MSZP: Törvény mondja ki, hogy a bankok megtévesztették a devizahiteleseket!

2018. szeptember 20. 19:10

Szakács László jelezte, az MSZP benyújtja a törvényjavaslatot, és kíváncsiak, hogy a fideszesek vajon az adósok mellé állnak-e a bankok helyett.

2018. szeptember 20. 19:10

Az Országgyűlés mondja ki törvényben, hogy a bankok megtévesztették devizahiteles ügyfeleiket és ezért az árfolyamkockázat terheit sem csak az adósoknak kell viselniük! – szorgalmazta az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Szakács László elmondta, az Európai Unió Bírósága csütörtöki, egy magyar devizahiteles ügyben hozott ítéletében megállapította, hogy a jogalkotó csak hallgatólagosan hagyta jóvá, hogy az ügyfelek viselik az árfolyamkockázatot, amelynek terheit bankok áthárították az adósokra. Az áthárításról azonban a kormány nem rendelkezett – mutatott rá.

Az ítélet azt is kimondja – folytatta –, a devizahiteles ügyekben meg lehet vizsgálni, hogy az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kaptak-e. Elmondta, ma az adósoknak bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást, holott a parlamentben ülő „fideszes urak” 2011-ben még maguk is azt mondták, a devizahiteleseket a bankok becsapták.

Az ellenzéki politikus szerint az uniós bíróság ítélete miatt ezrével indulhatnak perek, de ezek helyett a parlament törvényt is alkothatna, különösen úgy, hogy a lakosság tíz százalékát érintő problémáról van szó.

Szakács László jelezte, az MSZP benyújtja a törvényjavaslatot, és kíváncsiak, hogy a fideszesek vajon az adósok mellé állnak-e a bankok helyett. Kérdésre elmondta, mintegy 120 ezer ingatlan vár végrehajtásra és az augusztusi adatok szerint több mint 1755 család veszítette el az otthonát. Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője új elszámolást, a banki károsultak kártalanítást és a végrehajtások azonnali felfüggesztését követelte.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2018. szeptember 21. 12:01
Ezek teljesen hülyék! 1. az AB és a Kúria ellentétes véleményen volt/van! 2. a törvénynek ugyebár szerintük sincs /lehet visszamenőleges hatálya? 3. a jövőre nézve meg már léteznek a korlátok a megismétlődés ellen.
A teremburáját
2018. szeptember 21. 12:01
Ezek teljesen hülyék! 1. az AB és a Kúria ellentétes véleményen volt/van! 2. a törvénynek ugyebár szerintük sincs /lehet visszamenőleges hatálya? 3. a jövőre nézve meg már léteznek a korlátok a megismétlődés ellen.
Agricola
2018. szeptember 21. 09:28
Szakács László nagy mellénnyel elmondta, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtöki, egy magyar devizahiteles ügyben hozott ítéletében megállapította, hogy a jogalkotó csak hallgatólagosan hagyta jóvá, hogy az ügyfelek viselik az árfolyamkockázatot, amelynek terheit bankok áthárították az adósokra. A Kúria nem olyan magabiztos az Európai Unió Bírósága ítéletének megértésében, mint a nagyszájú Szakács az MSZP-től: "az ítélettel kapcsolatban felmerülő értelmezési kérdések megvitatására összehívja a Kúria elnöke által évekkel ezelőtt felállított konzultatív testületet". Törhetik a buksi fejüket, hogyan értelmezzék az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítéletét a devizahitelek ügyében. „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” (János esztergomi érsek híres kétértelmű mondata Gertrudis megölésének tervéhez). Ez az, amikor egy szöveg másképp tagolva is értelmes, csak éppen ellenkező tartalommal is értelmezhető.
Agricola
2018. szeptember 21. 09:19
Abszolút pofátlanság, ha valaki a küszöbödre piszkít és utána még bekopogtat papírért! Az MSZP követeli, hogy az Országgyűlés mondja ki törvényben, hogy a bankok megtévesztették devizahiteles ügyfeleiket és ezért az árfolyamkockázat terheit sem csak az adósoknak kell viselniük! Hol voltak, mit tettek ezek az alakok, amikor a devizahitelek tömegét felvették? Kik kormányoztak akkor, amikor a devizahiteleket fölvették? Közismert, hogy a devizahitel-csapdába hazánk lépett bele legjobban, akkor, amikor az MSZP kormányzott.. Miközben hazánk az EU GDP-jének körülbelül egy százalékát adja, nálunk folyósították e hitelek tíz százalékát! A devizahitelek esetében a kockázatok megfelelő feltüntetése nélkül, intenzív hirdetésekben megfogalmazott szirénhangokkal csalogatták a tudatlan embereket. Tették mindezt a ballib kormány passzivitása mellett. Nem akadt akkoriban olyan jogi fórum, amelyik szembefordolt volna a devizahitelezés gyakorlatával. A ballib kormányzás NEM FORDULT HIVATALOS JOGI FÓRUMHOZ, AMELY OPPONÁLT VOLNA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!