Joseph Daul: Eddig egyik tagpárt sem kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását az EPP-ből

2018. október 17. 18:56

Joseph Daul pártelnök elmondta, hogy az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, azonban eddig még egyetlen hivatalos levelet sem kapott ez ügyben.

2018. október 17. 18:56

Egyelőre egyik tagpárt sem indítványozta hivatalosan a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) – jelentette ki Joseph Daul pártelnök az EPP szerdai brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Sajtóértekezletén Daul arról számolt be, hogy délután komoly vitát fognak folytatni a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a magyarországi helyzetről és Orbán Viktor kormányfőről, amelyben mindenki elmondhatja a véleményét, és utána meglátják, hogyan fognak lépni a nemzeti tagpártok. Kiemelte, hogy az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, azonban eddig még egyetlen hivatalos levelet sem kapott ez ügyben. Hozzátette, a döntést pártelnökként tiszteletben tartaná, a mostani találkozón viszont még biztosan nem születik semmilyen határozat.

„Mint tudják, mindig is barátja voltam Orbán Viktornak, mindig megvédtem őt. De kötelességem védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, az akadémiai szabadságot, az emberi jogok tiszteletét, a szabad civil társadalmat is" – szögezte le. „Ezek jelentik az Európai Unió alapját, és pártunknak is szent értékei. Legyen világos, hogy ezen a téren nem köthető kompromisszum" – fogalmazott.

A Politico hírportál friss beszámolója szerint Alexander Stubb, az egyik lehetséges néppárti csúcsjelölt hangsúlyozta: nyílt, őszinte vitát kell tartani szerdán, utána pedig az EPP-nek vagy fel kell függesztenie a Fidesz tagságát, vagy szerződésbe foglalva köteleznie kell a pártot az uniós értékek fenntartására. A szerda este kezdődő EU-csúcstalálkozó előtti néppárti ülésen a magyar miniszterelnök is részt vesz.

Az Európai Néppárton belül többen már régóta a Fidesz kizárásának pártján vannak a magyar kormány „elfogadhatatlan" intézkedései miatt, mások ugyanakkor gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán Viktor „kordában tartásának" – írta a lap.

Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A néppárt képviselői közül 115-en igennel, 57-en nemmel voksoltak, 28-an pedig tartózkodtak.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. október 18. 10:36
Már-már kínosan komikus, hogy hazai ellenzékünk prominensei és sajtójuk MEKKORA ÉLVEZETTEL ÉS KÉJJEL KOMMENTÁL JÁK és SZÉTCSÁMCSOGJÁK az összes olyan hírmorzsát és hírfoszlányt, melyben a Fidesz --úgynevezett--"kizárásáról", elitéléséről, leszavazásáról és hasonlókról van szó. Ezért kiadós pofon ennek a Jopseph Daul nevű EU-s néppárti főnöknek ez a nyilatkozata. Mert ők a néppárti EU-s nagyvezírek tudják leginkább, mekkora ÓRIÁSI RÁBASZÁS LENNE "AZ" ÉPP nekik, ha a Fidesz-t kitúrnák maguk mellől. Ezért is van amit Daul mond: hogy EGYETLENEGY ilyen tartalnmú igény vagy kivánság SEM(!) érkezett hozzá--ilyen értelemben.
pepu
2018. október 17. 21:55
Öszinte vita majd fel kell függeszteni a fideszt. Akkor mi fasznak a vita? Ez már megint ilyen koncepciózus. Na ebből van elegünk.
terra
2018. október 17. 19:47
Nem véletlenül hezitálnak. Ha a Fideszt kizárnák, az be nem látható következményekkel járna az EPP-re és akár szakadást is eredményezne. Orbánt és a Fideszt pedig legkevésbé sem szeretnék politikai ellenfélként látni egy másik frakcióban. Csak a szájuk jár, valójában be vannak tojva. Az EPP-be legtöbb képviselőt küldő CDU és CSU lefelé szálló ágban van, az olasz Forza Itália úgyszintén, stb. Ezzel szemben az EPP-től jobbra álló fralciók pártjai (pl. olasz Liga, francia FN, Svéd Demokraták, német Afd stb.) erősödnek. Ha a Fideszt kizárják vagy magától áll át jobbra, esetleg visz magával más pártokat (pl. akkor az EPP elveszíti az erős középpárti jellegét és nem lesz meghatározó tényező.
qwrtzq
2018. október 17. 19:15
"De kötelességem védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, az akadémiai szabadságot, az emberi jogok tiszteletét, a szabad civil társadalmat is" akkor ezt akár nyugat-európában is el lehetne kezdeni például az orbánfób koncepciós szardenkini jelentés bírálatával
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!