Orbán-Jankovics találkozó: A magyar-horvát viták nem hatnak ki a kisebbségi ügyekre

2018. november 26. 14:38

Orbán Viktor hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökét.

2018. november 26. 14:38

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan közlése szerint a megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között – a történelmi barátság ellenére – van néhány vitás kérdés is, ezek nem nyomják rá bélyegüket a magyar és a horvát nemzeti kisebbségek helyzetére a két országban, és ebben komoly szerepe van a HMDK tevékenységének.

Orbán Viktor és Jankovics Róbert áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről.

Külön kiemelték a szentlászlói református templom felújítását és a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ kialakítását, valamint az eszéki magyar oktatási és művelődési központot, amely az óvodától az érettségiig biztosít anyanyelvű oktatási lehetőséget a magyaroknak – tudatta a sajtófőnök.

Jankovics Róbert a tárgyaláson kifejezte reményét, hogy a magyar miniszterelnököt jövőre személyesen is vendégül láthatják valamely kiemelt horvátországi magyar közösségi beruházás átadó ünnepségén – közölte Havasi Bertalan.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. november 26. 19:06
"Havasi Bertalan közlése szerint a megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között – a történelmi barátság ellenére – van néhány vitás kérdés is," Zala és Baranya megyék egy részének az elcsatolása?
brekker
2018. november 26. 16:04
A horvátoknak is helyük lesz a semleges Kárpát-medencében.
brabant89
2018. november 26. 15:26
Azért az érdekes, hogy a horvátországi magyarok vezetőjének horvát vezetékneve van.
brabant89
2018. november 26. 15:24
Mit jelent, hogy Orbán nem vett nyakkendőt a találkozóra? Hogy ez csak másodrendű találkozó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!