Oettinger szerint lekerülhet a napirendről a kötelező kvóta

2018. június 22. 18:46

„Ha a kvóta megosztja az EU-t és csak erőszakkal lehet bevezetni, akkor inkább egyenértékű segítséget kell megkövetelni: például több pénzt vagy tisztviselők kivezénylését a külső határhoz” – tette hozzá a CDU politikusa.

2018. június 22. 18:46

Az Európai Bizottság német tagja a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hibázott-e a brüsszeli bizottság azzal, hogy javasolta a kötelező menekültelosztási kvóta bevezetését, kiemelte, hogy az EU a kölcsönös támogatásról, egymás segítéséről szól, „de ennek a szolidaritásnak nem kell feltétlenül egyformának lennie, lehet egyenértékű is”.

Ha a kvóta megosztja az EU-t és csak erőszakkal lehet bevezetni, akkor inkább egyenértékű segítséget kell megkövetelni: például több pénzt vagy (határőrizeti) tisztviselők kivezénylését a külső határhoz” – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Arra a kérdésre, hogy le kell-e venni a napirendről a kvótát, azt mondta: „Ha megállapodunk egyenértékű intézkedésekről, akkor igen”. Az üggyel kapcsolatban a Der Spiegel című független német hírmagazin felidézte, hogy Angela Merkel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőinek június elején Münchenben tartott tanácskozásán kiemelte, hogy a többségi döntéssel 2015-ben bevezetett kvóták nem vezettek „megbékéléshez”, ezért inkább „a rugalmas szolidaritás rendszerét” kell kiépíteni az EU-ban.

A hírmagazin rámutatott, hogy a rugalmas szolidaritás kifejezést eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnök használta. Hozzátették: a kancellár néhány nappal később egy televíziós interjúban elmondta, hogy Magyarország a magyar-szerb uniós külső határ védelmével Németországot is védi, „bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát”. Mint írták, Angela Merkel már „hasonlóan kemény irányvonalat képvisel a menekültpolitikában, mint Orbán”.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. június 24. 07:05
Még örülnék is annak, amit ez az Oettinger mond, ha nem lenne KÓROSAN HITELTELEN! Aki egyszer így beszél, másszor meg amúgy. A főnöknőjével, Merkellel együtt. Persze nem vagyok totálhülye, és tudom, hogy a politika szerves része az, hogy a politukus "iit így beszél, ott meg amúgy". Ezzel épp a mi Orbánunkat szokták vádolni. De az viszont SZINIGAZ, hogy Orbán ebben a migránsdologban TELJESEN EGYFÉLEKÉPPEN BESZÉL--másban, ami nem ennyire fontos, lehet, hogy nem mindig....
dick52
2018. június 23. 07:09
Te ökör, már három éve ezt mondja Európa jó része!
matykox
2018. június 22. 23:16
Öttinger komát épp elképzeltem a határon. Mondjuk épp valamelyik szíriai határon, ahogy ellenőriz, géppisztollyal, hátizsák és menetcuccal.
luzitanxaver
2018. június 22. 22:54
Lekerülhet, ja - aztán hogy hogy nem, előbb-utóbb visszamászik majd az ablakon. Nem áll testhez a jórendőr-szerep, Oettingernek pláne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!