Közel 400 év után avatták újra a budavári zsidó imaházat

2018. szeptember 07. 08:03

15. századi zsidó imaházat avattak újra a budavári Táncsics Mihály utcában Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

2018. szeptember 07. 08:03

Újraavatták a budavári Táncsics Mihály utca 26. szám alatt található középkori zsidó imaházat csütörtök este. 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében kiemelte: nagy nap ez a mai, hiszen „a zsidó nép él”. „Nem erőnk, hatalmunk, nagyságunk okán”, hanem „csakis azért élünk, mert háromezer éven át ragaszkodtunk” az „isteni kinyilatkoztatás örök tüzéhez, ahhoz a kiolthatatlan tűzhöz, ami fényt és értelmet ad létünknek” – fogalmazott.

Az alkalomra kiadott füzet szerint a 15. század közepén épült zsinagógát 1686 szeptemberéig használta a zsidó közösség. Ekkor a várost az oszmánoktól visszafoglaló keresztény seregek a zsinagógába menekülteket lemészárolták, az épületet pedig felgyújtották.

Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és a testvéregyházak képviselői.

(MTI)

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2018. szeptember 08. 18:00
Elég kicsinyes Orbán, ha imastadion alatt állt meg a hevület. Ahol van mocsár, ott béka is lesz, mondta, igaz, nem pont evvel kapcsolatban.
Kanóc
2018. szeptember 08. 10:52
Tomboló antiszemitizmus. Ez is csak ürügy a zsidók összegyűjtésére. :)
Gregorius
2018. szeptember 08. 10:21
Szerintem ez egy műemlék, ahol istentisztelet is folyik, ahogy számtalan régi keresztény templomban is. Úgy tudom, hogy Pécsett a Jakováli Hasszán Dzsámiban is vannak péntekenként muszlim szertartások.
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2018. szeptember 08. 01:17
Erre egy szó van: szégyen .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!