Ne álljunk a közös megoldás útjába

2018. április 27. 09:59

Saját hazáját is veszélybe sodorja az a kormány, amely külpolitikáját a belföldi kommunikációnak rendeli alá.

2018. április 27. 09:59
Schiffer András
Schiffer András

„A magyar kormánynak abban természetesen igaza van, hogy élesen el akarja választani az európai menekültügyet a bevándorláspolitikától és nem pozitív jelenségként, hanem megállítandó folyamatként tekint az illegális migrációra.

Az EU-Afrika megállapodás ellen emelt magyar vétóra azonban nincsen épeszű magyarázat. Nem érdektelen felidézni, hogy a szuverenitásunkra és életminőségünkre közvetlen és azonnali veszélyt jelentő szabadkereskedelmi paktumoknál a magyar kormány eddig még soha nem emelt vétót.

Három évvel ezelőtt is azt képviseltem: a kerítéssel kizárólag a magyar határon kialakult akut válsághelyzetet lehet kezelni. Igen, a globális migrációs krízis megoldása nem képzelhető el közös európai megoldás nélkül. Jelentsen ez közös határvédelmet, titkosszolgálati együttműködést, közös nemzetközi fejlesztési politikát, közös diplomáciai lépéseket. Amíg viszont Magyarország ezt blokkolja, a közös gazdasági teret, a schengeni övezetet folyamatosan árasztják el a szélrózsa minden irányából ellenőrizetlenül érkező tömegek.

Legyen világos: ha Magyarország miatt nem jön létre az EU-Afrika közötti megállapodás, úgy onnantól kezdve minden egyes, a kontinensünkre érkező lélekvesztőért nem Soros György, nem Angela Merkel, hanem Orbán Viktor lesz a felelős. S ha Európa integrációs kapacitásai kimerülnek, a probléma – a közös gazdasági tér és a schengeni övezet részeként – akkor is a nyakunkba szakad, ha még magasabb kerítést építünk és évente rendezünk népszavazást a kvóták elutasításáról.

Saját hazáját is veszélybe sodorja az a kormány, amely külpolitikáját a belföldi kommunikációnak rendeli alá.”

 

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2018. április 28. 14:19
Nem, ez nem így működik. Ezeket a csatákat előbb egymás között kell megvívni. Az nem megy, hogy pár tagország túlmozgásos képviselője neki ugrik, és az únió nevében egyezményeket eszkábál össze, majd kijelenti, hogy na itt a közös megoldás András. Te is tudod, hogy ez tipikusan a fordítva ülés a lovon. És még totálisan felesleges is. Hiszen ha lenne közös uniós irányelv, akkor nem egyezményeket kéne kötögetni, hanem kijelenteni, hogy tessenek az unión kívüliek ezt tudomásul venni, oszt jónapot.
zolizolizoltan
2018. április 28. 14:01
Most olvastam, hogy az EU áthidalja a magyar vétó problematikáját. Nem közös EU álláspont lesz az EU-Afrikai egyezmény, hanem azoknak az EU tagállamoknak az egyezménye, amelyek csatlakoznak hozzá. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak Magyarország marad ki a május 3-án aláírandó egyezményből, de valószínűleg Lengyelország is kimarad belőle. Úgy tűnik, az EU működésképtelenné válik a vétó intézménye által, ezért szerintem egészen biztosan áttérnek a többségi elvre. Az EU-Afrika egyezmény is a többségi elvet támasztja alá, hiszen vannak olyan országok, amelyek a migránsok munkaerejére akarnak támaszkodni és más országok nem akarják beengedni az arab munkásokat munkaerő pótlása céljából sem. Ilyen esetekben valóban el kell térni a vétó intézményétől.
krisztoforo48
2018. április 28. 03:40
Lassan el kell gondolkodni a határőrizet kiterjesztéséről a nyugati országok felé is!Csak akarat és pénz kérdése,hogy a friss,ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező migránsok arról árasszák el az országot.
Akitlosz
2018. április 27. 20:46
"Legyen világos: ha Magyarország miatt nem jön létre az EU-Afrika közötti megállapodás, úgy onnantól kezdve minden egyes, a kontinensünkre érkező lélekvesztőért nem Soros György, nem Angela Merkel, hanem Orbán Viktor lesz a felelős." Ennél eddig sokkal okosabb embernek tartottam. Ez ugyanis nagyon nagy butaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!