen köpdöste magát az szdszes elit, mikor Viktorék kivonultak és nem voltak hajlandóak szerepelni az akkori Napkeltében.
bunko_jobbos
2018. december 12. 20:25
Sajnos fiatalként halálra untam magam ezen a bölcsészstíluson. Ismerek ilyen embereket, akik roppant okosak, mert okosan tudnak hallgatni. Ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy hű de okos lehet. Aztán ki szokott derülni, hogy azért hallgat, mert nincs mondanivalója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!