Babis szerint Csehország is mérlegelni fogja az embercsempészek szigorúbb megbüntetését

2018. szeptember 02. 14:15

A cseh miniszterelnök kifejtette, hogy az emberkereskedelem ma egy egész világot behálózó maffia, amely elfogadhatatlan és fel kell számolni.

2018. szeptember 02. 14:15

A cseh kormány is mérlegelni kívánja az illegális határátlépést és az illegális bevándorlást elősegítő tevékenységek szigorúbb büntetését – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima prágai kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. 

Babis erről arra a kérdésre adott válaszában tért ki, amelyben a műsorvezető a cseh és a magyar kormányfő múlt heti budapesti találkozója nyomán azt firtatta, folytatódik-e a cseh-magyar együttműködés az illegális migráció elleni küzdelem terén. „Egész biztosan" – szögezte le a cseh miniszterelnök. Aláhúzta, hogy az illegális migráció témájában a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) „egységes", és elsősorban nekik köszönhető, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén a migránskvóták lekerültek a napirendről. Azt mondta, hogy ebben a cseh és a magyar kormányfőnek volt kulcsszerepe. 

Andrej Babis szerint Orbán Viktor politikus és politizál, míg ő személyesen nem érzi magát politikusnak és ezért nem is politizál. Kifejtette: az Orbán vezette Fidesz tagja az Európai Néppártnak (EPP), és Orbán a csoportosuláson belül igyekszik egy (Emmanuel) Macron ellenes blokkot létrehozni. A francia elnök nyílt bírálója az V4-ek migrációs politikájának. 

Orbán Viktor „nagyon tapasztalt politikus" – hangoztatta Andrej Babis. ”Ez a politika számunkra is inspiráló lehet" – jegyezte meg. 
Példaként felhozta, hogy Csehországban az illegális határátlépés elősegítéséért az embercsempészek legfeljebb két év börtönbüntetést kaphatnak. „Ez kevés, ezért meg kellene néznünk, nem szükséges-e bizonyos törvényeket módosítani" – vélekedett a cseh kormányfő. A cseh kormány elkészít egy tervezetet, és azt az ország biztonsági tanácsa elé terjeszti megvitatásra – tette hozzá Babis. Arra a kérdésre, hogy konkrétan, milyen intézkedésekre lenne szükség, Babis azt mondta: ezt még meg kell vitatni. Az emberkereskedelem szerinte azonban ma egy egész világot behálózó maffia, amely elfogadhatatlan és fel kell számolni.

A cseh miniszterelnök pénteken Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel, akivel ismertette az illegális migráció felszámolását érintő elképzeléseit. Orbán Viktor szerint Magyarország jónak tartja és támogatja a cseh kormányfő elképzeléseit. 

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2018. szeptember 03. 04:24
Mindenesetre úgy látszik, hogy Babiš szíve és esze jó helyen van. Ha az együttműködés a közös érdekek folytán megmarad a V4-ben, legalább valamennyi egyensúlyt jelentenek Európa kiárusítóival szemben. És remélni merem, hogy más országok is mernek csatlakozni hamarosan. Ha az EU vezetőség jövőre VALÓDI Európa-pártivá válik, akkor VALÓDI új, józanabb politikai irányváltás jöhet. Ebben nem lehet helye a junker (ócskás) féléknek. Micronról meg annyit: a germán boszorka intése nélkül ő még vizelni sem mer. Micront Patrick Buchanan egy mondásával jellemezném: "he is an empty suit"; vagyis: a pasas csak egy üres öltöny, amiben nincs senki, akit egy VALÓDI embernek lehetne minősíteni. Talán csak egy homo sapiens formájú robot, aki Merkel nélkül sem gondolkodni, sem mozdulni nem képes.
Kvasztics Fedor
2018. szeptember 02. 19:34
Macron ellenes blokk. Elég érdekesen hangzik, de mint tudjuk, Macron semmit nem ér a németek támogatása nélkül. Merkel viszont éppen Afrikában turnézik, próbál jó pontokat szerezni, csak hát Erdogannal könnyebb volt üzletelni, mint az afrikaiakkal. Szóval, miközben mindenki Macront emlegeti, nem tudjuk, mi erről a Bundesmutti véleménye? Mert azt nem hiszem, hogy Macron az ő vezére is lenne.
illiberator
2018. szeptember 02. 17:56
Jó fej ez a Babis!
sceptical
2018. szeptember 02. 14:40
Orbán Viktor úton a teljes elszigetelődés felé ... Ugye libsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!