Földrengés lesz Berlinben

2018. október 28. 13:06

A hétvégi hesseni választás után valószínűleg lesz egy kisebbfajta földrengés Berlinben, a CDU-nál vagy az SPD-nél, de akár mindkét pártnál. Interjú.

2018. október 28. 13:06
Claudia Roth

„Beszéljünk a vasárnapi tartományi választásokról Hessenben. A Zöldek itt a CDU-val már most együtt kormányoznak, és akár 20 százalékot is kaphatnak. A felmérések szerint akármilyen koalíció alakul, megkerülhetetlenek. Ennek a választásnak milyen hatása lehet a szövetségi politikára? Vállalnának nagyobb kormányzati felelősséget? 

Fontos a hatalom,  de nem magáért a hatalomért, hanem azért, hogy azon keresztül változásokat érjünk el. A tavalyi szövetségi választások után öt héten át tárgyaltunk a CDU-val, és nem rajtunk múlt, hogy nem jött létre a koalíció szövetségi szinten. Baden-Württembergben, ahol mi vagyunk a legerősebb kormánypárt, vagy Hessenben, ahol szintén kormányon vagyunk,  bebizonyítottuk, hogy kormányzóképesek vagyunk.

A baden-württembergi zöld miniszterelnök, Winfried Kretschmann egyébként messze a legnépszerűbb kormányfő egész Németországban, Hessenben pedig a legkedveltebb politikust Tarek Al-Wazirnak hívják, ő a zöldek vezetője. Ez igazán nem egy »bionémet« név, és jól mutatja, hogy a társadalom sokkal nyitottabb, mint egyes politikusok gondolják. Ami a felelősségvállalalást illeti, nagyon szívesen vállalnánk több felelősséget szövetségi szinten is, mert úgy tűnik, hogy a jelenlegi, csak nevében nagy, valójában kicsi koalíció inkább elbújik a feladatok elől. Botrányosnak tartom, hogy Németország blokkolja az európai klímacélokat, és lefelé módosítaná a kibocsátási határértékeket…

Ebben a magyar kormány máris támogatásról biztosította Berlint.

Ezt felelőtlennek tartom, úgy teszünk, mintha a klímaváltozást nem mi magunk okoznánk. De persze Orbán miniszterelnök úr nem ünnepeltette magát soha klímapolitikusként, ellentétben Angela Merkellel, akit sokan csak klímakancellárnak hívtak. Mindez összefügg a menekültüggyel is, hiszen sok helyen épp a klímaváltozás űzi el az embereket a lakhelyükről, és ez részben a mi gazdaságpolitikánk következménye.

A hétvégi hesseni választás után valószínűleg lesz egy kisebbfajta földrengés Berlinben, a CDU-nál vagy az SPD-nél, de akár mindkét pártnál. Hogy utána mi lesz, azt még korai megjósolni. Mi, Zöldek egy vitatkozós párt vagyunk, de a célok mindig egyértelműek, legfeljebb az odavezető útról van vita. De nem vívunk övön aluli küzdelmeket, nincs hatalmi harc, mint Merkel és Horst Seehofer között, vagy Seehofer és Markus Söder között.

Mint párt, nagyon egységesek vagyunk. Talán ezért is vagyunk népszerűek, mert az emberek azt mondják: nem akarjuk ezt az örökös harcot, azt szeretnénk látni, hogy mit javasoltok annak érdekében, hogy legyen elegendő ápoló, vagy képzett munkaerő, és a helyi boltoknak ne kelljen bezárniuk. Az embereknek elegük van a hatalmi harcokból. 

Évek óta a Bundestag alelnöke. Milyen a hangulat, érezhető-e a nagykoalíció instabilitása, netán a Merkel-korszak vége?

2013 óta folyamatosak a híresztelések arról, hogy ez lesz Merkel utolsó ciklusa, de a kancellár még mindig a helyén van. Merkel erős nő, de a támadások is egyre erősebbek. A CDU fő problémája, hogy az örökösödés nincs előkészítve, és a párton belül kemény küzdelmek zajlanak a követendő irányról. Tovább egy modern konzervatív-liberális irányba, vagy nyissanak jobban a jobboldal felé?

A szociáldemokraták pedig valódi identitásválsággal küzdenek, mert nagyon nehéz definiálni, hogy mit jelent a szociáldemokrácia, a munkáspárt 2018-ban? A nagykoalíció láthatóan komoly károkat okozott az SPD-nek, az alkotmányvédelmi hivatal elnöke körüli hercehurca csak tetézte a bajt. Én ezt nagy aggodalommal figyelem, mert Németországnak szüksége lenne egy erős szociáldemokráciára, de újra kell definiálniuk magukat. A bizonytalanság persze a Bundestagban is érezhető, az embernek az az érzése, mintha a kormány, egy évvel a választások után, még munkához se látott volna.”

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2018. október 29. 12:22
Abban igaza van hogy úgy néz ki mintha a választások után jóval , még el sem kezdtek volna kormányozni , csak helyezkednek . --- A másik dolga : "Mint párt, nagyon egységesek vagyunk ." Persze ! Addig lehetnek teljesen egységesek amíg nincs akkora hatalom és felelősség rajtuk mint a CDU/CSU-n vagy akár a baloldalon . ---- A jobboldal mivel sok szavazót veszít valóban elrontott valamit (és ebből tanulniuk kell , szerintem kancellár cserével ) de ebből nem következik hogy a zöldek ha most akkora hatalmat kapnának mint ők , akkor jobban tudnák csinálni . Miért következik ? Dehogy.
Senye Péter
2018. október 29. 07:51
Következik a weimari korszak gyenge kiadásban, majd az azt követő szintén enyhe változatban.
áfonya
2018. október 29. 03:03
Európában történő káoszért rombolásért megszálló iszlám idegen csapatok beáramlásáért a brüsszeli kommunista vezetők felelősek..... Főgonoszok a leépült alkoholista drogos juncker a birodalom éhes náci-kommunista merkel , a ficsúr marcron ,többi támogatók seggnyalók .... Triumvirátus főgonoszok lepénzelik a követőiket ...Látható a spanyol pénzéhes kommunista vezetők egyik példa ....... V4-nek is felajánlottak nagy összeget ha csatlakoznak hozzájuk ...... ballibsik úgy tesznek mintha az ország sorsa érdekelné őket holott a magyar nép ellenségei a főgonoszok felajánlott pénzét szeretnék megkaparintani az országunk megszállása fejében ..... hazánkat ismét eladnák . Hazai kommunista banda zsebeiket szeretnék tömni az eus judás pénzből ,nem elég az ország kifosztása 1945 óta. Ez a ballibsi banda beteg ha vért nem lát ha nem veretheti a magyar népet ha nem a nyomorban él az ország ,, hazug dumával kiállnak vastag bőrrel a pofájukon próbálják az embereknek bemagyarázni hogy jó a nyomor a megszállás amit ismét szeretnének visszahozni.
Szerintem
2018. október 28. 21:02
"Roth-ról Manó jut eszembe." Talán nem véletlen. Hiszen ő is csak vörös, mint a Rák...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!