Chatbot az iskoláknak – Zawiasa Bruno a Mandinernek

2018. augusztus 19. 17:53

Az iskolákon belüli kommunikáció könnyítése és javítása egy új chatbot, a Sulibot célja. A chatbotot gimisek fejlesztették és máris nagyívű terveik vannak a jövőre nézve. Zawiasa Brúnót kérdeztük.

2018. augusztus 19. 17:53
Kálló Sámuel

Mit kell tudni rólad?

Zawiasa Brúnó vagyok, az SZTE Ságvári Gimnáziumba járok. Mondhatjuk, hogy informatikával foglalkozok, ami szintén sarkallt erre a projektre, de emellett fontosnak tartom, hogy saját magamat építsem és autodidakta módon azt a tudást, ami érdekel, elsajátítsam, mindenkitől függetlenül.

Én keresem meg azt, ami engem érdekel,

és ebből adódóan tanulok marketinget, közgazdaságtant, pszichológiát is, ami éppen foglalkoztat.

A projektetek neve Sulibot. Miről szól?

Ezt egy osztálytársammal, Váli Domokossal csinálom. Ketten kezdtük el, ez egy chatbot, ami egy applikáció chaten, és azért hoztuk létre, hogy az iskolánkban megkönnyítsük a diákság, a diákönkormányzatok és az igazgatóság közti kommunikációt. Igazából ennek a megsegítése, a diákságnak és lényegében az iskola életének a megkönnyebbítése lett végül a cél és a megvalósítás is.

Honnan jött az ötlet?

Az ötlet még novemberben alakult ki. Egy meetupon futottunk össze, ami chatbotokkal foglalkozott. Meglepő módon egymástól teljesen függetlenül vettünk rajta részt: attól hogy osztálytársak voltunk, mi nem beszéltünk meg találkozót, és érdekes volt hogy mindketten érdeklődünk ugyanolyan irányban. Ott kezdtünk el beszélgetni arról, hogy Domokosnak – aki a sulirádiós az iskolában – szüksége lenne valamilyen platformra, ahol az iskolában való zenekérést le tudja bonyolítani sokkal egyszerűbben, ahogy eddig működött. Akkor egy applikáción gondolkodtunk, de

a chatbot sokkal egyszerűbbnek tűnt, és úgy voltunk vele, hogy haladjunk a korral.

Ehhez nem kell letölteni semmit, egyből elérhető Messengeren keresztül, mindig ott van online és mindig válaszol.

És ez nem jelent gondot azoknak, akiknek nincsen Facebook-profiljuk?

Aki nem használ Messengert, az nem is tudja használni ezt a chatbotot, de úgy gondolom, ha megnézzük azt az arányt, hogy hány ember töltene le egy applikációt vagy mondjuk mennyi embernek van iOS vagy Android operációs rendszere, valamint kinek van Messengere, szerintem ez elhanyagolható ahhoz képest.

Hogyan működik maga a felület?

Ez egy chatbot Messengeren, és ahogyan a barátodra vagy bármilyen személyre rákeresel, a Sulibotot is megtalálod, egyből rá is tudsz írni és onnantól elkezd veled kommunikálni, fogja a kezed és végigvezet. Kér először egy azonosítót, ami azért szükséges, hogy ki tudjuk szűrni az idegeneket, és a diákok kapják meg a teljes funkcionalitást – mivel bárki használhatja ugyan, de vannak funkciók amik csak a diákoknak elérhetőek. A diákok amellett, hogy kérhetnek zenét a sulirádióban, kereshetnek eseményeket, tanárokat, ahol megkapják egyből az órarendjüket.

Ha beírom azt, hogy „Igazgató Úr”, megkapom egyből az órarendjét és láthatom, hogy az iskolában hol van éppen,

így nem kell a titkárságon keresnem, nem kell kérdezgetnem a tanárokat, hogy merre lehet. Emellett még van egy feliratkozás funkciónk, ahol különböző érdeklődési körökre bontottuk a hírcsatornákat, mint például „Ebédbefizetés”: ha én erre feliratkozom, akkor a bot ír nekem az ebédbefizetés előtt Messengeren, így nem fogom azt elfelejteni. Így van ez a sporteseményekkel is: ha ezek érdekelnek engem az iskolában, vagy érdekelnek az eredmények, hogy ha valaki kitűnő helyezést ér el az iskolában sportban, azt is megkaphatom Emellett vannak különböző szakkörök, illetve hasonló lehetőségek.

A Sulibot már el is indult a ti iskolátokban, mik az eddigi tapasztalatok?

