Magyar Hírlap: Év végén várható ítélet a vörösiszap-perben

2018. október 09. 07:37

A Veszprémi Törvényszék korábban minden vádpont alól felmentette az ügy tizenöt vádlottját.

2018. október 09. 07:37

A Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő januárban hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben – írta a Magyar Hírlap kedden a Győri Törvényszék sajtószóvivőjére hivatkozva.

Havasiné Kulcsár Petra elmondta: az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül sor a perbeszédekre.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át a X. számú vörösiszap kazetta fala. A kiömlő hatalmas mennyiségű lúgos zagy elöntött több települést, kioltotta tíz ember életét, és több száz milliárd forintos kárt okozott – idézte fel a lap.

A vörösiszap-perben először a Veszprémi Törvényszék járt el, amely a több éven át tartó tárgyalássorozat végén, 2016 januárban minden vádpont alól felmentette az ügy tizenöt vádlottját. Az ügyészi fellebbezés nyomán az ügy másodfokon folytatódott a Győri Ítélőtáblán, amelynek bírói tanácsa hatályon kívül helyzete a törvényszék elsőfokú ítéletét, és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárás azonban már nem Veszprémben, hanem Győrben zajlik.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2018. október 09. 12:38
Ez az egész ügy a magyar “igazságszolgáltatás” szégyene - lenne, ha “en bloc” nem lenne szégyen, amit a magyar bíróságok művelnek. Ezen a testületen legalább annyi dolog lenne, mint a gazdaságon vagy a sajtón. Csak éppen ezzel kellett volna kezdeni.
a hun
2018. október 09. 11:18
Szégyen! A nürnbergi pert/ítélkezést le lehetett bonyolítani néhány hét alatt.
n0ri68
2018. október 09. 10:53
Elmondom, de úgyis minek, ha összeesküvés-elméletekben akartok hinni: Ez a tározó valamikor a 90-es években épült, az erőmű és a timföldgyár igazgatójának közös szabadalma alapján. Az erőművi salakot keverték vörösiszappal, amiből nagy szilárdságú gátépítő anyag lett és 6 m magas gátat építettek a szokásos alacsonyabb helyett, bárki láthatta, aki Szombathely felé vonatozott. A gátban olyan geokémiai folyamatok zajlottak le, amitől a gát anyaga elridegedett, ezért tört robbanásszerűen. Az iszaptér talajába elszivárgott az enyhén lúgos anyag, ezért a környezetvédelmi hatóság a 90-es évek végefelé elrendelte a résfal építését. Ez viszont visszatartotta a folyadékot a tározó alatt, ami így felázott, és a merev gátat nem támasztotta rendesen, ami miatt az széttört. Megtévesztő a környezetvédelmi hatóság engedélye, az iszaptér mindig is pufferszerepet töltött be a körfolyamat vízegyensúlyának tartása érdekében, ha ezt a gyár nem írta be a kérelembe, akkor nagyon meg fogja szívni. Az iszaptéri víz mindig enyhén lúgos, (ez timföldes értelemben enyhe, 4-5 g/l Na2O tartalom a gyári 150-250 g/l-rel szemben), ezt sem lett volna szabad letagadni. Igaz, hogy, ha lehet, akkor a timföldgyár a lúgos vizet benntartja a rendszerben a lúgveszteség csökkentése érdekében, de nagyon nagy esőzés esetén már be kell indítani a semlegesítőt, mert ekkora vízmennyiséget a technológia nem tud elnyelni még a bepárlás fokozásával sem. Bakonyi Zolika tapasztalan igazgató volt, annál nagyobb önbizalommal, nem nagyon mert vele senki szembeszállni, lévén az egyik tulaj fiacskája. Rúgtak ki embert, mert megmutatta az iszaptér adatait a környezetvédelmi ellenőrnek. Az ő bűne az is, hogy nem ment oda azonnal valaki irányítani a mentést, az egyetlen jó húzás a gumicsizmák küldése volt, mert az fontosabb, mint a vegyvédelmi ruha, amiben szegény katasztrófavédők kínlódtak. Mindenkit azonnal meztelenre kellett volna vetkőztetni és slaggal lemosni, ezt a timföldgyáriak álmukban is tudják. A túltöltés nem oka volt a katasztrófának, de a nagy mennyiségű folyadékár ereje hozzájárult a súlyos következményekhez. A visszamaradt vörösiszap a kárelhárítás után nem akkora baj, a talaj gyorsan regenerálódik, ezzel nem kellett volna riogatni az ott élőket, enélkül is volt épp elég gond. Most ennyi jut eszembe.
Marhajó!
2018. október 09. 09:18
az egész ügy bűzlik a korrupciótól az ötletgazda szerintem GyFvolt a vörös árral üzenni akart megvan a listájuk a veszélyes-támadható pontokról Mo-on a régi időkből s volt emberük ezt végrehajtani, akár szlovák segítséggel a régi vörös maffia üzent a bíróságban bízni nem lehet, ők is tudják, ki üzent, s azt is, ha elítélnék az üzenőket, elütné őket egy autó s ezért visszaüzenni kéne, de gyorsan és keményen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!