Orbán Balázs: Működik a Modern városok, indul a Modern falvak program

2018. július 19. 09:14

Jövőre indulhat a legkisebb települések népességmegtartó képességét fejlesztő Modern falvak program – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

2018. július 19. 09:14

A Modern városok program 200-nál több, már elindult projektjének háromnegyede tervezési, illetve kivitelezési szakaszban van, és jövőre indulhat a legkisebb települések népességmegtartó képességét fejlesztő Modern falvak program – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Orbán Balázs hangsúlyozta: minden településen a helyi igények szerint hajtják végre a hazai és európai forrásokat is felhasználó programokat. A városokban ipari parkok épülhetnek, fejlődhet a közlekedés, az oktatás és az egészségügy intézményrendszere, de juthat pénz szabadidős és sportlétesítményekre is.

Már zajlik a Modern falvak program politikai tervezése, jövőre indul a végrehajtási szakasz – mondta –, hangsúlyozva, hogy kormányzati cél a falusi életforma megőrzése, vonzóvá tétele. Ennek lehetséges eszközeként az olyan életminőség-javító beruházásokat említett, mint a bekapcsolódás a közösségi közlekedésbe, a posta helybe vitele, az internetszolgáltatás minőségének javítása.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy a hazai népesség negyede él ebben a településtípusban.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2018. július 19. 18:13
Romkocsmákbol ajvékoltok, pesti liberálkomcsik?
Valodi
2018. július 19. 16:24
Hurrá! Megis dr. Ángyán József tanítása érvényesül! Maga a fidesz valósítja meg a jövőképét, amit 30 évig álhatatosan propagált és tanított! "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (NER) Ennél nagyobb elismerést nem is kaphatna! Az élelmiszer elsősorban nem áru, hanem létfeltétel: minden körülmények között –pénz, olaj, béke híján is- meg kell termelni. Nemzeti szinten erre kizárólag parasztcsaládokból álló valódi falvak sokasága képes. A valódi falu nem a napjainkban falunak csúfolt lakó-, nyaraló- vagy szegény-, sőt nyomortelepe, nem is „jogi személy agráripari üzeme”, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves, önfenntartó gazdálkodásra képes egysége. A szándékosan sulykolt téves közhiedelemmel ellentétben az "életképes birtokméret" nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom. A paraszti gazdaságot nem a profitéhség, hanem a gyomor éhsége irányít(otta)ja már jó néhány évszázada... Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből eltávolodott, a társadalmat alkotó más családok élelmiszerét – ismétlem: „minden körülmények között!„ - képes megtermelni. Az összes többi birtokforma káros és fölösleges... Az országot, azaz a vidéket elsődlegesen alkotó kistelepülések lakosságát pedig semmi más, csakis a helyben megtermelhető és helyben maradó megélhetési jövedelem tarthatja/tartaná meg. Ha egy falu külterületének jövedelme nem marad a helyi parasztcsaládokra "szétterítve", hanem elviszi a "befektető", akkor az a falu halálra van ítélve. Az ezt megengedő Nemzettel együtt! Aki ezt nem hajlandó belátni, annak vagy esze nincs, vagy hazudik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!