Budapesti beszéde miatt hallgatta ki Orosz Ildikót az Ukrán Biztonsági Szolgálat Ungváron

2018. november 15. 19:02

Beszédet mondott a Terror Házánál október 23-án, most kihallgatták Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát.

2018. november 15. 19:02

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége beidézte és november 14-én kihallgatta Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza Múzeumnál tartott központi megemlékezésen elmondott beszéde miatt – adta hírül csütörtökön a Karpatalja.ma hírportál.

Az orgánum szerint Orosz Ildikót, aki egyben a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője, az SZBU munkatársa hívta föl november 13-án azzal, hogy a számára alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét kihallgatásra, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédje kíséretében felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde – olvasható a cikkben.

Orosz Ildikó a híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy a feljelentő kilétét nem fedték fel előtte, de a titkosszolgálat kihallgatói arról érdeklődtek, hogy ki hívta meg őt a beszéd megtartására, mi volt a meghívás célja, és milyen hatást fejtett ki a felszólalása, továbbá arra kérték, fejtse ki bővebben, mit értett az elhangzott kijelentésein. Kihallgatóival közölte, hogy személyes meghívást kapott a rendezvényre, ahol saját gondolatait közölte. Nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel – húzta alá –, hanem ünnepi beszédet mondott, amelynek szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a Karpatalja.ma hírportálon.

Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné” – fejtette ki Orosz Ildikó a kihallgatása kapcsán.

Orosz Ildikó azt is elmondta, hogy a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet elolvashatta az ügyvédjével együtt, s az eljárás higgadt körülmények között, korrekt módon folyt.

(MTI)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2018. november 16. 04:01
Izmos szovjet fosszilia mint az Ukrán állam demokráciája. A kistesó a nyomodban, s figyel téged. Be sem fejezted a beszédet, már feljelentettek. Kádár alatt még a talponfekvő, húgyszagú kocsmákba is delegáltak ilyen spionokat, akik "deklasszált" ittas embereket provokáltak, majd bevitették egy kis "elbeszélgetésre"... Otthon is figyelik, lehallgatják, ez faktum.
sááá
2018. november 15. 23:18
Magyarországon pedig középiskolás srácokat visznek el a rendőrök, mert tüntetni voltak.
antioxi
2018. november 15. 22:03
Itt a mandin van most néhány ukrán kollaboráns, netán SZBU-s. Nem lennék meglepve.
mokány
2018. november 15. 21:19
Ahhoz, hogy valakit kihallgassanak, valószinüleg Ukrajnában is szükség van bírósági döntésre. Remélhetőleg a biztonsági szolgálat nem dönthet a saját hatáskörében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!