Egy tesztelői fázisban indítottuk el először, amikor csak az osztályunk tudott róla, ez nagyon jópofa volt, mivel a srácok nagy izgalommal és beleéléssel tesztelgették a chatbotot, és nagyon örültünk is neki, hogy érdekli őket a fejlesztés, Mikor elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy tényleg megállja magát a rendszer és kiadható, akkor elindítottunk egy csokijátékot, aminek az volt a lényege hogy a chatbot használata közben pontokat lehetett gyűjteni, majd 30 csokit sorsoltunk ki a diákok között. Emellett QR-kódos plakátokat raktunk ki, amit beolvasva azonnal elérhető volt a chatbot. A tanév utolsó hónapjában kezdtük el élesben és

sikerült máris több száz diákot összeszedni felhasználóként.

Jó volt a fogadtatás, komolyan érdeklődtek, használták is rendszeresen, és be is építettünk egy analitikát, ahol láthattuk, hogy az utolsó hónapban is 80-90 zenét kértek, 5-600-szor kerestek meg tanárokat vagy keresték az órarendjüket, és az eseményeket is több százszor tekintették meg.

Több városban és iskolában is el fog indulni?

Igen, reméljük hogy tényleg jól fog indulni szeptembertől: írtak már Győrből, Budapestről, Nyíregyházáról, különböző helyekről, nekünk ez össze van szedve egy listába és már fel is vettük velük a kapcsolatot. Még tartanak a fejlesztések, mert ahhoz, hogy egyszerre több iskolába vihessük el a rendszerünket, még fejleszteni kell, de ezen is rajta vagyunk.

És mik a közvetlenül következő lépések?

A következő lépés szeptemberben lesz, hogy valóban elindítsuk a rendszert több iskolában, ezt egy féléves ingyenes időszakkal szeretnénk népszerűsíteni. Úgy határoztunk: mi álljuk az első hat hónapot, hogy így minél több iskolához vihessük el és mutathassuk be a rendszerünket. Ha valóban tetszik nekik és megállja a helyét, akkor

úgy gondoljuk hogy ennek szép jövője lehet a következő években.

Magának a rendszernek milyen költségei vannak?

Egyrészt van egy szerverköltség, amit még pontosan nem tudunk kiszámolni, mert ez az iskolák mennyiségétől és a felhasználók számától fog függni. Ez egy átlagos szerverköltség, ami mindenesetre terhelő, emellett természetesen benne van a munkaidőnk, nagyon sok. Igazából az időnkkel fizetünk ezért, de mégis úgy gondolom, hogy mi eközben rengeteget tanulunk és ez mindenképpen megéri.

Hol és hogyan tudják veletek felvenni a kapcsolatot?

Készítettünk egy site-ot, ami a www.sulibot.hu-n elérhető, itt le is van írva, miről van szó, hogyan működik a rendszer, mire való, mire talál megoldást, mik a gondolataink. Mindez szépen GIF-ekben, rövidebb videókban illusztrálva is van, és a weboldal alján van egy űrlap, amit kitöltve el tudnak minket érni.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2018. augusztus 20. 10:30
Jó fej(ű) srácok ezek, én csípem őket. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=739274902849229&set=ecnf.100003001781340&type=3&theater A chatbotból vagy lesz valami, vagy nem, de - őszintén - hányan vannak közöttünk, akik (sokkal) értelmesebb dologgal foglalkozunk? (ráadásul náluk ez csak "ráadás".)
áfonya
2018. augusztus 20. 02:13
Facebook ballibsi soros kommunista moderátorai rettegésben tartják a beírókat .... Próbálják bemagyarázni hogy a két buzi hímnemű közül az egyik "anya" az szülte a babát .. .... Kommentek közül volt akiket csak azért kivágtak mert hangot adtak kérdezték kié a gyerek ,mert egyik kanra se hasonlít ,tán csak nem lopták azt sztárolják..... fel kéne jelenteni a fészbukot téves hazugságokat terjeszt ,bizonyítsa be hogy hímnemű szülte a gyereket ..... hacsak át nem ment dajka békába ,szájába kihordta vagy a bőre alatt hordta ki. Na ennyit a soros genderről. https://kepkuldes.com/images/e58d60ec26c16e714a179b82d20a7440.png?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201808
tuttle005
2018. augusztus 20. 02:01
Zawiasa? Ez sem a szülőföldjén látta meg a napvilágot.
dragstar
2018. augusztus 19. 23:47
Fuss Forest,fuss
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!